Jak parzyć herbatę w dzbanku?

Szklany czy porcelanowy dzbanek do herbaty to dzisiaj nieco zapomniane naczynie. Żyjąc w biegu, korzystamy z najszybszych rozwiązań i sięgamy po ekspresowe herbaty, zalewając je w kubku. Wiele jednak przez to tracimy. Parzenie herbaty w dzbanku nie jest bardziej skomplikowane, a pozwala przygotować dużo bogatszy w smaku napar w większej ilości.

Dzbanek do herbaty – dlaczego warto go mieć?

Dzbanek do herbaty niektórym może wydawać się zbędnym naczyniem. Z łatwością możemy przecież przygotować ten napar w kubku czy szklance. Nic bardziej mylnego. Pijąc herbatę parzoną w kubku, najczęściej pozbawiamy się prawdziwej przyjemności. W biegu zapominamy o wyjęciu torebki w odpowiednim czasie, a wybierając herbatę liściastą, nie odcedzamy jej – w efekcie pijemy nieustannie herbatę przeparzoną, o dużo gorszym smaku.

Szklany lub porcelanowy dzbanek do herbaty rozwiąże ten problem. To znakomity pomocnik, dzięki któremu możemy przygotować napój w odpowiedni sposób, w większej ilości. Herbata liściasta w dzbanku ma odpowiednio dużo miejsca, by oddać do wody wszystkie aromaty. Po zaparzeniu wystarczy przelać ją przez sitko do filiżanek lub kubków. Jeśli zdecydujemy się na susz w torebce, możemy łatwo wyjąć woreczek, dzięki czemu nie przeparzymy herbaty, a otrzymamy sporą ilość naparu, który w dzbanku dłużej pozostanie ciepły. Dokładne wskazówki co do tego, jak parzyć herbatę w dzbanku, znajdziesz w dalszej części artykułu.

W zależności od tego dla ilu osób parzysz herbatę najczęściej (lub jak bardzo ją lubisz), wybierz dogodną wielkość dzbanka. Porcelanowe dzbanki, które idealnie nadają się do parzenia herbaty, dostępne są w różnych wielkościach. Klasyczna biała porcelana MariaPaula ma w zestawie imbryk już o pojemności 0,9 l – to wielkość idealna na dwie porcje pysznej herbaty. W nowoczesnej kolekcji Moderna znajdziesz średniej pojemności dzbanek 1 l, natomiast w kolekcji Pure – duży dzbanek o pojemności 1,3 l, który świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach.

Porcelanowy dzbanek do herbaty – zestawZestaw kawowy MariaPaula Nova Pure

Jak parzyć herbatę w dzbanku?

Parzenie herbaty w porcelanowym dzbanku nie jest niczym skomplikowanym, jednak należy wziąć pod uwagę rodzaj naparu – inaczej będziemy parzyć herbatę czarną, inaczej zieloną, a jeszcze inaczej czerwoną. Warto dodać, że do parzenia herbaty lepiej sprawdzi się miękka, przefiltrowana woda pozbawiona minerałów. Dzięki temu herbata będzie bardziej aromatyczna.

Rodzaje herbaty – jak parzyć w dzbanku?

Herbata czarna

Niezależnie od tego czy czystą, czy aromatyzowaną – w naszej szerokości geograficznej pije się naprawdę często. Dobrze jest ją parzyć w ogrzanym wcześniej naczyniu. Idealnie sprawdzi się więc porcelanowy dzbanek do herbaty, bo materiał ten nie tylko wytrzymuje wysoką temperaturę, ale też długo ją utrzymuje.

Średni czas parzenia czarnej herbaty powinien wynosić 3–4,5 minuty przy zastosowaniu 1,5–2,5 grama na każde 100 mililitrów wody. Pamiętajmy, że po 2–3 minutach parzenia czarna herbata traci właściwości pobudzające (zmniejsza się ilość teiny), ale również zyskuje więcej garbników, odpowiedzialnych za goryczkę. Czarną herbatę zalewamy zazwyczaj wrzątkiem.

Herbata czerwona (pu-ehr)

Do przygotowania jednej filiżanki (200 mililitrów) będziesz potrzebować łyżeczkę suszu. Zalewaj ją wodą o temperaturze ok. 90 stopni, by nie straciła swoich cennych właściwości. Jej maksymalny czas parzenia to 3 minuty. Po tym czasie stanie się gorzka i nieprzyjemna w smaku.

Herbata zielona

W przypadku zielonej herbaty temperatura wody ma ogromne znaczenie. Powinna mieć ok. 70–80 stopni. Jak to sprawdzić? Po zagotowaniu wody odczekaj 7–8 minut. W tym czasie temperatura wody spadnie właśnie o ok. 20 stopni. Jeśli chcesz, by herbata Cię pobudziła, przelej ją z dzbanka do kubka po 2–3 minutach. Jeżeli natomiast chcesz się zrelaksować, parzenie powinno trwać ok. 4–6 minut.

Porcelanowy dzbanek do herbaty czy szklany?

Porcelanowy dzbanek do herbaty będzie lepszym wyborem z kilku względów. Porcelana to materiał bardzo trwały, dużo bardziej odporny np. na wyszczerbienia niż szkło. Dzbanek pomoże zachować pełnię aromatów przygotowanego w nim napoju, ponieważ porcelana dzięki swojej neutralności nie wpływa na smak naparu. Co więcej, nie nagrzewa się tak szybko z zewnątrz, co stanowi znaczne ułatwienie w jej użytkowaniu, a także zmniejsza ryzyko oparzenia w porównaniu do cienkiego szkła. Jednocześnie porcelanowy dzbanek lepiej trzyma temperaturę wewnątrz naczynia, dzięki czemu napój będzie dłużej ciepły.

filiżanka porcelanowa

Gdzieś na styku rzemiosła i sztuki powstaje ona – filiżanka z porcelany. Choć produkowana jest w fabryce, większość prac przy jej powstawaniu wykonywana jest ręcznie. Dzięki temu dopracowana jest do perfekcji i z niezwykłą dbałością o każdy szczegół. Jak wygląda proces powstawania filiżanek porcelanowych?

Filiżanka porcelanowa to naczynie wyjątkowe. Jej stworzenie wymaga dużego nakładu pracy i dokładności. Dawniej rozróżniano filiżanki do kawy i do herbaty, obecnie jednak produkuje się głównie fasony uniwersalne, które sprawdzą się w przypadku każdego naparu. Materiałów, z których wytwarzane są naczynia, jest wiele, ale prym wiodą filiżanki porcelanowe – nie odbarwiają się, nie zmieniają smaku napojów, trzymają ciepło oraz są trwałe. Zakup uniwersalnego zestawu kawowego to zatem inwestycja na lata. Niezwykłe cechy, które charakteryzują filiżankę z porcelany, są efektem wieloetapowego procesu, który realizowany jest z największą starannością. Jak wygląda krok po kroku?

Jak powstaje filiżanka porcelanowa?

Karolin, kwarc, skaleń. To minerały, z których powstaje porcelanowa masa. Wszystkie są naturalne, dzięki czemu ich ponowne przetworzenie jest bardzo proste. Zanim jednak utworzona z nich plastyczna masa zamieni się w najprawdziwszą filiżankę porcelanową, należy zaprojektować jej kształt. Pierwszym etapem jest więc rozrysowanie w pracowni modelarskiej poszczególnych form na papierze, a następnie ulepienie ich z gliny. Formy te pomogą kształtować podstawę oraz uszka docelowych filiżanek.

Porcelana – czyli co?

Wspomniane wyżej minerały po połączeniu ze sobą w odpowiednich proporcjach z dodatkiem wody, tworzą odpowiednio gładką, bardzo plastyczną masę, z której łatwo jest utworzyć naczynie. Masa ta, po uformowaniu i przejściu odpowiednich procesów wysusza się, utwardza i tworzy ostateczny produkt. Filiżanka porcelanowa jest więc wyrobem w stu procentach ekologicznym, wykonanym z jedynie naturalnych składników. Co więcej, proces produkcji nie generuje niepotrzebnych odpadów, wręcz przeciwnie – wszystkie powstałe w fabryce naczynia, które nie spełniają odpowiednich standardów na poszczególnych etapach, tworzą tzw. złom bisquitowy. Jest on przetwarzany i ponownie wykorzystywany do produkcji nowych wyrobów porcelanowych.

Uszko – mały wielki element

Kształt uszka wpływa na ergonomię korzystania z filiżanek porcelanowych. To również element, który powstaje na osobnej formie, dlatego trzeba dokleić go ręcznie na późniejszym etapie. Wymaga to zręczności i precyzji – element ten należy przykleić specjalnym klejem, w równo zaznaczonych na filiżance miejscach, podczas gdy masa jest jeszcze mokra i łatwo się kruszy. By pozbyć się widocznych śladów kleju, jeszcze przed włożeniem filiżanki do pieca należy ją odpowiednio oczyścić przy pomocy specjalnych narzędzi i mokrej gąbki. Gdy na naczyniu nie znajduje się żadna nierówność ani żaden pyłek – dopiero wtedy masa może zostać utwardzona.

Wypalanie i szkliwienie

Porcelanowe naczynie, które trafia na przysłowiowe „sklepowe półki”, jest efektem kilkukrotnego wypalania w specjalnym piecu, a także szkliwienia, które w przypadku filiżanek wykonuje się ręcznie. Pierwsze wypalanie odbywa się zaraz po wymodelowaniu i wyszlifowaniu naczynia, w temperaturze 980 stopni. Wyciągnięte z pieca filiżanki porcelanowe są już suche, ale wciąż podatne na ukruszenia. Tak wypalone naczynie przechodzi proces szkliwienia, czyli zanurzenia w odpowiednim zbiorniku ze szkliwem. Szkliwo po wypaleniu nie tylko pięknie się błyszczy, ale również stanowi „barierę ochronną” dla naczynia. Po szkliwieniu filiżanka jest wypalana ponownie i gotowa to zdobienia, które – co może zaskakiwać – wykonywane jest ręcznie.

Kulisy wszystkich etapów możesz obejrzeć tutaj:

Zdobienie filiżanki porcelanowej

Zdobienia w kolekcjach MariaPaula są wyjątkowo szlachetne. Wykonuje się je ręcznie, używając głównie złota i platyny. Mogą mieć charakter minimalistyczny, jak w przypadku serii Moderna Gold ze złotą linią, jak i nieco bardziej zdobny, jak w przypadku najnowszej kolekcji Astoria, która łączy w sobie dwa wzory. To ukoronowanie procesu tworzenia filiżanek porcelanowych – pomalowane z precyzją naczynia trafiają do pieca na trzy godziny, gdzie poddawane są ostatecznemu wypaleniu w temperaturze 860 stopni. 

Zobacz, jak z przyklejaniem uszek, szkliwieniem i zdobieniem porcelany poradziła sobie w naszej fabryce Ula Pedantula:

Dlaczego warto mieć kolekcję filiżanek porcelanowych

Powyższy proces pokazuje, że warto mieć porcelanową kolekcję we własnym domu. To ekologiczne i zarazem wyjątkowo eleganckie rozwiązanie, które znakomicie sprawdzi się choćby podczas odwiedzin gości. By zaopatrzyć się w szlachetne filiżanki, wystarczy jeden mały zestaw kawowy, który nie tylko zachwyci oko, ale i posłuży przez długie lata.

Savoir-vivre przy stole

Savoir-vivre, czyli dosłownie tłumacząc, sztuka życia zgodnie z dobrym obyczajem, wcale nie jest – jak może się wydawać – zarezerwowana tylko na wielkie i wytworne przyjęcia. Przyda się w czasie biznesowego lunchu, wesela czy w trakcie posiłku w restauracji. Wiedza dotycząca savoir vivre’u przy stole pomoże odnaleźć się w każdej sytuacji i zaoszczędzi wiele stresu. Znając najważniejsze zasady, bez trudu zachowasz dobre maniery przy stole.

Podawanie potraw zgodnie z savoir-vivre’em przy stole

Waza

W wielu polskich domach, nawet jeżeli nie na co dzień, do uroczystego posiłku podaje się zupę w wazie. Waza jest eleganckim rozwiązaniem, które jednocześnie ułatwia podanie zupy większej liczbie gości. Jeśli organizujesz przyjęcie, to Tobie – jako gospodarzowi – przypadnie nalanie zupy gościom. Pamiętaj, by zacząć od kobiet – jako pierwszej zupę podaj najstarszej ze zgromadzonych. Sobie zupę nalej na końcu.

Jeśli jesteś np. na weselu i podano w zupę w wazie, nie popełnij faux paux i nalewania zupy nie zacznij od siebie. Zaczekaj też z rozpoczęciem jedzenia do momentu, aż talerze wszystkich gości przy stole będą pełne.

Półmisek

Na półmiskach często układa się zarówno zimne przekąski – sery, wędliny – jak i części dań ciepłych – ziemniaki, mięso, pierogi. By każdy miał do nich swobodny dostęp, na stole powinna znaleźć się odpowiednia liczba półmisków. Pamiętaj, aby półmisek najpierw podnieść, a następnie bezpośrednio znad własnego talerza nałożyć sobie potrawę. Zanim to jednak zrobisz, zapytaj osób sąsiadujących, czy nie mają ochoty również czymś się poczęstować – jeśli tak – sobie potrawę nałóż na końcu. Wykorzystaj do tego sztućce lub akcesoria, które powinny znajdować się na półmisku.

Ułożenie sztućców – dobre maniery przy stole

By wiedzieć, jak postępować ze sztućcami zgodnie z zasadami savoir-vivre’u przy stole, najpierw przyjrzyjmy się samemu nakryciu stołu. Podczas „pełnowymiarowej” uroczystej kolacji czy obiadu, na stole znajdziesz sztućce do przystawek, łyżkę do zupy, widelec i nóż do dania głównego, a u góry – łyżeczkę deserową i/lub widelczyk.

Jeśli podane zostaną owoce morza, możesz zobaczyć również zestaw przeznaczonych do tej potrawy sztućców (specjalnie noże, widelce, szczypce). Etykieta dopuszcza jedzenie ryby klasycznym nożem i widelcem, ale może się zdarzyć, że po prawej stronie talerza znajdziesz komplet – nóż i widelec – przeznaczony specjalnie do tego celu. Niezależnie od tego, ile sztućców zobaczysz przy swoim nakryciu, pamiętaj, by w pierwszej kolejności sięgać po te leżące od zewnętrznej strony talerza.

Savoir-vivre przy stole – sztućce
Sztućcami możemy się również komunikować. Dobre maniery przy stole wskazują, że nóż i widelec ułożone kolejno na godzinę 4:00 i 8:00 (niekoniecznie skrzyżowane ze sobą) oznaczają przerwę w posiłku. Zakończenie jedzenia zasygnalizujesz, układając sztućce równolegle do siebie na środku talerza pionowo lub poziomo (jeśli szczególnie Ci smakowało).

Głęboki talerz czy bulionówka – czyli jak jeść zupę?

Najczęściej to, w jakim naczyniu podana zostanie zupa, zależy od jej rodzaju. W bulionówkach przyjęło się podawać zupy „czyste”, takie jak barszcz czerwony lub bulion. Do talerzy nalewa się zaś zupy takie jak rosół z makaronem, żurek czy zupy z kawałkami warzyw. Jeśli zupa zostanie podana w bulionówce, pamiętaj – nie oznacza to, że możesz z niej pić. Zupę zawsze jemy łyżką (wyjątkiem jest wywar podany w filiżance z jednym uszkiem). Warto wiedzieć, że bulionówki nie przechyla się, dlatego końcówkę zupy pozostaw na dnie. W przypadku głębokiego talerza dopuszczalne jest delikatne odchylenie go od siebie.

Bulionówka – dobre maniery przy stoleEleganckie bulionówki MariaPaula Klasyka Ecru Złota Linia

Eleganckie korzystanie z filiżanki i spodka

Podczas eleganckich posiłków, ciepłe napoje, takie jak kawa czy herbata, serwowane są w filiżankach położonych na spodkach. Piękna porcelanowa filiżanka nadaje nie tylko wyjątkowego wyrazu estetycznego, lecz także wspomaga uwolnienie pełni aromatów. Zgodnie z dobrymi manierami przy stole należy trzymać ją w jednej ręce (nie pomagaj sobie drugą dłonią). Warto zaznaczyć, że uchodzące za bardzo eleganckie odchylanie małego palca przy piciu z filiżanki to mit, unikaj więc tego gestu.

Siedząc przy stole, nie podnoś także spodka. Podnieść go możesz jedynie, gdy odchodzisz od stołu lub uczestniczysz w bankiecie stojącym – wtedy spodek towarzyszy filiżance, po to, by napój się nie rozlał. Zwróć też uwagę na o to, jak odkładasz łyżeczkę na mały talerzyk. Powinna ona leżeć w całości na spodku, a nie jedynie być o niego oparta.

Savoir-vivre przy stole, choć może wydawać się wymagający, w rzeczywistości jest zbiorem dość logicznych zasad. Mając w pamięci te najbardziej podstawowe, możemy mieć pewność, że w trakcie ważnego posiłku nie popełnimy towarzyskiej gafy.

Porcelana a fajans – różnice

Z pewnością każdy z nas przynajmniej raz próbował odróżnić jedno od drugiego, zwłaszcza, że zarówno porcelana, jak i fajans produkowane są w najpopularniejszych polskich fabrykach. Różnica jednak tkwi głównie jakości. Porcelana jest ceramiką najwyższej próby, a fajans, choć wytwarzany jest z tych samych surowców, ma niższą klasę. Potrafi więc świetnie imitować porcelanę, ale nią nie jest. Co musisz wiedzieć o zależności fajans a porcelana?

Fajans – co to takiego?

Fajans znany jest już od tysiącleci. Zalicza się do niego m.in. naczynia już z wykopalisk na terenach starożytnego Egiptu, choć jego nazwa pochodzi od włoskiego miasta Faenza, bo to właśnie tam podjęto próby wypalania ceramiki w XV-wiecznej Europie. Co ciekawe, fajans jako materiał – ze względu na swoją masywność – współcześnie dobrze sprawdza się np. do wytwarzania umywalek. Jeśli zaś chodzi o naczynia – w przeciwieństwie do porcelany nie przepuszcza on światła. Glina kaolinowa, której używa się do jego produkcji, jest niższej jakości niż ta do wytwarzania szlachetnej porcelany.

Wpływa to oczywiście na niższy koszt zastawy, który odzwierciedla niższą klasę i jakość wyrobów. Fajans jest grubszy i masywniejszy, a więc też cięższy. Jego wierzch podczas produkcji pokrywa się warstwą glazury. Po pierwsze po to, by materiał nie przepuszczał wody, po drugie dla wyrównania koloru i osiągnięcia zbliżonej do porcelany bieli. Fajansowi trzeba jednak przyznać to, że jest odporny na wysokie temperatury i ścieranie. Słynie też ze swoich kolorowych zdobień o zabarwieniu folklorystycznym, przypadnie więc do gustu miłośnikom tego stylu.

Wiesz już, co to fajans i czym się charakteryzuje, ale jak ma się to do właściwości porcelany?

Porcelana a fajans – różnice

Porcelana – co warto podkreślić – nie potrzebuje dodatkowej warstwy szkliwa, ponieważ jej naturalną właściwością jest nieprzepuszczalność cieczy. Nie da się podrobić porcelanowej śnieżnej szlachetnej bieli. Zależnie od metody wytwarzania, porcelana może mieć też kolor écru. Podkreślić jednak trzeba, że zawsze będzie to jednolity kolor, wolny od jakichkolwiek skaz czy uszczerbków. Przykładem najwyższej jakości białej porcelany, jest kolekcja MariaPaula Moderna.

Porcelana a fajans – szlachetna biel porcelany

Idealnie białe talerze z kolekcji MariaPaula Moderna

Wyroby z porcelany, w przeciwieństwie do tych z fajansu, są dość cienkie i lekkie, ale mimo to charakteryzują się wysoką trwałością. Nowoczesną porcelanę bez problemu można myć w zmywarce. Nie posiada ona warstwy ochronnej, ale jest odporna na wszelkie zarysowania, także sztućcami.

To nieprawda, że zależność porcelana a fajans polega na tym, że ten drugi jest zdobiony. Porcelana może być zdobiona dowolnym barwnikiem lub być poddana szlachetnemu zdobieniu np. złotemu lub srebrnemu. Przykładem kolekcji bogato zdobionej jest np. MariaPaula Astoria. Dobrze widoczne, równe i idealnie symetryczne wzory zobaczycie tylko na porcelanowych wyrobach. Koniecznie sprawdź ich jakość na kolekcji MariaPaula Klasyka Queen. Robi wrażenie prawda?

Zdobiona porcelana a fajans

Zdobienia kolekcji MariaPaula Klasyka Queen

Znasz już zależności pomiędzy porcelaną a fajansem i z pewnością bez trudu rozróżnisz wyroby z tych materiałów. Nadal jednak zastanawiasz się nad wyborem? Więcej o zaletach porcelany przeczytasz tutaj. Postaw na piękno i jakość na długie lata!

Salaterka porcelanowa

27Salaterka – jej nazwa sprawia, że kojarzy się nam głównie z serwowaniem sałatek. Ale to nie jedyne zastosowanie tego naczynia. Salaterka to w gruncie rzeczy15 uniwersalne miska, której możesz użyć przy najróżniejszych okazjach, do podania wielu rodzajów potraw.

Salaterka nie tylko do sałatek

Salaterka to – najprościej mówiąc – miska stołowa, w której możemy elegancko serwować dania. To nieodłączna część pełnej zastawy. Może wydawać się, że przyda się tylko na wielkie okazje, ale to mylne przyświadczenie. Miskę wykonaną ze szkła lub salaterkę porcelanową możesz wykorzystywać także na co dzień.

Miseczki, niezależnie z jakiego materiału są wykonane, występują w wielu rozmiarach. Małe miseczki to wyjątkowo uniwersalne naczynia. Posiadają średnicę ok. 14 cm i mają wiele zastosowań. Świetnie nadają się do podania drobnych przekąsek słodkich i słonych, past czy dipów. Salaterka posłuży także do zaserwowania pojedynczej porcji zupy albo dania jednogarnkowego typu leczo.

mała salaterka porcelanowa

Miska/salaterka porcelanowa MariaPaula Ecru kremowa 14 cm

 

Przeczytaj też: Wazy na zupy – kiedy się przydają i dlaczego warto mieć je w domu?

Salaterka średniej wielkości ma ok. 19 cm, zaś duża – 23 lub 25 cm. W misce takich rozmiarów elegancko podasz różnego rodzaju sałatki i sałaty dla większej liczby gości. Duża salaterka sprawdzi się również do zaserwowania ziemniaków czy owoców na uroczystym obiedzie. Włożone do takiej miski jabłka, winogrona czy mandarynki zachęcą do sięgania po owoce.

Duża salaterka porcelanowa – 23 cm

Miska/salaterka porcelanowa MariaPaula Biała okrągła 23 cm

Warto wspomnieć, że salaterka wykonana ze szkła lub porcelany jest praktyczna także z innych powodów. Z łatwością przechowasz w niej jedzenie w lodówce (nie zmienią smaku potrawy), podgrzejesz danie w mikrofali czy umyjesz naczynie w zmywarce.

Na co dzień i od święta – salaterka porcelanowa

Wybierając salaterki do domu, warto skusić się na naczynia z porcelany. Nie są one wiele droższe niż miski kamionkowe lub szklane, za to wyróżnia je wysoka jakość, trwałość, elegancja. Jeśli podasz w nich gorące potrawy, dłużej zachowają ciepło. Dodatkowo odpowiednie właściwości tego materiału sprawiają, że nie wchodzi on w reakcje chemiczne z jedzeniem. Jeśli zdecydujesz się porcelanę MariaPaula np. zestaw obiadowy Klasyka Ecru, znajdziesz w nim od razu trzy salaterki o różnej wielkości (małą, średnią i dużą).

Musimy wspomnieć, że porcelanowe salaterki posiadają nie tylko wartość użytkową, ale również ozdobną. Mimo że stanowią dość niepozorny element codzienności, ich odpowiedni design jest w stanie udekorować stół oraz dodać elegancji naszemu wnętrzu. Miski porcelanowe sprawiają, że serwowane w nich dania wyglądają szlachetniej i apetyczniej. A w końcu przecież jemy również oczami!

Co podać w salaterce?

Salaterka porcelanowa, dzięki swojej uniwersalności, doskonale nada się do wielu dań i przekąsek – podsuwamy pomysły na wykorzystanie tych naczyń przy najróżniejszych okazjach.

Małe miseczki świetnie sprawdzą się np. na imprezie urodzinowej dla dzieci. Podasz w nich m.in. borówki czy truskawki, które uwielbiają najmłodsi. Salaterki świetnie nadadzą się też do zaserwowania zdrowych przekąsek, np. bakalii. Z kolei duża miska przyda się do sałatki owocowej przygotowanej z jabłek, pomarańczy, bananów i kiwi.

Porcelanowe miseczki przydadzą się również w czasie wieczornego spotkania ze znajomymi. Podaj w nich orzeszki, nachosy i pyszny dip. W salaterkach możesz podać najróżniejsze pasty do smarowania pieczywa. Większe miski wykorzystaj do popcornu lub chipsów.

W porcelanowej misce podasz każdy rodzaj dania – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie straszne jej są także kwaśne potrawy. W czasie bez problemu zaserwujesz w niej nie tylko sałatę polaną sosem winegret, ale też takie potrawy jak łazanki, bigos czy proste dania makaronowe.

Garden party – jak przygotować?

Lato sprzyja spędzaniu wolnych chwil na zewnątrz. To czas, kiedy chętnie korzystamy z pogody, ciesząc się otaczającą nas naturą. Ogród czy działka to doskonałe miejsce nie tylko do opalania lub pielęgnowania roślin oraz sadzenia własnych warzyw i owoców. To także wyjątkowa przestrzeń do spożywania posiłków pośród zieleni. Lato i sezon grillowy to znakomita okazja do organizacji garden party. Przyjęcia w ogrodzie z roku na rok zyskują na popularności przy większych i mniejszych okazjach.

Organizacja garden party – o czym musisz pamiętać?

Urodziny, imieniny, baby shower, wieczór panieński… – każda z tych okazji jest dobra, by świętować ją w ogrodzie czy na działce. Organizacja spotkania z rodziną bądź znajomymi w takim miejscu wymaga przygotowania. Zapraszając gości na przyjęcie w ogrodzie, musisz zadbać o kilka spraw:

  • duży, stabilny stół – jeśli nie masz tarasu, zwróć uwagę na to, czy stół stoi stabilnie na trawniku (lepiej cieszyć się chwilą niż sprzątać rozlane napoje);
  • odpowiednia liczba miejsca do siedzenia – zapraszając większą liczbę gości, zadbaj o miejsca zarówno przy stole, jak i w innych częściach ogrodu, dobrym pomysłem będzie koc piknikowy lub płaskie poduszki;
  • oświetlenie – ciepłe wieczory sprzyjają długim spotkaniom, koniecznie pomyśl więc o świecach, lampach lub lampionach, w tej roli świetnie sprawdzą się również łańcuchy świetlne lub girlandy, które zapewnią wyjątkowy klimat;
  • menu – tu w zasadzie panuje dowolność, możesz zdecydować się na tradycyjne potrawy, lekkie sałatki lub grilla, ta ostatnia opcja będzie najwygodniejsza – unikniesz biegania do kuchni po kolejne potrawy;
  • naczynia – odgrywają ważniejszą rolę niż się wydaje, przyjęcia w ogrodzie często kojarzą się z jednorazowymi talerzykami i kubeczkami, postaw jednak na ekologiczne i przy okazji wygodniejsze rozwiązanie – tradycyjnej zastawy nie przewróci wiatr, a porcelanowy talerzyk nie rozmoknie pod wpływem pysznego sosu winegret.

Porcelana na przyjęcie w ogrodzie?

Mało kto wie, że podczas przyjęcia w ogrodzie doskonale sprawdzi się porcelana. Dlaczego? Owiana mitem elegancji i kruchości, tak naprawdę dziś posiada wiele modeli i wzorów, które sprawdzają się na co dzień. Współczesna porcelana tworzona jest z myślą o walorach użytkowych. Jest trwała, ma wysoką jakość i nadaje się do mycia w zmywarce. Właśnie dlatego warto zainwestować w gładkie, uniwersalne naczynia, które po przyjęciu możesz umyć szybko i bez zbędnego stresu.

Zastawa z porcelany to propozycja nie tylko na wyjątkowe okazje i duże, niecodzienne uroczystości. Z porcelanowych naczyń możemy korzystać każdego dnia, rozkoszując się choćby pyszną kawą we własnym ogrodzie. Wśród kolekcji MariaPaula znajdziemy komplety, które dzięki swojej uniwersalności będą idealnym rozwiązaniem na garden party o najróżniejszym charakterze. Jednym z prostych i jednocześnie nowoczesnych zestawów jest biała porcelana Moderna.

Porcelana na garden party

Nowoczesna MariaPaula Moderna

Tym, którzy lubią rustykalny, ciepły klimat, do gustu przypadnie kolekcja Nova. Ta urocza zastawa w kolorze écru, doskonale łączyć się będzie z drewnem i obrusami w pastelowych kolorach. Wyśmienitym towarzystwem będą dla niej naturalne kwiaty.

Idealna zastawa na przyjęcie w ogrodzie

MariaPaula Natura z fakturą

Amatorom niecodziennych rozwiązań polecamy natomiast sięgnąć po kolekcję Natura. To zastawa, która niemal wtapia się w zielone otoczenie, nawiązując swoją fakturą do znajdującej się wokół przyrody.

Talerze na garden party

Minimalistyczna MariaPaula Sissi

W aranżacjach ogrodowych świetnie odnajdzie się także MariaPaula Sissi. Jej subtelne wzory znakomicie komponują się z zielenią. Ta zastawa sprawdzi się na garden party w stylu minimalistycznym, w którym główny akcent padnie na roślinność.

Cieszmy się chwilą

Korzystanie z porcelany podczas przyjęć w ogrodzie pomaga ograniczyć produkcję niepotrzebnych, jednorazowych odpadów. Zaoszczędza także czas organizatorom – po spotkaniu mogą umyć zastawę w zmywarce – nie muszą myć jej ręcznie. Porcelana w ogrodzie jest nie tylko wygodna w użyciu, ale stanowi również piękny element wizualnej oprawy garden party. Sprawia, że każde przyjęcie mija pyszniej, zdrowiej – ze względu na wysoką jakość materiału – i przyjemniej.

Czy porcelanę można myć w zmywarce?

Utarło się przekonanie, że reprezentatywnej zastawy porcelanowej, szczególnie ze złoceniami, nie można myć w zmywarce. Kojarzy nam się ona z czymś kruchym i delikatnym, boimy się, że w czasie takiego mycia może się zniszczyć. Skąd wziął się taki sposób myślenia? Czy porcelanę można myć w zmywarce? Odpowiadamy!

Skąd przekonanie, że porcelany nie można myć w zmywarce

Pamiętasz zapewne znane polskie powiedzenie o słoniu w składzie porcelany. Wyrasta ono z przekonania, że to materiał kruchy, z którym trzeba obchodzić się wyjątkowo delikatnie. W naszej wyobraźni od razu pojawiają się drobne dekoracyjne porcelanowe figurki, które spadają z półek i roztrzaskują się w drobny mak.

Na szczęście rzecz ze współczesną porcelaną użytkową ma się inaczej. Szlachetna porcelana to wszak najwyższa jakość i trwałość. Co prawda serwis najprawdopodobniej nie wyszedłby bez szwanku ze spotkania ze słoniem, ale mycie w zmywarce przetrwa bez problemu. Jest jednak kilka aspektów, które musisz wziąć pod uwagę, wkładając porcelanę do zmywarki.

Czy porcelanę można myć w zmywarce? 

Choć współczesne zestawy porcelanowe są przygotowane do mycia w zmywarce, musisz wziąć pod uwagę, że nie zawsze tak było. Jeśli posiadasz bardzo stary, przekazywany z pokolenia na pokolenie zdobiony serwis, lepiej postaw na mycie ręczne. Dawniejsze metody nakładania zdobień różnią się od tych, które stosowane są obecnie. Myjąc zestaw ręcznie, będziesz mieć pewność, że dekoracje nie zetrą się z czasem. Z całkowicie białym zestawem nic się stanie, ale jeśli to ważna pamiątka, możesz ten rodzaj mycia przetestować np. na jednym talerzyku.

W przypadku nowoczesnej zastawy nie ma takiego ryzyka. Porcelanę MariaPaula włożysz do zmywarki bez obaw o potencjalne straty. Kolekcje w kolorze białym i kremowym, np. MariaPaula Moderna Biała czy MariaPaula Nova, to porcelana, którą możesz myć w zmywarce bez ograniczeń, nawet codziennie. Spokojnie myj też w taki sposób zestawy kolorowymi zdobieniami – wykonane są tzw. metodą wszkliwną – zatopione są one w masie, więc się nie zetrą.

Biała porcelana do zmywarki

Serwis obiadowo-kawowy porcelanowy MariaPaula Moderna Biała na 6 osób (45 el.)

Zalecamy nieco ostrożniej podejść do takiego mycia serwisów ze złoceniami. Wszystkie dekoracje wykonane ze szlachetnych materiałów jak złoto czy platyna nakładane są ręcznie. Taką porcelanę można myć w zmywarce, przy czym trzeba pamiętać, że należy to robić jedynie okazjonalnie. Jeśli więc organizujesz rodzinną uroczystość i korzystasz z porcelany ze złotymi lub platynowymi zdobieniami, możesz zaoszczędzić czas, wodę i włożyć zestaw do zmywarki. Takie okazje (i taka ilość zmywania) nie zdarzają się przecież codziennie, a jedynie kilka razy w roku. Jeśli jednak używasz zestawu codziennie lub np. w każdy niedzielny obiad, postaw na mycie ręczne.

Złota porcelana do zmywarki

Serwis obiadowy porcelanowy MariaPaula Ecru Nova Solaris Karolina kremowy na 12 osób (36 el.)

Porcelana do zmywarki – o czym pamiętać?

Pisaliśmy w poprzednim artykule, jak dbać o porcelanę. Czas na kilka podstawowych wskazówek dotyczących mycia porcelanowej zastawy w zmywarce:

  • przed włożeniem porcelany do zmywarki usuń z naczyń resztki jedzenia,
  • odpowiednio posegreguj, a następnie ułóż naczynia w zmywarce tak, by nie stykały się ze sobą,
  • użyj delikatnych środków myjących (rekomendujemy tabletki żelowe),
  • wybierz odpowiedni program myjący.

Porcelana jest stosunkowo odporna na wysokie temperatury (do 100 stopni Celsjusza) i można ją podgrzewać, nie musisz więc wybierać programu z niską temperaturą.

Wybierając porcelanę MariaPaula, w zestawie otrzymasz instrukcję mycia serwisu w zmywarce i porady związane z dbaniem o porcelanę. Dzięki wskazówkom będziesz mieć pewność, że porcelana posłuży Ci długie lata.

Warto pamiętać o jeszcze kilku rzeczach, by nie narazić porcelany na ewentualne ubytki, myjąc ją w zmywarce. Zapewnij naczyniom odpowiednią przestrzeń. Jeżeli chcesz umyć porcelanowy komplet w zmywarce, nie wkładaj do niej dodatkowych naczyń czy garnków. Układając talerze czy filiżanki zrób to tak, by naczynia nie stykały się ze sobą, co pomoże uniknąć potencjalnych wyszczerbień. Dodatkowo ułóż zastawę zgodnie z zasadami mycia naczyń w zmywarce. Po bokach górnego koszyka umieść filiżanki, uszkami do wewnątrz. Do środka natomiast włóż salaterki. Dolny koszyk to miejsce na talerze, mniejsze talerzyki i spodki. Większe talerze należy układać pod skosem, tak by umożliwić swobodny przepływ wody na ich powierzchni.

Stosując powyższe zasady, będziesz cieszyć się pięknem i wygodą użytkowania porcelany przez długie lata!

Targi Altom 7. edycja

W zależności od sezonu zmieniają się trendy. Poszukujemy nie tylko ubrań czy butów pasujących na daną porę roku, ale również zastawy stołowej czy naczyń kuchennych, które wprowadzą trochę świeżości do wnętrza. Jakie trendy w tym zakresie obowiązują w nadchodzącym sezonie letnim? Przekonamy się w dniach 6–19 czerwca 2022 w czasie Targów Internetowych Altom skierowanych do klientów B2B. E-targi zaprezentują najmodniejsze kolekcje na lato, ale też dadzą możliwość zakupów w atrakcyjnych cenach.

Targi Altom – najnowsze trendy z branży i specjalna oferta cenowa

Tradycyjne targi to spore wyzwanie organizacyjne i logistyczne nie tylko dla organizatora, ale także dla odwiedzających. Często wiążą się z koniecznością delegacji czy wyjazdu służbowego do innego, niekiedy oddalonego nawet o kilkaset kilometrów miasta. Termin nie zawsze jest dogodny dla wszystkich, a duża liczba odwiedzających utrudnia dokładne obejrzenie towaru.

Dlatego właśnie Targi Internetowe Altom to bardzo wygodne rozwiązanie, które cieszy się dużą popularnością. 7. edycja bezpłatnych e-targów potrwa aż tydzień. Zakupy można zrobić o dowolnej porze, korzystając ze strony www.hurt.altom.pl. To doskonała okazja, by zobaczyć, jakie trendy obowiązują w nadchodzącym sezonie i nabyć modne kolekcje taniej, dzięki licznym zniżkom i promocjom.

Przegląd trendów na lato

7. edycja Targów Internetowych Altom to prezentacja kolekcji i zestawów różnych marek, które wprowadzą na stół i do kuchni prawdziwą letnią energię. Nieoczywiste zestawienia kolorystyczne, odważne wzory i ciekawe bujne motywy roślinne, będą królowały w nadchodzącym sezonie.

Letnie trendy na targach Altom

Kolekcje Margo i Aurora

Tegoroczna edycja zwraca również uwagę na oryginalne wzornictwo i nieszablonową fakturę materiałów. Szczególne miejsce na tegorocznych targach designu Altom zajmować będzie porcelana, która w nowoczesnej odsłonie powróciła na salony. Współczesne zestawy najwyższej jakości nadają nie tylko na wielkie uroczystości, ale sprawdzą się także w czasie letnich mniej zobowiązujących spotkań.

Porcelana MariaPaula na Targach Altom

Kolekcja MariaPaula Natura

Po pandemii ludzie są spragnieni spędzania czasu w towarzystwie na wspólnych posiłkach i rozmowach. Aby ułatwić spotkania i stworzyć okazje do zawierania nowych relacji potrzebne są odpowiednie warunki i atmosfera. Ładna i przyjemna zastawa z porcelany to świetne rozwiązanie nie tylko na ekskluzywne odświętne kolacje, ale także na niedzielny obiad w gronie rodziny czy towarzyskie spotkanie z przyjaciółmi.

Modna porcelana online – MariaPaula Natura

Na 7. edycji targów nie mogło zabraknąć marki MariaPaula. Dostępne na e-targach w atrakcyjnych cenach kolekcje MariaPaula Natura oraz złocona seria MariaPaula Natura Złota Linia wpisują się stylem w letnie trendy. Kolekcja wykorzystuje modny motyw roślinny, w delikatnym naturalnym odcieniu. Uwagę zwraca tu zwłaszcza faktura, której organiczna forma przywodzi na myśl inspiracje naturą i światem przyrody.

Modna porcelana na lato

MariaPaula Natura Złota Linia

Kolekcje MariaPaula Natura to propozycja eleganckiej, ale również użytkowej i uniwersalnej zastawy. Sprawdzi się ona w wielu domach nie tylko w nadchodzącym sezonie letnim, ale też w kolejnych latach. Zestawy zawierają wszystkie niezbędne do codziennego używania elementy – jak talerze, filiżanki czy miseczki – oraz naczynia potrzebne na większe okazje, np. wazę czy półmiski.

Obie kolekcje MariaPaula, a także wiele innych pięknych i ciekawych zestawów, znajdziecie na https://www.hurt.altom.pl/ już w dniach 9–16 czerwca 2022. Przygotujcie się na specjalne promocje i zniżki. Do zobaczenia!

Art deco – wnętrza

Styl art deco znany jest nie tylko w malarstwie, grafice i architekturze, ale także we wnętrzach. Jego nazwa, która wywodzi się z francuskiego, dobrze charakteryzuje jego cechy. Łączy on w sobie sztukę i dekoracyjność. Jak wprowadzić art deco do wnętrz?

Historia stylu art deco

Zawsze luksusowy i na czasie, nieustannie powraca na salony, dlatego i w tym roku stanowi jeden z sezonowych trendów. Skąd wywodzi się ten styl? Art deco należy do stylów współczesnych. Zyskiwał swoją popularność w latach 1919–1939 jako reakcja na królującą wcześniej secesję. Art deco odrzucał brak dyscypliny przestrzennej, którym charakteryzowała się sztuka secesyjna.

Twórcy tego stylu dbali o perfekcję wykonania projektów, która miała kontrastować z nowoczesną produkcją taśmową. Skupiali się oni nie tylko na pięknie przedmiotów, ale także ich funkcjonalności. Obecnie coraz większą uwagę przykładamy do jakości, również tego, co nas otacza, nic więc dziwnego, że styl art deco we wnętrzach wraca do łask.

Art deco – wnętrza pełne klasy

Styl art deco sprawdza się znakomicie, gdy chcemy się wyróżnić. Wnętrza art déco kojarzą z elegancją i luksusem. Pojawiają się w nich żywe i jasne kolory. Zdobienia stanowią mocny akcent wystroju i często wykorzystują geometryczne formy. Kluczowe jest tutaj zachowanie harmonii, bo art déco to nie tylko piękno i dekoracyjność, ale także funkcjonalność.

Wnętrza art deco obfitują również w szlachetne materiały. Dwudziestowieczne meble w tym stylu wykonywane były m.in. ze złoconego brązu czy hebanu, a zdobiono je nawet inkrustacjami z kości słoniowej. Tym samym „produkty” art deco nie mogły być używane masowo, ze względu na dość niską dostępność i wysoką cenę.

Planując wystrój w tym stylu obecnie, warto zastanowić się nad wprowadzaniem do wnętrza kilku antyków. Nawiążą one do historycznych założeń art deco i podkreślą jego luksusowość. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie elementów złoconych czy marmurowych akcentów. Doskonale sprawdzą się też duże lustra, które rozświetlą pomieszczenia i dodadzą im blasku. Szlachetną aranżację idealnie podkreśli również porcelana.

Styl art deco we wnętrzach

źródło: Shutterstock

Porcelana we wnętrzach art deco

Wysokiej jakości porcelana to doskonałe uzupełnienie wytwornych wnętrz. Tego typu zastawa, ze względu na swój szlachetny materiał, znakomicie współgra z wyjątkowymi meblami oraz motywami inspirowanymi luksusem.

Styl art deco wykorzystuje powtarzające się, ale jednocześnie gustowne wzory. Jedną z porcelanowych kolekcji MariaPaula, która dobrze odnajdzie się w takich wnętrzach jest Klasyka Ecru Queen. Jej jasny i jednocześnie ciepły, kremowy odcień doskonale uzupełni wnętrze ze złotymi akcentami. Klasyczny kształt z kunsztownym, wypukłym zdobieniem podkreśli luksusowy charakter aranżacji.

Dobrym wyborem, nawiązującym do geometrycznych kształtów jest kolekcja Sissi. W tym przypadku elegancki fason utrzymany jest w perłowych odcieniach bieli i szarości, a całość finezyjnie wykańcza szlachetna platyna. Kolekcję Sissi, wykonaną z najwyższej jakości śnieżnobiałej porcelany oplata wyrazista siatka zdobienia, która wpasuje się w dekoracyjność stylu art deco.

Art deco – wnętrza pełne klasy

MariaPaula Klasyka Sissi

Tym, którzy chcą dodatkowo podkreślić bogactwo i luksusowość wnętrza, bez wątpienia do gustu przypadnie nowa kolekcja MariaPaula Solaris. Zdobiona prawdziwym złotem, idealnie uzupełni wystrój art déco. To porcelana najwyższej klasy, z precyzyjnymi, ręcznie wykonanymi elementami. Przyciąga i intryguje nietuzinkowym wyglądem, uosabiając szyk i klasę.

Styl art deco – złote akcenty

MariaPaula Nova Solaris

Styl art deco to synonim elegancji, wykorzystujący najwyższą jakość. Zdobiona porcelana wpasowuje się w jego założenia, łącząc w sobie piękno i funkcjonalność. Zastawa porcelanowa będzie nie tylko cieszyć oko, ale także służyć nam na co dzień.

dekoracja stołu na Komunię

Pierwsze Komunie Święte tradycyjnie odbywają się w maju. Ten wyjątkowy dla dzieci czas zbliża się wielkimi krokami. Nieodłączną częścią tej uroczystości jest przyjęcie, które pozwala świętować wydarzenie w gronie najbliższych. Organizując je w domu, trzeba zadbać o odpowiednią aranżację. O czym należy pamiętać, przygotowując dekorację stołu na Komunię?

Czym się kierować, przygotowując dekorację stołu na Komunię?

Pierwsza Komunia to ważny i wyjątkowo uroczysty dzień w życiu dziecka. Nic więc dziwnego, że rodzicom zależy na tym, by podkreślić jego rangę odpowiednią oprawą. Przez dziesiątki lat tradycją było wyprawianie komunijnych przyjęć w domu. Ich centrum stanowił stół, przy którym gromadziła się cała rodzina. I choć z biegiem czasu przyjęcia te zaczęły przenosić się do lokali, to dziś tradycja uroczystego obiadu w domach powróciła. W dużej mierze przyczyniła się do tego pandemia.

Stół to nie tylko centrum uroczystości, ale również serce domu. Organizując w nim przyjęcie komunijne, dobrze jest więc zadbać, by aranżacja stołu oddawała charakter uroczystości oraz styl samych domowników. W tym świetle dekoracja stołu na Komunię może wydawać się sporym wyzwaniem, jednak z naszymi wskazówkami uda się znakomicie. By stół nie tylko pięknie się prezentował, ale też pozwalał na wygodne zjedzenie posiłku i rozmowy, warto postawić na kilka sprawdzonych rozwiązań:

  • klasykę,
  • spójność,
  • minimalizm.

Trzymanie się tych założeń pomoże udekorować stół tak, by wyróżniał się on elegancją, a także stanowił miejsce przyjazne rodzinnemu spotkaniu.

Klasyczna elegancja, która sprawdzi się zawsze

W przypadku dekoracji stołu na Komunię warto postawić na klasykę już na etapie wyboru obrusu. Idealnym kolorem będzie biały. Biały obrus jest nie tylko wyrazem elegancji, ale podkreśla także charakter uroczystości. Jeżeli chcemy wzbogacić biel kolorem, postawmy na jeden akcent. Niech będzie spójny dla takich elementów jak bieżnik, serwetki czy delikatne dekoracje kwiatowe.

Jeśli chodzi o zastawę, klasyka również będzie najlepszym rozwiązaniem. To w zasadzie najważniejszy element, który wpływa na wygląd stołu, podanych potraw, jak i ich smak. Naturalnym wyborem jest biała, klasyczna porcelana – jej ponadczasowy design wpasuje się w każdą aranżację. Doskonale sprawdzą się też bardziej ozdobne zestawy, które podkreślą wyjątkowość okazji. Trafionym wyborem będzie porcelana z delikatnymi zdobieniami w kolorze złota lub platyny. Dostępne są zarówno w klasycznym, jak i bardziej nowoczesnym kształcie – styl zastawy możemy więc dopasować do wnętrza domu.

Dekoracja stołu na Komunię – biała porcelanaMariaPaula Moderna Gold

Tym, którzy chcą postawić na odważniejsze rozwiązania, proponujemy najnowszą kolekcję MariaPaula Astoria. Złote zdobienia w stylu glamour rozświetlą dekorację stołu na Komunię oraz dodadzą aranżacji ozdobnego charakteru. Przy takim zestawie, by nie przesadzić, warto ograniczyć dodatki do minimum i pozwolić wybrzmieć pięknu porcelany.

Złota porcelana jako dekoracja stołu na Komunię

MariaPaula Klasyka Ecru Astoria

Porcelanowa zastawa na stół komunijny – dlaczego warto?

Wyprawiając przyjęcie komunijne, warto zainwestować w dobrej jakości obiadowo-kawowy zestaw porcelany. Dlaczego? Porcelanowe naczynia to nie tylko gustowny element podkreślający wyjątkowe okazje. Są one przede wszystkim praktyczne. Dają możliwość eleganckiego podania całego wachlarza dań – od zupy, przez deser, aż po przekąski nie tylko w dniu Komunii, ale podczas innych domowych uroczystości, jak urodziny, jubileusz, rocznica czy Święta. Stawiając na jeden porcelanowy zestaw, zachowujemy spójność, unikamy chaotycznego połączenia naczyń o różnych stylach czy zdobieniach.

To istotne w wypadku organizowania przyjęcia z wieloma potrawami na nawet kilkanaście osób. Porcelanowe zestawy MariaPaula zawierają wszystkie niezbędne elementy – nie tylko podstawowe talerze, filiżanki czy spodki, ale także – np. wazę, salaterki czy bulionówki. Kolekcje przygotowane są na 6 lub 12 osób, ale dają także możliwość dokupienia odpowiedniej liczby brakujących elementów. Spójna dekoracja stołu na Komunię jest więc możliwa także przy większej liczbie osób.

Czytaj też: Jak nakryć stół, by przestrzegać savoir-vivre?

Z uwagi na trwałość, porcelanę można przekazywać z pokolenia na pokolenie. Zestaw dekorujący komunijny stół możemy zachować na prezent, który będzie sentymentalną pamiątką z Pierwszej Komunii w dorosłym życiu dziecka. Porcelana MariaPaula pozwala także na personalizację naczyń, dzięki której kolekcja jeszcze zyska na wartości.