0101001839

5 o’clock tea – któż o niej nie słyszał? Na to hasło przed oczami stają nam pięknie zdobiona porcelana, filiżanki, konfitura z róży i… angielska królowa. Tradycyjna angielska herbata to rzeczywiście coś więcej niż zwykły napój pity do posiłku. Picie popołudniowej herbatki powinno stać się także i naszym zwyczajem – w końcu to doskonała okazja, by na chwilę zwolnić, usiąść przy stoliku z kimś bliskim i spokojnie porozmawiać. I wcale nie musi być to rytuał „z wyższych sfer”.

Zwyczaj picia popołudniowej herbaty przyjął się dokładnie z tego samego powodu, który wymieniliśmy wyżej – bo to okazja do zaproszenia gości. Wbrew pozorom niezobowiązująco, bo spotkanie przy herbacie nie wymaga przygotowywania wystawnego posiłku, odświętnych strojów i tworzenia wokół tego otoczki wyjątkowości.

Tego typu spotkanie przy herbatce w Wielkiej Brytanii określa się mianem afternoon tea lub low tea – bo dawniej podawano ją do niskiego stolika kawowego, wokół którego w wygodnych fotelach siedzieli uczestnicy spotkania. Low tea było przeciwieństwem high tea, czyli herbaty podawanej po eleganckim posiłku.

Brytyjczycy wyróżniają różne rodzaje herbacianych spotkań ze względu na to, jaki rodzaj herbaty jest na nich podawany i co serwuje się na dodatek. Np. light tea to herbata plus małe ciasteczka. Cream tea to oczywiście herbata z mlekiem lub śmietanką. Czyli tzw. bawarka, nazwa której niesłusznie sugeruje związki tego napoju Bawarią. Do cream tea podaje się ciasteczka z dżemem.

Tradycyjna brytyjska herbata powinna być podawana w filiżankach z cienkiej porcelany. Naturalne skojarzenie to filiżanki z porcelany dekorowanej (np. z motywem kwiatowym), ale w klimat wpisze się także gładka, biała lub kremowa porcelana w klasycznym kształcie i z ozdobnie wymodelowanymi uszkami czy wylewką dzbanka.

No właśnie – na środku stołu powinien znaleźć się imbryk. Parzymy w nim tylko prawdziwą, liściastą herbatę. Jeśli podajemy bawarkę, przyda się także wypełniony mlekiem mlecznik. W ten sposób podamy herbatę prawdziwie na wzór brytyjski. Zgodnie z jedną z angielskich „szkół”, aby zaparzyć cream tea, najpierw należy nalać nieco zimnego mleka do filiżanki i zalać je sporą ilością gorącej herbaty. W ten sposób mleko stopniowo się ociepla i powstaje jednolity, kremowo-brązowy napój.

Życzymy smacznego i samych przyjemnych spotkań przy herbacie!