Projektowanie porcelany to proces dostosowany do określonych czasów i okoliczności. Wytwarzane ręcznie zastawy, charakteryzujące się dbałością o każdy detal, stanowiły i stanowią do dziś wyjątkowe dzieła sztuki. Pamiętajmy, że porcelana to przede wszystkim uniwersalność, dlatego w kolekcjach Maria Paula znajdziemy różne style projektowe, w których każdy odnajdzie odpowiedź na swoje estetyczne potrzeby.

Porcelana – projekty ponadczasowe inspirowane naturą

Zestawy porcelany wytwarzane są od wieków. Niegdyś pełne wytwornych zdobień, dziś często odzwierciedlają trendy minimalistyczne, zachęcające m.in. do powrotu do natury. Taka właśnie jest kolekcja Natura od MariaPaula. Charakteryzując się precyzyjnym i jednocześnie nietypowym wykonaniem faktury, nawiązuje ona swym wyglądem do kory drzew, co bezpośrednio kojarzy się z roślinnością oraz podkreśla naturalne piękno szlachetnego materiału, jakim jest porcelana.

Kolekcja MariaPaula Natura

Kolekcja MariaPaula Natura

Współczesne trendy – kolory Pantone

Wzory, które odnajdujemy dzisiaj w katalogach produktów oraz na półkach sklepowych, pokrywają się z bieżącymi trendami w dziedzinie designu graficznego, poprzez odpowiednie nawiązania kolorystyczne. Rokrocznie, firma Pantone ogłasza kolor roku na podstawie własnego wzornika, którym posługują się projektanci z całego świata. W 2021 r. kolorami tymi zostały Ultimate Gray (uspokajająca szarość) oraz Illuminating (słoneczna żółć). Zgodnie z argumentacją, szarość ma kojarzyć się z praktycznością i kamienną stałością, natomiast żółć – dodawać energii, optymizmu i radości życia, co stanowi kontrę dla niezbyt optymistycznych czasów pandemii. W kolekcjach MariaPaula nawiązujących do powyższych barw znajdziemy m.in. zestaw Szara Girlanda, pełen naturalności i bezpretensjonalnej prostoty. A klasyczne białe kolekcje MariaPaula pięknie komponują się również z barwnymi kolekcjami naczyń od Altom Design, jak chociażby ze słoneczną kolekcją Sunny tworząc tym samym niecodzienne i optymistycznie nastrajające zestawy.

Kolekcja MariaPaula Natura łączona z kolekcją Sunny Altom Design

Kolekcja MariaPaula Natura łączona z kolekcją Sunny Altom Design

Kolory ziemi

Powrót do natury to również kolory ziemi. Dlatego znakomicie sprawdzają się dzisiaj zestawy porcelany w kolorze ecru. Jest ona typowa m.in. dla kolekcji Nova. Jej nowoczesny i delikatny fason łagodnie komponuje się z naturalną aranżacją stołu, dodając mu ciepła i uroku. Prostota połączona z nienachalną elegancją powodują, że zastawa staje się idealnym dopełnieniem rustykalnie przyozdobionego stołu, a także wnętrz pełnych roślinności i pastelowych barw.

Kolekcja MariaPaula Nova Ecru

Kolekcja MariaPaula Nova Ecru

Art Deco w porcelanie

W ostatnim czasie zauważyć można również powrót do stylu art deco. Co to za trend? Rozpowszechniony w czasie dwudziestolecia międzywojennego, stanowił wyjątkowy sposób przystrajania wnętrz, oparty przede wszystkim na wysokiej jakości materiałach. Stosowane w owych wnętrzach meble i wyjątkowe dodatki miały jednak nie tylko cieszyć oko swoim bogatym i nietuzinkowym wyglądem, ale jednocześnie (a w zasadzie przede wszystkim) posiadać wymiar praktyczny. Dzięki temu przedmioty codziennego użytku namaszczone były duchem artystycznym, stanowiąc użytkowe dzieła sztuki. Pomiędzy kolorystycznymi kontrastami, sztukaterią, szlachetnymi materiałami w postaci skór, metali, drogocennych kamieni czy egzotycznych drzew, znaleźć również można było pewien rodzaj porządku i symetrię. Figury geometryczne – obecne zarówno w kształtach (okrągłe stoliki, zaokrąglone fotele), jak i fakturach (np. tapety w romby) czy złote zdobienia, przebijające się z fragmentów mebli i dodatków (lampy, żyrandole, klamki, zastawy) – były i nadal są cechami charakterystycznymi dla tego stylu. Art deco to połączenie starego z nowym, nawiązanie do tradycji i jednocześnie myśli futurystycznej. Być może dlatego styl ten spektakularnie powróciło na salony i tak dobrze odnajduje się we współczesnych wnętrzach.

<em>Kolekcja MariaPaula Moderna Gold</em>

Kolekcja MariaPaula Moderna

 

Wśród kolekcji MariaPaula, które wyśmienicie sprawdzą się w dzisiejszych wnętrzach w stylu art deco, znajdują się zestawy z linii Moderna Biała i Moderna Gold. W kolekcji tej ostatniej znaleźć można kwadratowe i prostokątne talerze, kanciaste ucha filiżanek, a także złote uchwyty pokrywek do takich naczyń jak cukiernica, waza czy imbryk. Proste, geometryczne formy i łagodne, choć wyraźne zdobienia to zdecydowanie coś, co doda wnętrzu właściwej elegancji, nie przechylając jednocześnie szali w kierunku awangardy.

Kolekcja MariaPaula Moderna Gold

Kolekcja MariaPaula Moderna Gold

 

Trendy zmieniają się i powracają, jednak porcelana zawsze jest ponadczasowa. Zmieniają się jej zdobienia i projekty, lecz sam materiał nie wychodzi z mody, a zastawy porcelanowe goszczą w naszych domach od pokoleń.

Waza – kiedyś obecna na dworach, a później niemal w każdym domu, służy do podawania zup. Dziś niestety trochę zapomniana. A szkoda! Wciąż bowiem zdarzają się sytuacje, w których może okazać się niezbędna. To właśnie dlatego najczęściej stanowi nieodłączny element porcelanowych zestawów obiadowych. Jest w stanie odzwierciedlić rangę ważnego wydarzenia, a także pomóc zaserwować danie w elegancki sposób.

Wazy kuchenne

Wazy na zupy mają długą i bogatą historię sięgającą XVIII wieku. Królowały na stołach gównie w wyższych sferach, z czasem jednak stały się popularne niemal w każdym domu. Początkowo wykonywane były z cyny, nieco później zaczęto produkować je z ceramiki lub porcelany. Często bogato zdobione (m.in. złotem czy kwiatowymi wzorami), stanowiły wyjątkowe dzieła sztuki. Wyróżniały się nietuzinkowymi malunkami, a także specjalnie formowanymi elementami, tworzącymi rodzaj ornamentów. Współczesne wazy natomiast– w przeciwieństwie do swoich poprzedniczek – charakteryzują się zazwyczaj eleganckim minimalizmem w postaci prostszej formy i jednolitego koloru, przykładem może być kolekcja porcelany MariaPaula Klasyka Biała.

Kolekcja MariaPaula Klasyka Biała

Kolekcja MariaPaula Klasyka Biała

Praktyczność wazy na zupę – porcelana na wszelkie okazje

Dlaczego warto mieć w domu wazę? To w zasadzie nieodłączny element każdej porcelanowej zastawy, którą warto eksponować nie tylko od święta. Co istotne, nie jest ona ekstrawaganckim wymysłem, a bardzo praktycznym naczyniem. Dużo łatwiej jest bowiem podać zupę w wazie na wspólnym stole niż każdorazowo nalewać ją w kuchni, a następnie zanosić gościom. Gdy zasiadamy całą rodziną do uroczystego obiadu, warto cieszyć się wzajemną obecnością – takie naczynie jak waza znakomicie rozwiązuje tę kwestię.

Wazy MariaPaula, wykonane z najwyższej jakości porcelany, zostały stworzone z myślą o dzisiejszych czasach, dlatego możesz je myć w zmywarce. Pamiętaj jednak, by do czyszczenia użyć delikatnych środków myjących, takich jak np. tabletki żelowe.

Kolekcja MariaPaula Moderna, waza do zupy

Kolekcja MariaPaula Moderna

Waza może stanowić także elegancki element stołowej zastawy, będący dodatkową ozdobą podczas świątecznego posiłku. Boże Narodzenie, Wielkanoc, rocznice, przyjęcia komunijne czy chrzciny – cokolwiek organizujesz w swoim domu, pamiętaj, że waza przyda się zawsze. Dzięki dwóm rączkom bez problemu przeniesiesz ją w dowolne miejsce, a pokrywka zabezpieczy zupę przed utratą ciepła.

Jedno naczynie, różne rozmiary

Warto wiedzieć, że wazy – tak samo jak inne naczynia – posiadają różne rozmiary. Dla niewielkiej rodziny, na co dzień wystarczy mała waza do zupy. Sprawdzi się ona szczególnie w domach z wydzieloną jadalnią, w której wszyscy wspólnie spożywają posiłki.

Waza na zupę MariaPaula Klasyka Biała

Kolekcja MariaPaula Klasyka Biała

Ponieważ w ofercie MariaPaula znaleźć można porcelanę do kupienia na sztuki, z łatwością dokompletujesz taką wazę, która będzie pasowała do posiadanej przez Ciebie zastawy. Możesz też rozszerzyć swój odświętny porcelanowy serwis o dodatkowe lub brakujące elementy. Co najważniejsze, potrawy pięknie prezentują się w porcelanowych naczyniach, a ponieważ jemy też oczami, zupa nalewana z wazy wprost do porcelanowego talerza będzie smakować naprawdę wyśmienicie.

Kolekcja porcelany MariaPaula Nova Złota Linia

Porcelana – szlachetna odmiana ceramiki, sięgająca VII wieku i czasów cesarstwa chińskiego, które ówcześnie przechodziło rozkwit pod rządami dynastii Tang. Choć ma ponad tysiącletnią historię, potrafi świetnie prezentować się również w nowoczesnej odsłonie. We współczesnych wnętrzach odnajdują się zarówno jej tradycyjne wzory, jak i te idące z duchem czasu. Porcelanowa zastawa przypadnie więc do gustu miłośnikom klasyki i nowoczesności. 

Nowoczesna zastawa stołowa

Istnieje kilka podstawowych różnic pomiędzy zastawą tradycyjną a nowoczesną. Nowoczesna porcelana odróżnia się od klasycznej przede wszystkim kształtem. Podczas gdy tradycyjna zazwyczaj ma kształt owalny i neutralne kolory, tak jak porcelana biała czy écru, ta nowoczesna może wyróżniać się nietypowym kształtem (np. kwadratowe talerze) czy kolorowymi wzorami, stanowiącymi rodzaj finezyjnego zdobienia. Warto też nadmienić, że współcześnie produkowana porcelana dostosowana jest do dzisiejszych potrzeb. Dzięki temu większość zastaw MariaPaula (przede wszystkim gładkich, bez złotych czy platynowych zdobień) nadaje się do mycia w zmywarce, a nawet podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

Kolekcja MariaPaula Moderna Złota Linia

Kolekcja MariaPaula Moderna Złota Linia

Porcelana – zestawy obiadowe

Nowoczesne serwisy obiadowe znaleźć można w najróżniejszych wzorach i kształtach. Przeznaczone są one też dla różnej liczby osób. W ofercie MariaPaula znajduje się wiele zestawów przeznaczonych dla sześciu osób, które bez problemu można rozszerzyć o dodatkowe naczynia – od pojedynczych talerzy, spodków czy filiżanek, aż po półmiski czy sosjerki. Dzięki temu nie tylko łatwo skomponujesz zestaw dopasowany do indywidualnych potrzeb, ale też uzupełnisz kolekcję o brakujące elementy i odświeżysz jej design. Łącząc ze sobą różne kształty i wzory, stworzysz unikatowy i stylowy zestaw, którym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Wybierając porcelanę na sztuki, możesz też nadać nowoczesnego wyrazu posiadanej już klasycznej kolekcji. Warto dodać, że zestawy obiadowe MariaPaula zawierają wszelkie niezbędne naczynia, które doskonale spełnią swoją funkcję podczas uroczystych przyjęć. Niektóre z nich składają się nawet z 24 elementów, gdzie oprócz talerzy znajdziesz dwie rożnej wielkości salaterki, sosjerkę, półmisek, rawier oraz wazę. Trwałość porcelany sprawi, że posłuży ona przez długie lata, nadając każdemu podanemu w niej posiłkowi wyjątkowej szlachetności.

Kolekcja MariaPaula Moderna

Kolekcja MariaPaula Moderna

Klasyka gatunku

Na tle porcelany obiadowej, klasykę wyróżnia przede wszystkim uniwersalność. Jej neutralne kolory (biele i kremy) stanowią znakomitą bazę do nieco odważniejszej dekoracji stołu. Dodatkowo klasyka sprawdza się w niemal każdym wnętrzu, niezależnie od jego stylu. Wśród tego typu porcelany znajdziemy zestawy gładkie, ale również te z delikatnymi zdobieniami. Zestawy écru nadadzą wnętrzu więcej ciepła i przytulności, jednak wystarczy wybrać kolekcję ze złotą linią, by serwis wyróżniał się większą elegancją. Natomiast gładka biała porcelana to wystawność sama w sobie, choć nawet wśród niej można znaleźć oryginalne okazy. Pamiętaj, że ręcznie robiona porcelana MariaPaula zdobiona jest prawdziwym złotem, a także platyną, co znacząco podnosi poziom jej szlachetności.

Kolekcja MariaPaula Ecru Złota Linia

Kolekcja MariaPaula Ecru Złota Linia

Współczesne piękno

Każda z kolekcji – zarówno tych klasycznych, jak i nowoczesnych – posiada swoje wyjątkowe zalety. To, którą z nich wybrać, zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji jej użytkownika. Dzięki możliwości zakupu pojedynczych naczyń porcelany MariaPaula, klasykę można dowolnie łączyć z nowoczesnością. Warto jednak wziąć pod uwagę względy praktyczne i pamiętać, że porcelana zdobiona złotem lub platyną wymaga więcej ostrożności i uwagi niż porcelana gładka czy kolorowa. Nie należy jej bowiem zbyt często myć w zmywarce, by zdobienia nie uległy uszkodzeniu.

Kolekcja MariaPaula Kantata

Kolekcja MariaPaula Kantata

Mimo wszystko, niezależnie od wyboru, porcelanowe zastawy obiadowe, a także serwisy kawowe to ponadczasowe produkty wyjątkowej jakości. Z pewnością warto mieć je w swoim domu, dopasowując zastawę do wnętrza i własnego gustu.

porcelana MariaPaula na stole

Savoir-vivre to zbiór zasad, które od wieków istnieją w różnych kulturach. Warto je znać, by nie zastanawiać się nad prawidłowym usadzeniem gości, ułożeniem sztućców czy kolejnością serwowania potraw. Choć samo określenie savoir-vivre (tzw. „sztuka życia”) pochodzi z języka francuskiego, historia etykiety przy stole sięga już czasów starożytnych. Pierwszy zbiór zasad obowiązujących przy stole pojawił się w Polsce w XV wieku.

Savoir-vivre (z fr. savoir – wiedzieć, vivre – żyć) to nic innego jak znajomość dobrych obyczajów, obowiązujących zarówno przy stole, jak i w innych dziedzinach życia. Mogą dotyczyć zachowania w towarzystwie, doboru ubioru adekwatnego do sytuacji etc. Oczywiście są one różne w zależności od regionu świata i kultury w nim dominującej. Zasady savoir-vivre przy stole związane są m.in. z poprawnym nakryciem stołu, a także właściwym sposobem jedzenia czy picia. Nie są to jednak zasady oczywiste, bowiem zmieniały się one znacząco na przestrzeni lat. Przykładowo, w XIX w. przy stołach – nie tylko w domach, ale i w lokalach publicznych – popularne były tzw. spluwaczki, pozwalające w nieco „elegantszej” formie pozbywać się nadmiaru śliny. Do dnia dzisiejszego wiele z tych zasad uległo zmianie– od obowiązujących zachowań przy stole aż po sposób jego nakrycia.

Zasady nakrywania stołu

Jeśli jesteśmy gospodarzami uroczystego przyjęcia, warto zapoznać się z kilkoma zasadami, dzięki którym okażemy naszym gościom szacunek i wykażemy się znajomością etykiety towarzyskiej. Kluczowy jest oczywiście efekt wizualny, dlatego warto zadbać o elegancką zastawę i odpowiedni obrus.

Porcelanowa zastawa jest wyjątkowo szlachetna – podnosi rangę każdej uroczystości i zapewnia wyjątkowe wrażenia estetyczne. Przygotowując więc przyjęcie, sięgnij po zestaw z porcelany, który zawiera wszystkie niezbędne elementy nakrycia, takie jak: komplet talerzy do każdego posiłku, półmisek, sosjerkę czy wazę.

MariaPaula Promise

Kolekcja MariaPaula Promise

Gdy posiadamy już skompletowaną zastawę, należy wiedzieć, jak ją ułożyć. Talerze kładziemy na sobie od największego do najmniejszego, zgodnie z kolejnością serwowanych dań. Na dole więc powinien znaleźć się największy talerz płaski (w odstępie około 1 centymetra od krawędzi stołu), na górze zaś – talerz głęboki. Jeśli chodzi o naczynia do napojów – szklanki i kieliszki– zgodnie z savoir-vivre powinny znajdować się nad prawym górnym rogiem talerza. Gdy podajemy osobno szklanki na wodę oraz kieliszki na wino, również układamy je od najmniejszego do największego, w linii skośnej.

Jak układać sztućce? Podobnie jak talerze, zgodnie z kolejnością używania, zaczynając od zewnętrznej strony: widelce po lewej stronie, zaś noże (bliżej talerza) i łyżki po prawej. Pamiętaj, że ostrze noża musi być skierowane do talerza. Sztućce deserowe, takie jak łyżeczka czy widelczyk, kładziemy nad talerzem, wzdłuż jego górnej linii – w pozycji horyzontalnej.

Ostatnim elementem są serwetki. Po której stronie powinna znajdować się serwetka? Czysta, złożona serwetka powinna być elegancko ułożona po lewej stronie talerza. Zdarza się, że niektórzy umieszczają serwetkę w szklance lub na talerzu. Serwetka użyta po skończonym posiłku, powinna zostać odłożona po prawej stronie nakrycia.

Pamiętaj, by liczbę elementów zastawy dopasować do liczby gości.

Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru

Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru

Zasady serwowania dań

Podczas serwowania dań bardzo istotna jest kolejność. Serwis ma bowiem swój określony porządek. Zasada ta dotyczy również wydawania dań poszczególnym osobom – zgodnie z savoir-vivre starsi mają pierwszeństwo przed młodszymi, a kobiety przez mężczyznami. Przyjęło się, że potrawy podaje się z lewej strony gościa, a brudne talerze zabierane są ze strony prawej.

Istnieje kilka rodzajów serwisów, charakteryzujących się określonymi zasadami – angielski, francuski oraz niemiecki. Funkcjonują one jednak w zależności od charakteru lokalu czy też restauracji. W przypadku domowych uroczystości z pewnością należy zadbać o właściwy dobór naczyń do dania:

  • głęboki talerz do zup lub bulionówka do rosołu lub zupy podawanej w formie kremu
  • duży płaski talerz na danie główne,
  • mniejszy płaski talerz traktowany jest jako sałatkowy, ale może też być talerzem przeznaczonym do spożycia przystawek.

Kolejność dań nie jest przypadkowa – jeżeli chcemy, by przyjęcie było kompletne, należy trzymać się poniższych zasad:

  • Przystawki serwowane są zawsze na początku. W przypadku różnych rodzajów przystawek, najpierw podajemy te zimne, a później ciepłe.
  • Zupa powinna być wydana zaraz po przystawkach. Najlepiej, by miała formę kremu lub by był to rosół. Zupę podajemy w przeznaczonej do tego wazie.
  • Po zupie czas na danie główne. Do niego musi pojawić się woda oraz pasujące wino (białe lub czerwone).
  • Deser podajemy na końcu, oczywiście wraz z herbatą lub kawą – oba napoje powinny być podane w przeznaczonych do tego naczyniach (porcelanowy dzbanek, imbryk).
Kolekcja MariaPaula Klasyka Platynowa Linia

Kolekcja MariaPaula Klasyka Platynowa Linia

Pamiętajmy też, że to, jak odkładamy sztućce przy posiłku, ma spore znaczenie. Możemy nimi bowiem zasygnalizować, że chcemy dokładkę, skończyliśmy już jeść lub wciąż jesteśmy w trakcie konsumpcji. W tym ostatnim przypadku sztućce należy skrzyżować na talerzu tak, by widelec znajdował się na górze. Po skończonym posiłku zarówno widelec, jak i nóż kładziemy równolegle do siebie na „godzinie piątej” talerza.

Spotkanie towarzyskie, dzięki odpowiedniej oprawie, może przerodzić się w niezapomniane doznanie estetyczne. Świeże kwiaty i delikatny obrus będą doskonałym uzupełnieniem posiłków i napojów podanych w porcelanowej zastawie.. Dzięki temu nawet letnie spotkanie w ogrodzie może przypominać królewski podwieczorek.

Zasady usadzania gości

Zastanawiając się, jak usadzić gości, warto wziąć pod uwagę nie tylko kwestie towarzyskie, ale również zachowanie odpowiednich odstępów. Standardowo, jeżeli to możliwe, talerze między gośćmi powinny być ułożone w odstępach ok. 40-50 cm. Dodatkowo, jeśli goście przychodzą w parach, zwyczajowo powinno się ich rozdzielać, by usadzenie przy stole sprzyjało integracji całego towarzystwa. Jest to stara szkoła, mówiąca też o tym, że goście powinni siedzieć naprzemiennie, czyli kobieta-mężczyzna-kobieta itd. Współcześnie jednak usadzenie rozpatruje się głównie pod kątem osobowości i wspólnych zainteresowań. Warto jednak pamiętać o zasadzie prawej ręki – po prawej stronie gospodarza lub gospodyni powinien znaleźć się najważniejszy gość.

Savoir-vivre to sztuka dobrych manier. I choć w pewnych aspektach wydaje się być nieco przestarzała, posiada wiele cennych elementów, które warto wprowadzić szczególnie podczas organizacji przyjęć i uroczystości. Obecność porcelanowej zastawy, która sama w sobie jest dziełem sztuki, doda przyjęciu klasy i elegancji, a zaproszeni goście na długo zapamiętają to wydarzenie.

Znana i wykorzystywana od wieków porcelana dorobiła się własnej, niepowtarzalnej symboliki. Okazuje się, że porcelanowe filiżanki czy figurki spełniają nie tylko formę praktyczną lub estetyczną, ale także magiczną! Jeśli chcesz poznać zwyczaje, wierzenia, przesądy i powiedzenia związane z białym złotem, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Porcelana jako symbol luksusu

Dawniej porcelanowe wyroby były czymś niezwykle cennym, a w wielu przypadkach nawet nieosiągalnym. Królowie i arystokraci płacili ogromne sumy za porcelanę dostarczaną z Chin. I nic w tym dziwnego, ponieważ „białe złoto”, jak zwykło się określać porcelanę, ma mnóstwo ważnych właściwości. Najważniejsze zalety porcelany to odporność na działanie czynników chemicznych i atmosferycznych, łatwość w czyszczeniu i utrzy

mywanie ciepła, dlatego potrawy wolniej stygną. Mnogość wzorów, kolorów i form sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony porcelanowy serwis!

Kolekcja MariaPaula Klasyka Złota Linia

Kolekcja MariaPaula Klasyka Złota Linia

Co oznacza porcelana we śnie?

Symbolika snów potrafi być bardzo skomplikowana i dostarczać wielu wątpliwości i stresów. Jednak w przypadku porcelany nie musisz się obawiać, ponieważ zazwyczaj oznacza ona luksus, poprawienie sytuacji finansowej i udane życie rodzinne. Jeśli śnisz, że dajesz komuś porcelanę w prezencie to znak, że dopiero za jakiś czas zobaczysz efekty podejmowanych przez siebie wysiłków. Natomiast posiłek podany na talerzach z porcelany zapowiada szansę ogromnego sukcesu, lecz jedynie od Ciebie zależy, czy odpowiednio z niej skorzystasz.

Kolekcja MariaPaula Moderna Gold

Kolekcja MariaPaula Moderna Gold

Stłuczona porcelana oznacza szczęście?

Jeśli we śnie znajdziesz kawałki stłuczonej porcelany, to możesz spodziewać się wielkiego szczęścia. Czy jednak tak samo jest w rzeczywistości? Okazuje się, że tak! Powstał nawet specjalny przedślubny zwyczaj praktykowany głównie na Kaszubach, Górnym Śląsku oraz w okolicach Poznania, który polega na głośnym tłuczeniu porcelanowych wyrobów. Rytuał ten nosi nazwę Polterabend, gdzie z niemieckiego „poltern” oznacza „hałasować”, a „abend” – „wieczór”. Tradycyjnie powinien on odbywać się wieczorem przed dniem zaślubin. Podczas Polterabend goście tłuczą porcelanę na znak szczęścia przyszłych małżonków.

Porcelana na prezent przyniesie pomyślność

Jeśli otrzymasz w prezencie porcelanowy serwis, to możesz spodziewać się wielkiej radości! Według ludowych przesądów naczynia wykonane z porcelany przyciągają dobro. Właśnie dlatego porcelana na prezent ślubny jest tak popularna – aby młodzi żyli długo i szczęśliwie.

Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru

Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru

Słoń w składzie porcelany

Kto nie przynosił na egzamin porcelanowego słonika, niech pierwszy rzuci talerzem. Porcelanowe słoniki, zwłaszcza te z podniesioną trąbą, mają przynosić dobry los i wspierać w stresujących sytuacjach. Porcelanowe wyroby przynoszą tyle szczęścia, że nawet jeśli zachowasz się, jak słoń w składzie porcelany i niechcący strącisz ulubioną filiżankę, to i tak fortuna się do Ciebie uśmiechnie. A w razie takich niespodziewanych wypadków, w naszym sklepie MariaPaula możesz bezproblemowo dokupić brakujące elementy porcelanowej zastawy.

gdzie wyrzucić rozbitą porcelanę, segregacja śmieci,

Przekręcasz klucz w zamku i radośnie wchodzisz do swojego domu. Niestety, Twój nastrój gwałtownie się zmienia, kiedy widzisz śmieci zalegające na każdym centymetrze podłogi i piętrzące się aż do sufitu. Tak właśnie wyglądałyby nasze mieszkania, gdyby zebrać śmieci, które każdy wytwarza w ciągu całego roku – statystycznie jest to niemal pół tony! Istnieje jednak sposób, aby znacznie ograniczyć ten proces i zagrożenia z nim związane. Jest nim prawidłowa segregacja śmieci.

Dlaczego segregacja śmieci jest tak ważna?

Chociaż selekcja odpadów często kojarzy się ze żmudną i wymagającą od nas większej uwagi pracą, to naprawdę warto zainwestować swój czas w pozyskanie odpowiedniej wiedzy. Rozdzielając śmieci, pozwalamy na przetworzenie ich w procesie recyklingu, dbamy o lepsze życie i zdrowie wszystkich istot. A ponadto oszczędzamy! W końcu selektywna zbiórka odpadów jest dużo tańsza.

Jak segregować odpady?

Selekcja śmieci może dostarczać wielu dylematów. Większość z nas wie, że szkło wyrzucamy do zielonego pojemnika, plastiki do żółtego, papier do niebieskiego, a odpady bio do brązowego. Jednak okazuje się, że są pewne wyjątki, o których nie mamy pojęcia. W końcu wszelkie szkło płaskie, czyli szyby, zbite znicze, lustra czy szkło kuchenne powinny trafić do odpadów zmieszanych. Dlaczego? Ponieważ nie nadaje się już do powtórnego przetworzenia.

Ceramika, szkło, porcelana – gdzie wyrzucić stłuczone naczynia?

Ceramiczne kubki i talerze, naczynia żaroodporne, szklanki, kieliszki i inne naczynia szklane, w tym również te rozbite, należy wyrzucić do pojemnika „pozostałe po segregacji”, czyli odpady zmieszane. Do tego samego kosza musi też trafić zastawa porcelanowa. Dzieje się tak ze względu na inny skład chemiczny oraz inną temperaturę topnienia w porównaniu do szkła.

Ogranicz ryzyko stłuczenia porcelany

Poza odpowiednią segregacją śmieci ważne jest również, by minimalizować ich produkcję. Rozbita porcelana to oczywiście zdarzenie przypadkowe, możemy jednak w pewnych sytuacjach ograniczać to ryzyko. W jaki sposób? Aby zapobiec stłuczeniom porcelany, np. podczas przeprowadzki, odpowiednio ją zabezpiecz. Wystarczy owinąć ją materiałami dostępnymi w każdym domu, takimi jak gazety czy odzież, aby transport Twojej ulubionej zastawy przebiegł bez jej późniejszego wyrzucania.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Jak prawidłowo zabezpieczyć porcelanę podczas przeprowadzki?

Porcelana MariaPaula – ekologia w każdym calu

Produkcja porcelany jest jednym z najbardziej ekologicznych procesów produkcji, ponieważ wszystkie składniki, czyli kaolin, skaleń i kwarc są pochodzenia naturalnego. Ponadto nawet odpady z produkcji porcelany, tzw. złom biskwitowy są ponownie używane i stanowią część masy, z której powstaną nowe zachwycające produkty. W fabryce porcelany nic się nie zmarnuje! O całym procesie tworzenia polskich porcelanowych wyrobów marki MariaPaula możesz posłuchać na kanale Uli Chincz.

Segreguj i wybieraj mądrze

Już wiesz, jakie korzyści przynosi segregacja śmieci. Jeśli chcesz jeszcze bardziej przysłużyć się środowisku, to pamiętaj o tym, aby nie kupować więcej niż potrzebujesz i omijać szerokim łukiem produkty w zbędnych opakowaniach. Zamiast wyrzucać jakiś sprzęt, warto przekazać go dalej innym osobom. Bardzo szybko zobaczysz, jak mała zmiana potrafi wiele zdziałać!

podgrzewanie porcelany, porcelana MariaPaula Klasyka Ecru

Wiele restauracji podaje potrawy na ciepłych talerzach, aby klient mógł długo rozkoszować się gorącym i smacznym posiłkiem. Jednak czy ten sprytny pomysł możesz zastosować również w swoim domu? Okazuje się, że tak i wcale nie trzeba do tego specjalnych szuflad grzewczych. Wystarczy mikrofalówka lub piekarnik. Chcesz dowiedzieć się, czy w ten sposób możesz podgrzewać swoją porcelanę? Przeczytaj koniecznie poniższy artykuł!

Podgrzewanie potraw – materiał ma znaczenie

Przygotowywanie posiłków potrafi zająć sporo czasu, więc wiele osób wybiera gotowe danie, które można szybko podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku, by niedługo później się nim zajadać. Tu jednak trzeba mieć na uwadze, że nie wszystkie materiały nadają się do podgrzewania ze względu na nieprzystosowanie do wysokich temperatur, co może skutkować nawet uszkodzeniem sprzętu.

Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru

Do mikrofalówki nie wkładaj:

  • plastikowych pojemników,
  • metalowych sztućców,
  • garnków,
  • potraw zawiniętych w folię aluminiową,
  • pojemników styropianowych,
  • pozłacanej lub posrebrzanej zastawy stołowej,
  • papierowych toreb,
  • zamkniętych naczyń.

Czy porcelanę można bezpiecznie podgrzewać w mikrofalówce lub piekarniku?

Oczywiście, że tak! Porcelana posiada wiele zalet, a jedną z nich jest wytrzymałość na wysokie temperatury (do 100°C). Trzeba tylko zwrócić uwagę na to, aby porcelanowa zastawa nie posiadała zdobień ze złota lub platyny, ponieważ mogą one spowodować iskrzenie, a w niektórych przypadkach nawet zapalenie się. Dlatego do podgrzewania potraw wybieraj takie rodzaje porcelany, które nie posiadają dekoracji.

Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru

W trosce o Twoje potrzeby, w naszej fabryce stworzyliśmy naczynia, które są specjalnie stworzone do zapiekania i serwowania dań, dzięki czemu łączą funkcje estetyczne i praktyczne. Porcelana MariaPaula Biała w uniwersalnym kolorze doskonale wpasuje się w każdą aranżację stołową, a co najważniejsze, będzie służyła Ci przez długie lata i łatwo utrzymasz ją w czystości, dzięki możliwości mycia w zmywarce.

Jak poprawnie podgrzewać porcelanę w piekarniku?

Naczynia porcelanowe podgrzewaj stopniowo, ponieważ nawet najlepszej jakości porcelana źle znosi skrajne wahania temperatur. Na samym początku nagrzej piekarnik do ok. 60°C, a później włóż do niego naczynia i zamknij drzwiczki. Jeśli chcesz podgrzać tylko kilka naczyń, najlepiej ustaw je obok siebie, a w przypadku większej liczby połóż je kolejno jedno na drugim. Pamiętaj, że talerze lub filiżanki znajdujące się w środku stosu będą potrzebowały więcej czasu na podgrzanie. Po kilku minutach ostrożnie wyjmij naczynia z piekarnika. I gotowe!

Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru

Podgrzewaj z głową – sprawdzaj oznaczenia producenta

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, czy dane naczynie można podgrzewać w mikrofalówce lub w piekarniku, to przed użyciem najpierw dokładnie zapoznaj się z zaleceniami producenta. Dzięki temu uzyskasz niezbędną wiedzę na temat Twojego porcelanowego zestawu, a przy tym unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek.

Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Lecz czy tak samo świadomie wybieramy to, z czego jemy? Naczynia, w których codziennie przygotowujemy posiłki mają znaczący wpływ na nasze zdrowie. Dlatego w dzisiejszym artykule prezentujemy materiał, który sprawdzi się w kuchni bez zarzutu.

Bezpiecznie i praktycznie – porcelana na zdrowie!

Porcelana kojarzy się przede wszystkim z uniwersalnością, eleganckim wyglądem i luksusem. To prawda! Porcelanowa zastawa sprawdzi się i na wystawnych przyjęciach, i podczas codziennych rodzinnych posiłków, a podarowana bliskiej osobie z pewnością sprawi jej radość. Jeśli dodamy do tego różne rodzaje porcelany, jej wzory i kolory, dużą łatwość użytkowania oraz proste przechowywanie, otrzymamy produkt prawie idealny. Zalety porcelany można długo wymieniać, jednak tym razem skupimy się na jej właściwościach, które sprawiają, że jest bezpieczna dla naszego zdrowia.

Kolekcja MariaPaula Promise

Porcelana – materiał bezpieczny w kontakcie z jedzeniem

Wyroby powstające z porcelany są wytrzymałe i bezpieczne dla zdrowia. Dzieje się tak, ponieważ do ich produkcji wykorzystywane są surowce naturalne najwyższej jakości – kaolin, skaleń i kwarc, a wszystkie naczynia podlegają trzykrotnemu wypalaniu w wysokiej temperaturze. Tak też robimy podczas produkcji naszych kolekcji.

Porcelana MariaPaula to gwarancja odporności na zabrudzenia. W naczyniach możesz podawać potrawy i napoje o intensywnych kolorach, bez obaw, że na Twojej zastawie pozostaną nieestetyczne odbarwienia. Ewentualne osady z łatwością usuniesz naturalnymi środkami do czyszczenia. Ponadto, dzięki niskiej przewodności cieplnej, wszelkie dania zaserwowane w zastawie MariaPaula dłużej zachowują swoją temperaturę. Wybór naszej porcelany to nie tylko pewne bezpieczeństwo, lecz także funkcjonalność.

Kolekcja MariaPaula Promise

7 zasad, aby prawidłowo użytkować porcelanę i przedłużyć jej cenne właściwości

  1. W zmywarce możesz spokojnie myć porcelanę bez zdobień oraz barwioną metodą wszkliwną. Do czyszczenia mechanicznego idealnie nadaje się np.: porcelana MariaPaula Klasyka Biała. Natomiast jeśli Twoja zastawa malowana jest wysokokaratowym złotem, to mycie w zmywarce stosuj sporadycznie, aby na długo zachować doskonały wygląd zastawy. Przy tak wyjątkowych produktach zalecane jest mycie ręczne.
  2. Naczynia w zmywarce ułóż luźno, aby nie spowodować zarysowań na poszczególnych elementach zastawy.
  3. Jeśli chcesz się długo cieszyć blaskiem porcelany, stosuj tylko programy przeznaczone do delikatnego mycia i najlepiej tabletki żelowe.
  4. Podczas mycia ręcznego oczyszczaj porcelanę w wodzie z łagodnym detergentem. W przypadku cięższych zabrudzeń polecana jest woda z sokiem z cytryny.
  5. Zawsze czytaj informacje zamieszczone przez producenta na opakowaniu lub stemplu spodnim, aby uniknąć nieprzyjemnych wypadków.
  6. Jeśli zastawa przez dłuższy czas nie będzie używana, dokładnie osusz poszczególne elementy i poprzekładaj je papierowymi ręcznikami lub serwetkami.

Kolekcja MariaPaula Promise

Zdrowe, bo porcelanowe

Porcelana uznawana jest za jeden z najzdrowszych surowców, a przy tym pięknie wygląda na stole. Nowoczesne naczynia porcelanowe można bez obaw myć w zmywarce czy używać w kuchence mikrofalowej (elementy bez złota i platyny). Dzięki wieloetapowemu procesowi wypalania, charakteryzują się kwasoodpornością i nienasiąkliwością. Nie trzeba chyba dodawać, że posiłek podany w ładnym naczyniu będzie smakował lepiej. Nie bagatelizujmy tego, z czego jemy i wybierajmy bezpieczną zastawę porcelanową.

MariaPaula Klasyka Biała

Nadchodzi lato, a wraz z nim słoneczne i ciepłe dni. Przyjemna pogoda zachęca nas do organizowania różnego rodzaju przyjęć w domu lub w ogrodzie. Czym innym jednak jest luźne spotkanie przy kawie z przyjaciółmi, a czym innym niedzielny obiad z dawno niewidzianą rodziną. Zamierzasz przyjąć gości, jednak nie wiesz, jak urządzić przyjęcie, które stanie się miłym wspomnieniem dla Ciebie i zaproszonych osób? Przeczytaj nasz artykuł – znajdziesz tu mnóstwo cennych rad!

Przyjęcie w domu bez stresu i zmęczenia

Kiedy myślisz o zorganizowaniu przyjęcia we własnych czterech kątach, aż wzdrygasz się na samą myśl? Chociaż zadanie wydaje się trudne, to wystarczy jedynie dobra organizacja i wkrótce staniesz się ekspertem w wydawaniu przyjęć. Zanim cokolwiek zaczniesz planować, zaopatrz się w dużą dawkę optymizmu oraz dodatkowych pomocników!

MariaPaula Klasyka Ecru

Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru

Idealne przyjęcie w sześciu prostych krokach

Poniżej stworzyliśmy praktyczną listę zadań, dzięki której z łatwością zorganizujesz wspaniałe przyjęcie – bez względu na to czy jest to spotkanie przy kawie, czy też impreza okolicznościowa, np. przyjęcie z okazji Pierwszej Komunii Świętej. Z tym planem wszystko będziesz mieć pod kontrolą!

  1. Ustal budżet i listę gości

Pierwszym krokiem jest zrobienie listy gości i zaproszenie ich. Dzięki temu oszacujesz listę wydatków, a przy tym zobaczysz, jaką kwotę możesz przeznaczyć na przyjęcie. Jeśli chcesz zaoszczędzić, dobrym pomysłem będzie wypożyczenie niektórych dodatków oraz samodzielne przygotowanie potraw.

  1. Opracuj menu i motyw przewodni

Przy przygotowywaniu menu zorientuj się, czy Twoi goście nie są na coś uczuleni lub preferują wyłącznie dania bezmięsne. Jadłospis zacznij planować od dania głównego, następnie wybierz zupę, deser i przekąski na imprezę. Jeśli chcesz, aby przyjęcie zyskało niepowtarzalny charakter, zadbaj o motyw przewodni, np. lata 20. czy nawiązanie do tropikalnych klimatów.

MariaPaula Natura

Kolekcja MariaPaula Natura

  1. Zorganizuj dekoracje

Dekoracje dobierz do określonego wcześniej motywu przewodniego. Nie zapomnij także o odpowiednim przyozdobieniu stołu. Latem warto na nim postawić świeże, sezonowe kwiaty, które ożywią każdą aranżację. Efektownie będą również wyglądać świece podkreślające uroczysty charakter przyjęcia.

  1. Skompletuj zastawę

Nakrycie stołu na przyjęcie w domu nie istnieje bez pięknego serwisu obiadowego. Zobacz, czy naczynia nie są zniszczone i wyszczerbione. Jeśli możesz pozwolić sobie na zakup nowej zastawy, to ciekawe propozycje znajdziesz w sklepie MariaPaula.

Uniwersalna porcelana MariaPaula Klasyka Biała sprawdzi się na każdym rodzaju przyjęć, szczególnie na Komunii. Jeśli spotkanie jest bardzo eleganckie i formalne, idealnym wyborem będzie zastawa zdobiona złotem – np. MariaPaula Klasyka Złota Linia. Na mniej oficjalne domowe spotkania lub przyjęcia w ogrodzie sprawdzi się nawiązująca do piękna przyrody kolekcja MariaPaula Natura lub kremowa kolekcja MariaPaula Ecru. Jest w czym wybierać!

MariaPaula Klasyka Złota Linia

Kolekcja MariaPaula Klasyka Złota Linia

  1. Pamiętaj o towarzyskim savoir-vivrze

Dania główne, zupy, przystawki, desery – wszystkie te dania serwuj w odpowiednio dobranych naczyniach. Zupę możesz podać w wazie, aby każdy gość mógł nalać sobie taką porcję, jaką chce. Rybę układaj w półmiskach okrągłych, a mięsa na podłużnych. Sałaty i surówki świetnie prezentują się w salaterkach, a wszelkie drobne zakąski na półmiskach wielokomorowych, zwanych kabaretkami.

  1. Zacznij porządki

Zaangażuj do pomocy innych członków rodziny i dokładnie posprzątaj te miejsca, które będą najintensywniej używane, czyli łazienkę, pokoje gościnne oraz miejsce, w którym odbywa się przyjęcie. Dobrym pomysłem jest również zrobienie remanentu w lodówce i zamrażarce, aby zmieściły się tam wszystkie przygotowane potrawy. Dzięki temu w dzień przyjęcia wystarczy tylko je podgrzać i podać gościom.

Baw się dobrze!

Wszystko lśni, przekąski chłodzą się w lodówce, a stół nakryty i przyozdobiony? To znak, że świetnie sobie radzisz w organizacji przyjęć. Teraz pozostaje tylko czekać na gości i cieszyć się wspólnie spędzonymi chwilami. Pamiętaj, że nic tak nie ucieszy Twoich bliskich i znajomych, jak zadowolony i wesoły gospodarz, dlatego nie przejmuj się drobnymi niedociągnięciami i… baw się dobrze!

prezent na dzień matki, porcelana dla mamy, porcelana na dzień matki

Dzień Matki – święto, które w Polsce obchodzimy od 1914 roku. W tym szczególnym dniu wręcz swojej mamie wyjątkowy prezent, dzięki któremu podziękujesz za jej miłość i poświęcenie. Nie masz pomysłu na oryginalny podarunek na Dzień Mamy? Podpowiadamy, jak trafić w gust najważniejszej osoby na świecie!

Kiedy jest Dzień Mamy?

Wielkimi krokami zbliża się jedno z piękniejszych majowych świąt – Dzień Matki. W Polsce obchodzimy go co roku 26 maja. Ustalona w kalendarzu data przypomina nam o złożeniu szczerych życzeń, odwiedzeniu rodzicielki oraz przygotowaniu odpowiedniego prezentu. Jak znaleźć właściwy podarunek, który upiększy tę wyjątkową chwilę? Odpowiedź znajdziesz poniżej!

Jak wybrać trafiony prezent i nie żałować?

  1. Zacznij poszukiwania wcześniej

Mimo, że daty ważnych świąt znamy z wyprzedzeniem, to często zdarza się tak, że upominku dla ukochanej osoby szukamy zdecydowanie zbyt późno. Aby uniknąć nerwowych poszukiwań prezentu na ostatnią chwilę, warto wcześniej przeznaczyć czas na przemyślenie, jak najlepiej okazać obdarowywanemu, że jest dla nas wyjątkowy.

  1. Słuchaj osoby, którą chcesz obdarować

Sekret idealnie dobranych prezentów tkwi w uważnym słuchaniu! Wystarczy dokładna obserwacja, aby dowiedzieć się, o czym marzy bliska osoba, jaką ma pasję i co zdecydowanie nie jest w jej guście.

  1. Wybieraj praktycznie

Praktyczne to nie to samo, co nudne. Wbrew pozorom funkcjonalne podarunki cieszą się dużą popularnością. Takim prezentem jest na przykład elegancka i ponadczasowa zastawa porcelanowa.

MariaPaula Natura Złota Linia

Kolekcja MariaPaula Natura Złota Linia

Biała, écru czy zdobiona – jaką porcelanę pokocha Twoja mama?

Twoja mama uwielbia klasyczny design i harmonię? W takim razie zauroczy ją porcelana MariaPaula Klasyka Biała. Szlachetny kolor białej porcelany i idealnie wyprofilowane owale to gwarancja, że komplet porcelany MariaPaula sprawdzi się zarówno w czasie eleganckich przyjęć, jak i codziennych posiłków.

Dla wszystkich mam o sentymentalnym usposobieniu, ceniących sobie niebanalny wdzięk i ciepły, domowy charakter, polecamy kolekcję porcelany MariaPaula Klasyka Écru Queen. Naczynia z tego zestawu mają delikatny, kremowy kolor i dekoracje przypominające subtelne hafty Richelieu, dzięki czemu z łatwością przywołają najmilsze wspomnienia domu rodzinnego.

MariaPaula Klasyka Ecru Queen

Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru Queen

Specjalnie dla mam lubiących unikalny i modny design stworzyliśmy kolekcję porcelany MariaPaula Natura Złota Linia. Zestaw naczyń o nieregularnej fakturze, przypominającej korę drzew, został udekorowany ręcznie malowanymi złotymi liniami. W ten sposób dostojne piękno łączy się z pomysłowym nawiązaniem do natury. 

MariaPaula Natura Złota Linia

Kolekcja MariaPaula Natura Złota Linia

5 ważnych zalet porcelanowego podarunku:

  • różnorodność rozmiarów, wzorów i kształtów, przez co porcelana sprawdzi się zarówno jako wyjątkowy pomysł na prezent dla najbliższych, jak i unikalny podarunek na ślub Twoich przyjaciół;
  • możliwość dokupienia naczyń na sztuki, dzięki czemu można skompletować zestaw według indywidualnych preferencji lub go poszerzyć;
  • odporność na działanie czynników chemicznych i atmosferycznych;
  • niska przewodność cieplna – podawane w porcelanie potrawy i napoje wolniej stygną;
  • odporność na wchłanianie tłuszczów, zapachów i bakterii, a przy tym niezmienianie smaku dań.
MariaPaula Nova

Kolekcja MariaPaula Nova

Najpiękniejszy prezent, jaki możesz podarować na Dzień Mamy

Pamiętaj, że nawet najbardziej oryginalne i luksusowe przedmioty nie zastąpią Twojego czasu i zaangażowania. Zagonieni wśród życiowych spraw zapominamy o tym, aby zadzwonić do ukochanej osoby, wesprzeć ją w codziennych czynnościach czy po prostu wysłuchać. Dlatego 26 maja podaruj Twojej mamie najpiękniejszy prezent – obecność i zainteresowanie.