Savoir-vivre to zbiór zasad, które od wieków istnieją w różnych kulturach. Warto je znać, by nie zastanawiać się nad prawidłowym usadzeniem gości, ułożeniem sztućców czy kolejnością serwowania potraw. Choć samo określenie savoir-vivre (tzw. „sztuka życia”) pochodzi z języka francuskiego, historia etykiety przy stole sięga już czasów starożytnych. Pierwszy zbiór zasad obowiązujących przy stole pojawił się w Polsce w XV wieku.
Savoir-vivre (z fr. savoir – wiedzieć, vivre – żyć) to nic innego jak znajomość dobrych obyczajów, obowiązujących zarówno przy stole, jak i w innych dziedzinach życia. Mogą dotyczyć zachowania w towarzystwie, doboru ubioru adekwatnego do sytuacji etc. Oczywiście są one różne w zależności od regionu świata i kultury w nim dominującej. Zasady savoir-vivre przy stole związane są m.in. z poprawnym nakryciem stołu, a także właściwym sposobem jedzenia czy picia. Nie są to jednak zasady oczywiste, bowiem zmieniały się one znacząco na przestrzeni lat. Przykładowo, w XIX w. przy stołach – nie tylko w domach, ale i w lokalach publicznych – popularne były tzw. spluwaczki, pozwalające w nieco „elegantszej” formie pozbywać się nadmiaru śliny. Do dnia dzisiejszego wiele z tych zasad uległo zmianie– od obowiązujących zachowań przy stole aż po sposób jego nakrycia.
Zasady nakrywania stołu
Jeśli jesteśmy gospodarzami uroczystego przyjęcia, warto zapoznać się z kilkoma zasadami, dzięki którym okażemy naszym gościom szacunek i wykażemy się znajomością etykiety towarzyskiej. Kluczowy jest oczywiście efekt wizualny, dlatego warto zadbać o elegancką zastawę i odpowiedni obrus.
Porcelanowa zastawa jest wyjątkowo szlachetna – podnosi rangę każdej uroczystości i zapewnia wyjątkowe wrażenia estetyczne. Przygotowując więc przyjęcie, sięgnij po zestaw z porcelany, który zawiera wszystkie niezbędne elementy nakrycia, takie jak: komplet talerzy do każdego posiłku, półmisek, sosjerkę czy wazę.
Kolekcja MariaPaula Promise
Gdy posiadamy już skompletowaną zastawę, należy wiedzieć, jak ją ułożyć. Talerze kładziemy na sobie od największego do najmniejszego, zgodnie z kolejnością serwowanych dań. Na dole więc powinien znaleźć się największy talerz płaski (w odstępie około 1 centymetra od krawędzi stołu), na górze zaś – talerz głęboki. Jeśli chodzi o naczynia do napojów – szklanki i kieliszki– zgodnie z savoir-vivre powinny znajdować się nad prawym górnym rogiem talerza. Gdy podajemy osobno szklanki na wodę oraz kieliszki na wino, również układamy je od najmniejszego do największego, w linii skośnej.
Jak układać sztućce? Podobnie jak talerze, zgodnie z kolejnością używania, zaczynając od zewnętrznej strony: widelce po lewej stronie, zaś noże (bliżej talerza) i łyżki po prawej. Pamiętaj, że ostrze noża musi być skierowane do talerza. Sztućce deserowe, takie jak łyżeczka czy widelczyk, kładziemy nad talerzem, wzdłuż jego górnej linii – w pozycji horyzontalnej.
Ostatnim elementem są serwetki. Po której stronie powinna znajdować się serwetka? Czysta, złożona serwetka powinna być elegancko ułożona po lewej stronie talerza. Zdarza się, że niektórzy umieszczają serwetkę w szklance lub na talerzu. Serwetka użyta po skończonym posiłku, powinna zostać odłożona po prawej stronie nakrycia.
Pamiętaj, by liczbę elementów zastawy dopasować do liczby gości.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru
Zasady serwowania dań
Podczas serwowania dań bardzo istotna jest kolejność. Serwis ma bowiem swój określony porządek. Zasada ta dotyczy również wydawania dań poszczególnym osobom – zgodnie z savoir-vivre starsi mają pierwszeństwo przed młodszymi, a kobiety przez mężczyznami. Przyjęło się, że potrawy podaje się z lewej strony gościa, a brudne talerze zabierane są ze strony prawej.
Istnieje kilka rodzajów serwisów, charakteryzujących się określonymi zasadami – angielski, francuski oraz niemiecki. Funkcjonują one jednak w zależności od charakteru lokalu czy też restauracji. W przypadku domowych uroczystości z pewnością należy zadbać o właściwy dobór naczyń do dania:
- głęboki talerz do zup lub bulionówka do rosołu lub zupy podawanej w formie kremu
- duży płaski talerz na danie główne,
- mniejszy płaski talerz traktowany jest jako sałatkowy, ale może też być talerzem przeznaczonym do spożycia przystawek.
Kolejność dań nie jest przypadkowa – jeżeli chcemy, by przyjęcie było kompletne, należy trzymać się poniższych zasad:
- Przystawki serwowane są zawsze na początku. W przypadku różnych rodzajów przystawek, najpierw podajemy te zimne, a później ciepłe.
- Zupa powinna być wydana zaraz po przystawkach. Najlepiej, by miała formę kremu lub by był to rosół. Zupę podajemy w przeznaczonej do tego wazie.
- Po zupie czas na danie główne. Do niego musi pojawić się woda oraz pasujące wino (białe lub czerwone).
- Deser podajemy na końcu, oczywiście wraz z herbatą lub kawą – oba napoje powinny być podane w przeznaczonych do tego naczyniach (porcelanowy dzbanek, imbryk).
Kolekcja MariaPaula Klasyka Platynowa Linia
Pamiętajmy też, że to, jak odkładamy sztućce przy posiłku, ma spore znaczenie. Możemy nimi bowiem zasygnalizować, że chcemy dokładkę, skończyliśmy już jeść lub wciąż jesteśmy w trakcie konsumpcji. W tym ostatnim przypadku sztućce należy skrzyżować na talerzu tak, by widelec znajdował się na górze. Po skończonym posiłku zarówno widelec, jak i nóż kładziemy równolegle do siebie na „godzinie piątej” talerza.
Spotkanie towarzyskie, dzięki odpowiedniej oprawie, może przerodzić się w niezapomniane doznanie estetyczne. Świeże kwiaty i delikatny obrus będą doskonałym uzupełnieniem posiłków i napojów podanych w porcelanowej zastawie.. Dzięki temu nawet letnie spotkanie w ogrodzie może przypominać królewski podwieczorek.
Zasady usadzania gości
Zastanawiając się, jak usadzić gości, warto wziąć pod uwagę nie tylko kwestie towarzyskie, ale również zachowanie odpowiednich odstępów. Standardowo, jeżeli to możliwe, talerze między gośćmi powinny być ułożone w odstępach ok. 40-50 cm. Dodatkowo, jeśli goście przychodzą w parach, zwyczajowo powinno się ich rozdzielać, by usadzenie przy stole sprzyjało integracji całego towarzystwa. Jest to stara szkoła, mówiąca też o tym, że goście powinni siedzieć naprzemiennie, czyli kobieta-mężczyzna-kobieta itd. Współcześnie jednak usadzenie rozpatruje się głównie pod kątem osobowości i wspólnych zainteresowań. Warto jednak pamiętać o zasadzie prawej ręki – po prawej stronie gospodarza lub gospodyni powinien znaleźć się najważniejszy gość.
Savoir-vivre to sztuka dobrych manier. I choć w pewnych aspektach wydaje się być nieco przestarzała, posiada wiele cennych elementów, które warto wprowadzić szczególnie podczas organizacji przyjęć i uroczystości. Obecność porcelanowej zastawy, która sama w sobie jest dziełem sztuki, doda przyjęciu klasy i elegancji, a zaproszeni goście na długo zapamiętają to wydarzenie.
Drugie życie porcelany, czyli pomysłowy upcykling
Dobra porcelanowa zastawa służy przez długie lata. Co jednak w przypadku, gdy serwis nie spełnia już naszych oczekiwań albo uległ uszkodzeniu? Nic straconego! Inwestując w nowy zestaw, wcale nie musisz się pozbywać starego. Pomysłów, jak wykorzystać uszkodzoną porcelanę do przygotowania dekoracji DIY, jest wiele. W ten sposób zyskać może nie tylko Twój dom – równie dobrze możesz sprezentować taką dekorację komuś z rodziny lub grona przyjaciół. Albo po prostu odświeżyć swoje stanowisko pracy.
Porcelanowe dekoracje do domu
Czas przesadzić kwiatki, ale brakuje Ci doniczki? A może zamierzasz wyhodować szczepki dla swoich bliskich? Z pomocą przyjdą porcelanowe filiżanki. Nadadzą się w zasadzie wszystkie – odbarwione, porysowane, uszczerbione, lekko pęknięte… Nie szkodzi! Dla roślin będą w sam raz – wystarczy, że przygotujesz w nich odpowiednie podłoże. Jeśli chcesz nadać „filiżankowym doniczkom” wyjątkowy charakter, możesz pokusić się o ich przemalowanie. Pojedyncza filiżanka może posłużyć również jako podstawa do przygotowania oryginalnego flower boxa. Na dnie umieść zwilżoną gąbkę i gotowe! Teraz możesz ułożyć w nim kwiaty.
Jeżeli oprócz filiżanek masz także wysoki imbryk, z którego nie korzystasz od dłuższego czasu, zrób z niego wazon na kwiaty – świeże lub sztuczne. Z nieużywanego zestawu kawowego zrobisz również niebanalną lampę sufitową do kuchni, w której naczynia posłużą za małe klosze, składające się na finezyjny żyrandol.
Ręcznie zdobienie donicy kawałkami porcelany
Talerze? Wykorzystaj je, by ozdobić ścianę. Talerze możesz powiesić w nieregularnych odstępach, jak obrazy, własnoręcznie pomalować (albo poprosić znajomego, by to zrobił), a nawet potraktować je w charakterze ramki, wklejając do nich wywołane i odpowiednio przycięte zdjęcia.
Oryginalna biżuteria, pomysłowy organizer
Do ozdób DIY, które można wykorzystać nie tylko we własnym domu, ale także przekazać w charakterze prezentu, nadaje się stłuczona porcelana. Z jej kawałków przygotujesz oryginalną biżuterię (jak choćby wisiory) lub pomysłową mozaikę. Mozaika może przyjąć różnorodne formy – na przykład, możesz umieścić ją w szklanej ramce, układając z dostępnych kawałków określone kształty, lub wykorzystać je do przygotowania ozdobnej ramy lustra, przyklejając fragmenty porcelany do np. drewna.
W sprytny sposób wykorzystasz również nieużywaną dużą salaterkę – sprawdzi się jako rodzaj prezentowego kosza, wypełnionego podarunkami, takimi jak chociażby kawa, herbata, słodycze czy konfitury własnego wyrobu. Wystarczy, że owiniesz całość w papier lub celofan i obwiążesz ozdobną wstążką.
Biżuteria z porcelany
Z kolei wszelkie kubki i mleczniki sprawdzą się na Twoim stanowisku pracy. Pomysłowy organizer tego typu, w którym zmieścisz długopisy, ołówki, zakreślacze i inne przydatne akcesoria, z pewnością wniesie powiew świeżości i oryginalności w biurową przestrzeń. Jednocześnie stworzy namiastkę domowego, przytulnego klimatu.
Kintsugi, czyli złote łączenia
Zdarzyło Ci się kiedyś rozbić wartościową rzecz? Rozwiązanie, jak poradzić sobie takich sytuacjach, opracowali Japończycy. Kintsugi, czyli powstała w XVI w. sztuka, a zarazem technika, polega na łączeniu ze sobą rozbitych fragmentów naczynia poprzez zastosowanie laki z dodatkiem sproszkowanego złota (lub innego metalu szlachetnego). Na sklejonych w ten sposób naczyniach tworzą się złote żyłki o nieregularnych kształtach, wizualnie przypominające marmur. Zdobienia upiększają przedmiot, podnoszą jego wartość i czynią go wyjątkowym.
Kintsugi, czyli złote łączenia
Wpisuje się to w japońską filozofię wabi-sabi, uczącą odnajdywania piękna w tym, co niedoskonałe, kruche, codzienne. Wabi-sabi stanowi zachętę do odnawiania zniszczonych przedmiotów zamiast wyrzucania ich na śmietnik i zastępowania nowymi. Warto zauważyć, że filozofia ta jest bardzo aktualna w dobie ducha zero/less waste. To także dowód na to, że warto sięgać po pomysły i techniki, służące wspólnemu dobru.
Wybieramy zestaw porcelany do restauracji
Wybór porcelany do restauracji to rzecz niełatwa, a jednocześnie wymagająca wzięcia pod uwagę wiele różnych czynników. Zastawa gastronomiczna rządzi się bowiem swoimi prawami, a składają się na nią nie tylko talerze, lecz również sztućce oraz szkło. Jak wybrać porcelanę do restauracji, by w pełni sprostać wymaganiom klientów?
Jaka porcelana do restauracji jest najlepsza?
Zastanawiając się nad tym, jak skompletować porcelanę do restauracji, trzeba przede wszystkim wyjść od założenia, że musi ona posiadać najwyższą jakość. Inwestycja w wyposażenie lokalu powinna bowiem być zarówno opłacalna, jak i satysfakcjonująca dla obu stron. Dlatego zakup tego typu naczyń warto odpowiednio przemyśleć. Dobra gatunkowo porcelana posłuży w restauracji przez dłuższy czas, nie tracąc przy tym na swoim wyglądzie, w związku z czym nie trzeba jej będzie wymieniać na nową. Co więcej, wysokiej jakości porcelana uwydatnia smak podawanych w niej potraw, co może okazać się pomocne w sprostaniu kulinarnym oczekiwaniom gości.
Dokonując wyboru zastawy, warto postawić też na funkcjonalność i prostotę. Najlepsza porcelana do restauracji to ta jednokolorowa, gładka, nadająca się do częstego mycia w zmywarce. Jest to istotny czynnik w prowadzeniu gastronomii, ponieważ stała obsługa gości wiąże się z koniecznością mycia naczyń wiele razy dziennie i w wysokich temperaturach. Dodatkowo gładka porcelana jest uniwersalnym rozwiązaniem i pasuje do każdego rodzaju wnętrza. Znakomicie więc sprawdzą się tutaj takie zastawy jak: klasyczna biała porcelana lub zastawa w kolorze ecru od MariaPaula. Dobrym rozwiązaniem będzie również kolekcja Moderna, o nieco nowocześniejszym charakterze.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru
Pamiętaj jednak, że komplet naczyń to nie tylko zestaw talerzy obiadowych, deserowych oraz filiżanek, ale także sztućce oraz szkło.
Szkło do porcelany
Wybierając szkło, uzupełniające komplet naczyń do restauracji, weź pod uwagę, że powinno być ono odpowiednio przejrzyste i posiadać właściwy kształt, który pomoże uwydatnić walory smakowe i zapachowe podawanego w nim trunku. Pamiętaj też, że szerokość i wysokość kieliszka wpływają na temperaturę na przykład serwowanego w nim wina. To jednak wciąż nie wszystko – wybrane szkło powinno nadawać się do mycia w zmywarce, bez uszczerbku dla jego krystalicznej przezroczystości.
Jednym z wariantów idealnie spełniających te wymogi jest zestaw kieliszków do wina Altom Design Rubin. Ich uniwersalny i ponadczasowy kształt doskonale skomponuje się z każdą zastawą i dekoracją stołu, zapewniając jednocześnie pełnię aromatów wypełniającego je trunku.
Kolekcja Altom Design Rubin
Alternatywę stanowią kieliszki z serii Avangarda, o nieco okrąglejszym kształcie, z wyjątkowo smukłą nóżką i jednocześnie szeroką, odpowiednio wyprofilowaną stopką, która zapewnia im stabilność. Warto wspomnieć, że są one wykonane przez uznanego holenderskiego producenta szkła – firmę Royal Leerdam, którego wyłącznym dystrybutorem na Polskę jest firma Altom.
Sztućce – wybór między designem a prostotą
Sztućce mogą okazać się niezastąpionym dodatkiem, nadając zastawie określony charakter. Reliefy na rękojeściach czy obsadki o określonym designie, mogą nawiązywać do określonego stylu, np. nowoczesnego, rustykalnego czy eklektycznego. Jeśli nie chcesz eksperymentować, najlepszym dla Ciebie wyborem będzie zestaw sztućców klasycznych, które są uniwersalne, pasują do każdej zastawy i wnętrza oraz charakteryzują się nieprzesadzoną elegancją.
Do tego typu sztućców należy zestaw Future od Altom Design. Znajdziesz w nim obiadowe widelce, noże i łyżki, a także łyżeczki do kawy czy herbaty. Zastosowana w nich najwyższej jakości stal zapewnia lustrzany połysk oraz wyjątkową wytrzymałość. Idealny profil i smukły kształt sprawią, że sztućce dobrze układają się w dłoni, zapewniając komfort użytkowania. Tak jak pozostałe naczynia – można je bezpiecznie myć w zmywarce, a ich wysoka jakość, połączona z odpornością na korozję i działanie kwasów, zapewni długoletnie użytkowanie.
Kolekcja Altom Design Future
Aby zastawa stołowa prezentowała się idealnie, pamiętaj, by wszystkie jej elementy ze sobą współgrały – powinny stworzyć harmonijną całość. Z tego względu często lepiej decydować się na proste, klasyczne formy, które będą subtelnym uzupełnieniem wnętrza Twojej restauracji.
MariaPaula zaprasza na jubileuszową edycję targów online
Grudzień zbliża się wielkimi krokami. Ten wyjątkowy miesiąc w roku, który częściej niż zwykle spędzamy w gronie najbliższej rodziny czy przyjaciół, to również czas, w którym obdarowujemy się prezentami. Dlatego to ostatni dzwonek, by zapoznać się ze specjalnymi kolekcjami świątecznymi Altom. Już 18 października ruszają jubileuszowe V. Targi Online. Ich program obejmie m.in. przygotowane z tej okazji specjalne warunki handlowe, dzięki którym zyskasz dodatkowe korzyści finansowe, a także dostęp do ofert, które pomogą Ci wyróżnić się na tle konkurencji.
Targi Altom 2021 – dlaczego warto?
Październik to dobry moment, by zacząć przygotowywać biznes na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. To również najwyższy czas, by odpowiednio zaopatrzyć swój sklep przed grudniem i rozszerzyć ofertę o porcelanowe produkty. Właśnie teraz mają one największy potencjał sprzedażowy – odpowiednia zastawa stołowa to jeden z ważniejszych elementów, który podkreśli wyjątkowy czas spędzony przy świątecznym stole. Mając świadomość tych potrzeb, zdecydowaliśmy się już po raz kolejny zorganizować targi online dla klientów B2B, by umożliwić im dostęp do całej gamy unikatowych kolekcji świątecznych Altom. Zachęcamy do skorzystania z tej wyjątkowej okazji, by nie przegapić żadnej z nowości i oczarować swoich klientów wyjątkowymi produktami.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru Złota Linia
Zapewnij swoim klientom to, czego potrzebują
Wysokiej jakości porcelana MariaPaula, tworzona przez polskich projektantów ze Studia Altom Design , jest zbiorem wyjątkowych i unikatowych naczyń. Liczymy, że te eleganckie i ponadczasowe kolekcje staną się źródłem inspiracji dla aranżacji świątecznych stołów i pobudzą wyobraźnię wszystkich klientów. Eleganckie zastawy stanowią bowiem ważny element wszystkich przyjęć – zarówno tych rodzinnych, jak i biznesowych.
To najlepszy moment w roku – wielu z nich już teraz poszukuje wyjątkowych naczyń, w których podadzą świąteczne dania. Pamiętajmy, że nic nie uwydatnia smaku i zapachu wigilijnych potraw tak, jak najwyższej jakości porcelana. Barszcz czerwony, pieczone ryby czy sałatki, podane na wysokiej jakości porcelanie w towarzystwie białego obrusu i kryształowych kieliszków to absolutna klasyka świątecznej wieczerzy wigilijnej.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru Złota Linia
Sięgnij po zawsze aktualne oferty i jubileuszowe gadżety
Dla naszych partnerów, uczestniczących w tegorocznych targach, przygotowaliśmy moc wyjątkowych atrakcji. Oprócz prezentacji wybranych kolekcji wraz z inspirującymi pomysłami na aranżację świątecznych stołów, stworzyliśmy system ofert dostępny 24/7. Rozwiązanie to zostało skrojone na miarę potrzeb biznesowych – daje gwarancję dostępu do aktualnych ofert przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Dzięki niemu uczestnicy tego wydarzenia będą zawsze na bieżąco i nie przegapią żadnej nowości, które będą pojawiały się każdego dnia.
Ponieważ przedświąteczne spotkanie nie mogłoby się odbyć bez upominków – dla uczestników tego wydarzenia przygotowaliśmy wyjątkowe upominki, które umilą codzienne chwile spędzane w pracy i w domu.
Tegoroczne Targi Online odbędą się w terminie 18-31.10 br. Już teraz gorąco zachęcamy wszystkich zainteresowanych do rejestracji na stronie: https://hurt.altom.pl/
Do zobaczenia!
Ile kosztuje oryginalna zastawa porcelanowa?
Czy zdarzyło Ci się zastanawiać, ile kosztuje porcelanowa zastawa? Na cenę wpływa wiele czynników, dlatego trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wartość zastawy porcelanowej zależy bowiem od barwy, natężenia składników mineralnych, sposobu wytwarzania, ilości i rodzaju zdobień, a także od wielkości zestawu. Dodatkowym czynnikiem jest znaczenie historyczne.
Skąd pochodzi szlachetna porcelana?
Porcelana, jako wyjątkowo szlachetny materiał, została wynaleziona w VII w. n.e. w Chinach, a następnie stamtąd powędrowała do Japonii, gdzie godnie służyła rytuałom picia herbaty. Już wtedy odpowiednio ją zdobiono, nadając ornamentom oryginalny charakter. Ponieważ sposób wytwarzania porcelany owiany był tajemnicą, musiało upłynąć sporo czasu, nim trafiła na Stary Kontynent, czyli do Europy. Dopiero od XVIII w. zaczęto produkować ją w Niemczech na stosunkowo masową skalę (największy wyprodukowany serwis liczył 2200 elementów), a pod koniec wieku, w 1790 r. pierwsza manufaktura porcelany została otwarta w Polsce – w Ćmielowie.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Biała
Najdroższa porcelana na świecie
Na cenę porcelany wpływa nie tylko sposób jej produkcji, ale również historia, jaka się za nią kryje. Ponieważ tradycyjna porcelana jest materiałem wyjątkowo trwałym, na rynku aukcyjnym do dziś znaleźć można niebywałe okazy, sięgające nawet XIV w. Kolekcjonerzy są w stanie płacić za nie kwoty sięgające nawet kilkudziesięciu milionów dolarów. W 2014 r. w domu aukcyjnym w Hongkongu padł światowy rekord za chińską porcelanę, należącą do dynastii Ming, panującej w XV w. Najwyższa jakość wykonania przełożyła się na kwotę (w przeliczeniu) 112 milionów złotych. Zaś miano najdroższej porcelany na świecie przypisano bogato zdobionej, pokrytej miniaturowymi dziełami sztuki XVIII-wiecznej wazie, pochodzącej z czasów panowania dynastii Qing. Naczynie wyceniono na 84 miliony dolarów! Jeżeli więc zastanawiasz się nad tym, czy zastawa porcelanowa jest droga, odpowiedź będzie brzmiała: to zależy.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru
Zastawa porcelanowa – koszt i czynniki, jakie o nim decydują
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, ile kosztuje zastawa porcelanowa. Czynnikami decydującymi będą tutaj barwa oraz skład surowcowy. Porcelana składa się bowiem głównie z glinki kaolinowej, ale to właśnie proporcje między nią a dodatkowymi składnikami mineralnymi mają wpływ na jej ostateczną jakość i wartość. Im jaśniejszy kolor i większa przepuszczalność światła, tym wyższa jakość porcelany. Na koszt wpływa także sposób wytwarzania oraz zdobienia – może być on mechaniczny lub ręczny. Naturalnie porcelana wykonywana ręcznie będzie droższa, ponieważ wymaga ogromnej precyzji i więcej czasu na wyprodukowanie. Porcelana wytwarzana ręcznie to prawdziwe dzieło sztuki. Warto dodać, że powstawanie porcelany to proces wieloetapowy, poprzedzony odpowiednim projektem, na którego koszt może mieć wpływ osoba projektująca. Inny będzie koszt zastawy zaprojektowanej przez znanego artystę, a inny – przez osobę na stałe współpracującą z daną manufakturą.
Po przygotowaniu mas i wypalaniu powstałe naczynia są szlifowane, polerowane i sortowane na gatunki. Część z nich pozostanie gładka, inne – podlegać będą zdobieniom przy użyciu np. farb z metali szlachetnych (złoto, platyna), farb czy kalk ceramicznych. Najszlachetniejsze są te pierwsze. Do ostatecznej ceny dochodzi również zawartość zestawu, czyli liczba naczyń, jaka się w nim znajduje.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Platynowa Linia
Pamiętajmy, że tania zastawa porcelanowa to gorsza jakość, również wizualnie odbiegająca od przyjętych standardów (szary odcień, mniejsza przepuszczalność światła). Tego typu serwis będzie mniej trwały i mniej odporny na czynniki mechaniczne.
Porcelana – ceny przykładowe
Kiedy szukamy dla siebie zastawy porcelanowej, ceny mogą się od siebie znacząco różnić ze względu na jakość wykonania, a także składowe elementy wybranych zestawów. Różnice cenowe pojawiają się również między serwisami kawowymi, a obiadowymi. Serwisy kawowe MariaPaula dla 6 osób dostępne są już w cenach ok. 200-679 zł, a obiadowe dla 12 osób od ok. 450 zł do ponad 1 500 zł. Warto jednak zaznaczyć, że najdroższe serwisy składają się z bardzo dużej liczby elementów, spełniając wszystkie potrzeby i nie wymagając dodatkowego uzupełniania.
Inwestując w porcelanową zastawę należy wziąć pod uwagę nie tylko aspekty wizualne, ale przede wszystkim jakość wykonania. Jeżeli serwis ma służyć nam przez długie lata i zachować swoje właściwości, warto zapłacić nieco większą sumę, by cieszyć się trwałą i piękną zastawą na co dzień i od święta.
Jak oryginalnie zapakować zestaw porcelany na prezent ślubny?
Porcelana na prezent ślubny to wybór uniwersalny, ponadczasowy i na lata. Jej wysoka jakość i wysublimowana szlachetność znakomicie pasują do tej okazji, będąc materialną formą wyrazu naszego szacunku i najlepszych życzeń dla młodej pary. Planując zakup serwisu, warto jednak pomyśleć o tym, jak zapakować prezent w postaci porcelanowych naczyń, by miał on odpowiednio atrakcyjną i wyjątkową formę.
Porcelana w prezencie ślubnym
Ponieważ porcelana na ślub to prezent, który będzie służył przez długie lata, warto sięgnąć po kolekcję, która nie tylko będzie pasować do pary młodej, ale również sprawdzi się w niemal każdym wnętrzu i podczas wielu rodzinnych uroczystości. Jeszcze lepiej, gdy zakupiony przez nas serwis kawowy posłuży jego użytkownikom na co dzień, umilając im dzielone ze sobą chwile w postaci wspólnych poranków przy gorącej kawie. Marka MariaPaula dysponuje wyjątkowymi zestawami prezentowymi, przeznaczonymi na 6, 12 i więcej osób.
Ich wyjątkowość zamyka się nie tylko w wysokiej jakości, szlachetności i designie, ale również w dopasowaniu do dzisiejszych potrzeb i związanej z nimi elastyczności. Serwisy te bowiem można rozszerzać i uzupełniać o brakujące elementy, by liczba naczyń w każdym domu była właściwa. Do uniwersalnych, eleganckich zestawów należą m.in. składający się z 24 elementów EcruQueen i 21-elementowy biały zestaw kawowy wykończony platyną, zapakowane w gotowe pudełka prezentowe. Wyjątkowo ponadczasową kolekcją jest również Nova w ciepłym kolorze ecru, nadającym domowej atmosfery każdemu wnętrzu.
Kolekcja MariaPaula Nova
Pomysły na pakowanie prezentów
Oryginalne opakowania czy bileciki z życzeniami to dodatki, które uatrakcyjnią prezent i pozwolą w nietuzinkowy sposób wyrazić nasze uczucia względem obdarowanych osób.–. Choć MariaPaula oferuje gotowe zestawy w odpowiednich, wytrzymałych pudełkach, warto dodać do nich również coś od siebie. Najprostszym rozwiązaniem będzie papier prezentowy. Warto dopasować go do charakterów i osobowości Młodej Pary. Jeżeli młodzi są minimalistami, przychylnymi obecnemu dziś trendowi „eko” oraz duchowi „zero waste”, warto postawić na prosty szary papier lub stare, czarno-białe gazety, wyglądające dziś bardzo oryginalnie, zwłaszcza w połączeniu z żywymi kolorami. Za ozdobę może posłużyć przewiązany przez prezent, odpowiednio dobrany sznurek, np. z drewnianą zawieszką dekoracyjną. Do opakowania można także przykleić (np. za pomocą kleju na gorąco) gałązkę modrzewia, kawałek źdźbła trawy czy kwiat. Do pakowania sprawdzą się również wstążki i zawieszki, najlepiej ze spersonalizowaną dedykacją. Nietypowe zawieszki możemy zastąpić również klasycznym, eleganckim papierowym bilecikiem z życzeniami lub dołączoną kopertą ze specjalnym listem.
Źródło: www.shutterstock.com
Jeśli chcemy, by opakowanie prezentowe stanowiło nieco bogatszą formę, warto pomyśleć o przekazaniu zadania w ręce profesjonalistów, którzy dysponują dużą ilością odpowiednich materiałów. Elegancka oprawa podarunku w stylu glamour, wyróżniająca się złotymi czy srebrnymi dodatkami tj.: wstążkami, kryształkami Swarovskiego czy delikatnymi piórkami, uzupełniona subtelnym karnecikiem z ręcznie napisaną dedykacją z pewnością zachwyci obdarowywanych.
Źródło: www.shutterstock.com
Jak bezpiecznie wysłać porcelanę?
Jeżeli chcemy komuś wysłać porcelanowy prezent, trzeba go wcześniej odpowiednio zabezpieczyć. By zminimalizować ryzyko potłuczenia zastawy bądź poszczególnych jej elementów, pudełko należy dobrać tak, by było w nim jak najmniej luzu, ułatwiającego przemieszczanie się naczyń. Jednym słowem – porcelanę, zarówno tę już zapakowaną, jak i zakupioną „na sztuki” należy spakować jak najciaśniej, jednak z uwzględnieniem miejsca na ochraniające ją wypełniacze (folię bąbelkową, styropian, papier, trociny etc.). Wypełniacze powinny być umieszczone na spodzie, bokach oraz na wierzchu, zabezpieczając naczynia z każdej strony i tworząc właściwą amortyzację. Dla pewności, że wszystko do siebie odpowiednio przylega, można użyć taśmy pakowej. Warto pamiętać też o umieszczeniu na pudle naklejki z oznaczeniem szkła, świadczącej o tym, że w przesyłce znajdują się delikatne przedmioty. Nadając tak drogocenną paczkę, warto wykupić specjalne ubezpieczenie, które może się przydać w przypadku ewentualnych uszkodzeń.
Warto zadbać o odpowiednie zapakowanie prezentu lub bezpieczną wysyłkę wprost pod drzwi zakochanych, by zaskoczyć ich pięknym i praktycznym podarunkiem. Wówczas porcelanowa zastawa będzie służyć im przez długie lata.
Trendy w projektowaniu porcelany
Projektowanie porcelany to proces dostosowany do określonych czasów i okoliczności. Wytwarzane ręcznie zastawy, charakteryzujące się dbałością o każdy detal, stanowiły i stanowią do dziś wyjątkowe dzieła sztuki. Pamiętajmy, że porcelana to przede wszystkim uniwersalność, dlatego w kolekcjach Maria Paula znajdziemy różne style projektowe, w których każdy odnajdzie odpowiedź na swoje estetyczne potrzeby.
Porcelana – projekty ponadczasowe inspirowane naturą
Zestawy porcelany wytwarzane są od wieków. Niegdyś pełne wytwornych zdobień, dziś często odzwierciedlają trendy minimalistyczne, zachęcające m.in. do powrotu do natury. Taka właśnie jest kolekcja Natura od MariaPaula. Charakteryzując się precyzyjnym i jednocześnie nietypowym wykonaniem faktury, nawiązuje ona swym wyglądem do kory drzew, co bezpośrednio kojarzy się z roślinnością oraz podkreśla naturalne piękno szlachetnego materiału, jakim jest porcelana.
Kolekcja MariaPaula Natura
Współczesne trendy – kolory Pantone
Wzory, które odnajdujemy dzisiaj w katalogach produktów oraz na półkach sklepowych, pokrywają się z bieżącymi trendami w dziedzinie designu graficznego, poprzez odpowiednie nawiązania kolorystyczne. Rokrocznie, firma Pantone ogłasza kolor roku na podstawie własnego wzornika, którym posługują się projektanci z całego świata. W 2021 r. kolorami tymi zostały Ultimate Gray (uspokajająca szarość) oraz Illuminating (słoneczna żółć). Zgodnie z argumentacją, szarość ma kojarzyć się z praktycznością i kamienną stałością, natomiast żółć – dodawać energii, optymizmu i radości życia, co stanowi kontrę dla niezbyt optymistycznych czasów pandemii. W kolekcjach MariaPaula nawiązujących do powyższych barw znajdziemy m.in. zestaw Szara Girlanda, pełen naturalności i bezpretensjonalnej prostoty. A klasyczne białe kolekcje MariaPaula pięknie komponują się również z barwnymi kolekcjami naczyń od Altom Design, jak chociażby ze słoneczną kolekcją Sunny tworząc tym samym niecodzienne i optymistycznie nastrajające zestawy.
Kolekcja MariaPaula Natura łączona z kolekcją Sunny Altom Design
Kolory ziemi
Powrót do natury to również kolory ziemi. Dlatego znakomicie sprawdzają się dzisiaj zestawy porcelany w kolorze ecru. Jest ona typowa m.in. dla kolekcji Nova. Jej nowoczesny i delikatny fason łagodnie komponuje się z naturalną aranżacją stołu, dodając mu ciepła i uroku. Prostota połączona z nienachalną elegancją powodują, że zastawa staje się idealnym dopełnieniem rustykalnie przyozdobionego stołu, a także wnętrz pełnych roślinności i pastelowych barw.
Kolekcja MariaPaula Nova Ecru
Art Deco w porcelanie
W ostatnim czasie zauważyć można również powrót do stylu art deco. Co to za trend? Rozpowszechniony w czasie dwudziestolecia międzywojennego, stanowił wyjątkowy sposób przystrajania wnętrz, oparty przede wszystkim na wysokiej jakości materiałach. Stosowane w owych wnętrzach meble i wyjątkowe dodatki miały jednak nie tylko cieszyć oko swoim bogatym i nietuzinkowym wyglądem, ale jednocześnie (a w zasadzie przede wszystkim) posiadać wymiar praktyczny. Dzięki temu przedmioty codziennego użytku namaszczone były duchem artystycznym, stanowiąc użytkowe dzieła sztuki. Pomiędzy kolorystycznymi kontrastami, sztukaterią, szlachetnymi materiałami w postaci skór, metali, drogocennych kamieni czy egzotycznych drzew, znaleźć również można było pewien rodzaj porządku i symetrię. Figury geometryczne – obecne zarówno w kształtach (okrągłe stoliki, zaokrąglone fotele), jak i fakturach (np. tapety w romby) czy złote zdobienia, przebijające się z fragmentów mebli i dodatków (lampy, żyrandole, klamki, zastawy) – były i nadal są cechami charakterystycznymi dla tego stylu. Art deco to połączenie starego z nowym, nawiązanie do tradycji i jednocześnie myśli futurystycznej. Być może dlatego styl ten spektakularnie powróciło na salony i tak dobrze odnajduje się we współczesnych wnętrzach.
Kolekcja MariaPaula Moderna
Wśród kolekcji MariaPaula, które wyśmienicie sprawdzą się w dzisiejszych wnętrzach w stylu art deco, znajdują się zestawy z linii Moderna Biała i Moderna Gold. W kolekcji tej ostatniej znaleźć można kwadratowe i prostokątne talerze, kanciaste ucha filiżanek, a także złote uchwyty pokrywek do takich naczyń jak cukiernica, waza czy imbryk. Proste, geometryczne formy i łagodne, choć wyraźne zdobienia to zdecydowanie coś, co doda wnętrzu właściwej elegancji, nie przechylając jednocześnie szali w kierunku awangardy.
Kolekcja MariaPaula Moderna Gold
Trendy zmieniają się i powracają, jednak porcelana zawsze jest ponadczasowa. Zmieniają się jej zdobienia i projekty, lecz sam materiał nie wychodzi z mody, a zastawy porcelanowe goszczą w naszych domach od pokoleń.
Wazy na zupy – kiedy się przydają i dlaczego warto mieć je w domu?
Waza – kiedyś obecna na dworach, a później niemal w każdym domu, służy do podawania zup. Dziś niestety trochę zapomniana. A szkoda! Wciąż bowiem zdarzają się sytuacje, w których może okazać się niezbędna. To właśnie dlatego najczęściej stanowi nieodłączny element porcelanowych zestawów obiadowych. Jest w stanie odzwierciedlić rangę ważnego wydarzenia, a także pomóc zaserwować danie w elegancki sposób.
Wazy kuchenne
Wazy na zupy mają długą i bogatą historię sięgającą XVIII wieku. Królowały na stołach gównie w wyższych sferach, z czasem jednak stały się popularne niemal w każdym domu. Początkowo wykonywane były z cyny, nieco później zaczęto produkować je z ceramiki lub porcelany. Często bogato zdobione (m.in. złotem czy kwiatowymi wzorami), stanowiły wyjątkowe dzieła sztuki. Wyróżniały się nietuzinkowymi malunkami, a także specjalnie formowanymi elementami, tworzącymi rodzaj ornamentów. Współczesne wazy natomiast– w przeciwieństwie do swoich poprzedniczek – charakteryzują się zazwyczaj eleganckim minimalizmem w postaci prostszej formy i jednolitego koloru, przykładem może być kolekcja porcelany MariaPaula Klasyka Biała.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Biała
Praktyczność wazy na zupę – porcelana na wszelkie okazje
Dlaczego warto mieć w domu wazę? To w zasadzie nieodłączny element każdej porcelanowej zastawy, którą warto eksponować nie tylko od święta. Co istotne, nie jest ona ekstrawaganckim wymysłem, a bardzo praktycznym naczyniem. Dużo łatwiej jest bowiem podać zupę w wazie na wspólnym stole niż każdorazowo nalewać ją w kuchni, a następnie zanosić gościom. Gdy zasiadamy całą rodziną do uroczystego obiadu, warto cieszyć się wzajemną obecnością – takie naczynie jak waza znakomicie rozwiązuje tę kwestię.
Wazy MariaPaula, wykonane z najwyższej jakości porcelany, zostały stworzone z myślą o dzisiejszych czasach, dlatego możesz je myć w zmywarce. Pamiętaj jednak, by do czyszczenia użyć delikatnych środków myjących, takich jak np. tabletki żelowe.
Kolekcja MariaPaula Moderna
Waza może stanowić także elegancki element stołowej zastawy, będący dodatkową ozdobą podczas świątecznego posiłku. Boże Narodzenie, Wielkanoc, rocznice, przyjęcia komunijne czy chrzciny – cokolwiek organizujesz w swoim domu, pamiętaj, że waza przyda się zawsze. Dzięki dwóm rączkom bez problemu przeniesiesz ją w dowolne miejsce, a pokrywka zabezpieczy zupę przed utratą ciepła.
Jedno naczynie, różne rozmiary
Warto wiedzieć, że wazy – tak samo jak inne naczynia – posiadają różne rozmiary. Dla niewielkiej rodziny, na co dzień wystarczy mała waza do zupy. Sprawdzi się ona szczególnie w domach z wydzieloną jadalnią, w której wszyscy wspólnie spożywają posiłki.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Biała
Ponieważ w ofercie MariaPaula znaleźć można porcelanę do kupienia na sztuki, z łatwością dokompletujesz taką wazę, która będzie pasowała do posiadanej przez Ciebie zastawy. Możesz też rozszerzyć swój odświętny porcelanowy serwis o dodatkowe lub brakujące elementy. Co najważniejsze, potrawy pięknie prezentują się w porcelanowych naczyniach, a ponieważ jemy też oczami, zupa nalewana z wazy wprost do porcelanowego talerza będzie smakować naprawdę wyśmienicie.
Tradycyjna czy nowoczesna zastawa stołowa – co wybrać?
Porcelana – szlachetna odmiana ceramiki, sięgająca VII wieku i czasów cesarstwa chińskiego, które ówcześnie przechodziło rozkwit pod rządami dynastii Tang. Choć ma ponad tysiącletnią historię, potrafi świetnie prezentować się również w nowoczesnej odsłonie. We współczesnych wnętrzach odnajdują się zarówno jej tradycyjne wzory, jak i te idące z duchem czasu. Porcelanowa zastawa przypadnie więc do gustu miłośnikom klasyki i nowoczesności.
Nowoczesna zastawa stołowa
Istnieje kilka podstawowych różnic pomiędzy zastawą tradycyjną a nowoczesną. Nowoczesna porcelana odróżnia się od klasycznej przede wszystkim kształtem. Podczas gdy tradycyjna zazwyczaj ma kształt owalny i neutralne kolory, tak jak porcelana biała czy écru, ta nowoczesna może wyróżniać się nietypowym kształtem (np. kwadratowe talerze) czy kolorowymi wzorami, stanowiącymi rodzaj finezyjnego zdobienia. Warto też nadmienić, że współcześnie produkowana porcelana dostosowana jest do dzisiejszych potrzeb. Dzięki temu większość zastaw MariaPaula (przede wszystkim gładkich, bez złotych czy platynowych zdobień) nadaje się do mycia w zmywarce, a nawet podgrzewania w kuchence mikrofalowej.
Kolekcja MariaPaula Moderna Złota Linia
Porcelana – zestawy obiadowe
Nowoczesne serwisy obiadowe znaleźć można w najróżniejszych wzorach i kształtach. Przeznaczone są one też dla różnej liczby osób. W ofercie MariaPaula znajduje się wiele zestawów przeznaczonych dla sześciu osób, które bez problemu można rozszerzyć o dodatkowe naczynia – od pojedynczych talerzy, spodków czy filiżanek, aż po półmiski czy sosjerki. Dzięki temu nie tylko łatwo skomponujesz zestaw dopasowany do indywidualnych potrzeb, ale też uzupełnisz kolekcję o brakujące elementy i odświeżysz jej design. Łącząc ze sobą różne kształty i wzory, stworzysz unikatowy i stylowy zestaw, którym z pewnością zaskoczysz swoich gości. Wybierając porcelanę na sztuki, możesz też nadać nowoczesnego wyrazu posiadanej już klasycznej kolekcji. Warto dodać, że zestawy obiadowe MariaPaula zawierają wszelkie niezbędne naczynia, które doskonale spełnią swoją funkcję podczas uroczystych przyjęć. Niektóre z nich składają się nawet z 24 elementów, gdzie oprócz talerzy znajdziesz dwie rożnej wielkości salaterki, sosjerkę, półmisek, rawier oraz wazę. Trwałość porcelany sprawi, że posłuży ona przez długie lata, nadając każdemu podanemu w niej posiłkowi wyjątkowej szlachetności.
Kolekcja MariaPaula Moderna
Klasyka gatunku
Na tle porcelany obiadowej, klasykę wyróżnia przede wszystkim uniwersalność. Jej neutralne kolory (biele i kremy) stanowią znakomitą bazę do nieco odważniejszej dekoracji stołu. Dodatkowo klasyka sprawdza się w niemal każdym wnętrzu, niezależnie od jego stylu. Wśród tego typu porcelany znajdziemy zestawy gładkie, ale również te z delikatnymi zdobieniami. Zestawy écru nadadzą wnętrzu więcej ciepła i przytulności, jednak wystarczy wybrać kolekcję ze złotą linią, by serwis wyróżniał się większą elegancją. Natomiast gładka biała porcelana to wystawność sama w sobie, choć nawet wśród niej można znaleźć oryginalne okazy. Pamiętaj, że ręcznie robiona porcelana MariaPaula zdobiona jest prawdziwym złotem, a także platyną, co znacząco podnosi poziom jej szlachetności.
Kolekcja MariaPaula Ecru Złota Linia
Współczesne piękno
Każda z kolekcji – zarówno tych klasycznych, jak i nowoczesnych – posiada swoje wyjątkowe zalety. To, którą z nich wybrać, zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji jej użytkownika. Dzięki możliwości zakupu pojedynczych naczyń porcelany MariaPaula, klasykę można dowolnie łączyć z nowoczesnością. Warto jednak wziąć pod uwagę względy praktyczne i pamiętać, że porcelana zdobiona złotem lub platyną wymaga więcej ostrożności i uwagi niż porcelana gładka czy kolorowa. Nie należy jej bowiem zbyt często myć w zmywarce, by zdobienia nie uległy uszkodzeniu.
Kolekcja MariaPaula Kantata
Mimo wszystko, niezależnie od wyboru, porcelanowe zastawy obiadowe, a także serwisy kawowe to ponadczasowe produkty wyjątkowej jakości. Z pewnością warto mieć je w swoim domu, dopasowując zastawę do wnętrza i własnego gustu.
Sztućce, talerze i szkło, czyli jak nakryć stół i serwować dania, by przestrzegać savoir-vivre
Savoir-vivre to zbiór zasad, które od wieków istnieją w różnych kulturach. Warto je znać, by nie zastanawiać się nad prawidłowym usadzeniem gości, ułożeniem sztućców czy kolejnością serwowania potraw. Choć samo określenie savoir-vivre (tzw. „sztuka życia”) pochodzi z języka francuskiego, historia etykiety przy stole sięga już czasów starożytnych. Pierwszy zbiór zasad obowiązujących przy stole pojawił się w Polsce w XV wieku.
Savoir-vivre (z fr. savoir – wiedzieć, vivre – żyć) to nic innego jak znajomość dobrych obyczajów, obowiązujących zarówno przy stole, jak i w innych dziedzinach życia. Mogą dotyczyć zachowania w towarzystwie, doboru ubioru adekwatnego do sytuacji etc. Oczywiście są one różne w zależności od regionu świata i kultury w nim dominującej. Zasady savoir-vivre przy stole związane są m.in. z poprawnym nakryciem stołu, a także właściwym sposobem jedzenia czy picia. Nie są to jednak zasady oczywiste, bowiem zmieniały się one znacząco na przestrzeni lat. Przykładowo, w XIX w. przy stołach – nie tylko w domach, ale i w lokalach publicznych – popularne były tzw. spluwaczki, pozwalające w nieco „elegantszej” formie pozbywać się nadmiaru śliny. Do dnia dzisiejszego wiele z tych zasad uległo zmianie– od obowiązujących zachowań przy stole aż po sposób jego nakrycia.
Zasady nakrywania stołu
Jeśli jesteśmy gospodarzami uroczystego przyjęcia, warto zapoznać się z kilkoma zasadami, dzięki którym okażemy naszym gościom szacunek i wykażemy się znajomością etykiety towarzyskiej. Kluczowy jest oczywiście efekt wizualny, dlatego warto zadbać o elegancką zastawę i odpowiedni obrus.
Porcelanowa zastawa jest wyjątkowo szlachetna – podnosi rangę każdej uroczystości i zapewnia wyjątkowe wrażenia estetyczne. Przygotowując więc przyjęcie, sięgnij po zestaw z porcelany, który zawiera wszystkie niezbędne elementy nakrycia, takie jak: komplet talerzy do każdego posiłku, półmisek, sosjerkę czy wazę.
Kolekcja MariaPaula Promise
Gdy posiadamy już skompletowaną zastawę, należy wiedzieć, jak ją ułożyć. Talerze kładziemy na sobie od największego do najmniejszego, zgodnie z kolejnością serwowanych dań. Na dole więc powinien znaleźć się największy talerz płaski (w odstępie około 1 centymetra od krawędzi stołu), na górze zaś – talerz głęboki. Jeśli chodzi o naczynia do napojów – szklanki i kieliszki– zgodnie z savoir-vivre powinny znajdować się nad prawym górnym rogiem talerza. Gdy podajemy osobno szklanki na wodę oraz kieliszki na wino, również układamy je od najmniejszego do największego, w linii skośnej.
Jak układać sztućce? Podobnie jak talerze, zgodnie z kolejnością używania, zaczynając od zewnętrznej strony: widelce po lewej stronie, zaś noże (bliżej talerza) i łyżki po prawej. Pamiętaj, że ostrze noża musi być skierowane do talerza. Sztućce deserowe, takie jak łyżeczka czy widelczyk, kładziemy nad talerzem, wzdłuż jego górnej linii – w pozycji horyzontalnej.
Ostatnim elementem są serwetki. Po której stronie powinna znajdować się serwetka? Czysta, złożona serwetka powinna być elegancko ułożona po lewej stronie talerza. Zdarza się, że niektórzy umieszczają serwetkę w szklance lub na talerzu. Serwetka użyta po skończonym posiłku, powinna zostać odłożona po prawej stronie nakrycia.
Pamiętaj, by liczbę elementów zastawy dopasować do liczby gości.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru
Zasady serwowania dań
Podczas serwowania dań bardzo istotna jest kolejność. Serwis ma bowiem swój określony porządek. Zasada ta dotyczy również wydawania dań poszczególnym osobom – zgodnie z savoir-vivre starsi mają pierwszeństwo przed młodszymi, a kobiety przez mężczyznami. Przyjęło się, że potrawy podaje się z lewej strony gościa, a brudne talerze zabierane są ze strony prawej.
Istnieje kilka rodzajów serwisów, charakteryzujących się określonymi zasadami – angielski, francuski oraz niemiecki. Funkcjonują one jednak w zależności od charakteru lokalu czy też restauracji. W przypadku domowych uroczystości z pewnością należy zadbać o właściwy dobór naczyń do dania:
Kolejność dań nie jest przypadkowa – jeżeli chcemy, by przyjęcie było kompletne, należy trzymać się poniższych zasad:
Kolekcja MariaPaula Klasyka Platynowa Linia
Pamiętajmy też, że to, jak odkładamy sztućce przy posiłku, ma spore znaczenie. Możemy nimi bowiem zasygnalizować, że chcemy dokładkę, skończyliśmy już jeść lub wciąż jesteśmy w trakcie konsumpcji. W tym ostatnim przypadku sztućce należy skrzyżować na talerzu tak, by widelec znajdował się na górze. Po skończonym posiłku zarówno widelec, jak i nóż kładziemy równolegle do siebie na „godzinie piątej” talerza.
Spotkanie towarzyskie, dzięki odpowiedniej oprawie, może przerodzić się w niezapomniane doznanie estetyczne. Świeże kwiaty i delikatny obrus będą doskonałym uzupełnieniem posiłków i napojów podanych w porcelanowej zastawie.. Dzięki temu nawet letnie spotkanie w ogrodzie może przypominać królewski podwieczorek.
Zasady usadzania gości
Zastanawiając się, jak usadzić gości, warto wziąć pod uwagę nie tylko kwestie towarzyskie, ale również zachowanie odpowiednich odstępów. Standardowo, jeżeli to możliwe, talerze między gośćmi powinny być ułożone w odstępach ok. 40-50 cm. Dodatkowo, jeśli goście przychodzą w parach, zwyczajowo powinno się ich rozdzielać, by usadzenie przy stole sprzyjało integracji całego towarzystwa. Jest to stara szkoła, mówiąca też o tym, że goście powinni siedzieć naprzemiennie, czyli kobieta-mężczyzna-kobieta itd. Współcześnie jednak usadzenie rozpatruje się głównie pod kątem osobowości i wspólnych zainteresowań. Warto jednak pamiętać o zasadzie prawej ręki – po prawej stronie gospodarza lub gospodyni powinien znaleźć się najważniejszy gość.
Savoir-vivre to sztuka dobrych manier. I choć w pewnych aspektach wydaje się być nieco przestarzała, posiada wiele cennych elementów, które warto wprowadzić szczególnie podczas organizacji przyjęć i uroczystości. Obecność porcelanowej zastawy, która sama w sobie jest dziełem sztuki, doda przyjęciu klasy i elegancji, a zaproszeni goście na długo zapamiętają to wydarzenie.
Symbolika porcelany
Znana i wykorzystywana od wieków porcelana dorobiła się własnej, niepowtarzalnej symboliki. Okazuje się, że porcelanowe filiżanki czy figurki spełniają nie tylko formę praktyczną lub estetyczną, ale także magiczną! Jeśli chcesz poznać zwyczaje, wierzenia, przesądy i powiedzenia związane z białym złotem, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Porcelana jako symbol luksusu
Dawniej porcelanowe wyroby były czymś niezwykle cennym, a w wielu przypadkach nawet nieosiągalnym. Królowie i arystokraci płacili ogromne sumy za porcelanę dostarczaną z Chin. I nic w tym dziwnego, ponieważ „białe złoto”, jak zwykło się określać porcelanę, ma mnóstwo ważnych właściwości. Najważniejsze zalety porcelany to odporność na działanie czynników chemicznych i atmosferycznych, łatwość w czyszczeniu i utrzy
mywanie ciepła, dlatego potrawy wolniej stygną. Mnogość wzorów, kolorów i form sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony porcelanowy serwis!
Kolekcja MariaPaula Klasyka Złota Linia
Co oznacza porcelana we śnie?
Symbolika snów potrafi być bardzo skomplikowana i dostarczać wielu wątpliwości i stresów. Jednak w przypadku porcelany nie musisz się obawiać, ponieważ zazwyczaj oznacza ona luksus, poprawienie sytuacji finansowej i udane życie rodzinne. Jeśli śnisz, że dajesz komuś porcelanę w prezencie to znak, że dopiero za jakiś czas zobaczysz efekty podejmowanych przez siebie wysiłków. Natomiast posiłek podany na talerzach z porcelany zapowiada szansę ogromnego sukcesu, lecz jedynie od Ciebie zależy, czy odpowiednio z niej skorzystasz.
Kolekcja MariaPaula Moderna Gold
Stłuczona porcelana oznacza szczęście?
Jeśli we śnie znajdziesz kawałki stłuczonej porcelany, to możesz spodziewać się wielkiego szczęścia. Czy jednak tak samo jest w rzeczywistości? Okazuje się, że tak! Powstał nawet specjalny przedślubny zwyczaj praktykowany głównie na Kaszubach, Górnym Śląsku oraz w okolicach Poznania, który polega na głośnym tłuczeniu porcelanowych wyrobów. Rytuał ten nosi nazwę Polterabend, gdzie z niemieckiego „poltern” oznacza „hałasować”, a „abend” – „wieczór”. Tradycyjnie powinien on odbywać się wieczorem przed dniem zaślubin. Podczas Polterabend goście tłuczą porcelanę na znak szczęścia przyszłych małżonków.
Porcelana na prezent przyniesie pomyślność
Jeśli otrzymasz w prezencie porcelanowy serwis, to możesz spodziewać się wielkiej radości! Według ludowych przesądów naczynia wykonane z porcelany przyciągają dobro. Właśnie dlatego porcelana na prezent ślubny jest tak popularna – aby młodzi żyli długo i szczęśliwie.
Kolekcja MariaPaula Klasyka Ecru
Słoń w składzie porcelany
Kto nie przynosił na egzamin porcelanowego słonika, niech pierwszy rzuci talerzem. Porcelanowe słoniki, zwłaszcza te z podniesioną trąbą, mają przynosić dobry los i wspierać w stresujących sytuacjach. Porcelanowe wyroby przynoszą tyle szczęścia, że nawet jeśli zachowasz się, jak słoń w składzie porcelany i niechcący strącisz ulubioną filiżankę, to i tak fortuna się do Ciebie uśmiechnie. A w razie takich niespodziewanych wypadków, w naszym sklepie MariaPaula możesz bezproblemowo dokupić brakujące elementy porcelanowej zastawy.