Organizując domowe przyjęcia na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, imieniny, rocznice czy święta, warto zadbać, by dekoracja stołu była na najwyższym poziomie i odzwierciedlała charakter danego spotkania. Porcelanowe nakrycie, kwiaty, sposób ułożenia sztućców, serwetek i innych dodatków sprawi, że wszystkie te elementy stworzą piękną, odświętną aranżację. Czytaj dalej

Obecnie polska porcelana zajmuje wysokie miejsce w rankingu zakładów produkujących porcelanę. Wśród przodujących w Polsce istotne miejsce zajmują porcelana Chodzież oraz Ćmielów, zaraz za nimi niezwykłą popularnością cieszy się porcelana Karolina. Coraz modniejsza zastawa stołowa wymaga szczególnej pielęgnacji. Jak myć porcelanę? A może zastanawiasz się jak przechowywać porcelanę? Tego wszystkiego dowiesz się z praktycznego poradnika jak dbać o porcelanę! Czytaj dalej

Jaką zastawę stołową wybrać? Co wchodzi w skład porcelanowego serwisu i dlaczego warto zainwestować w polskie produkty? Czy lepiej wybrać klasyczną, białą porcelaną, czy tę ze złotą lub platynową linią? To pytania, które zadaje sobie większość organizatorów przyjęć, którzy przykładają wagę do odpowiedniej oprawy stołu. By podjąć właściwą decyzję, warto zagłębić się w tajniki porcelany. Czytaj dalej

Czy to wystawne przyjęcie, czy tradycyjny rodzinny obiad – każda z tych okazji zobowiązuje gospodarza, by na stole pojawiła się piękna i kompletna zastawa. Choć na co dzień zdarza się nam używać niekompletnych zestawów, często wysłużonych i z mankamentami, to uroczysty charakter biesiady oraz szacunek do zaproszonych gości nakazuje serwowanie dań tylko w odświętnych naczyniach. By w naszym domu na stałe zagościła elegancja, w dobrym tonie jest posiadać jeden porządny i cieszący oko garnitur porcelanowych naczyń. Na co zwrócić uwagę dokonując jej wyboru? Podpowiemy, jak skompletować zastawę stołową dla 6 osób. Czytaj dalej

Ozdobna, ręcznie malowana, jednocześnie delikatna i niezwykle trwała – porcelana. Polska porcelana wcale nie odbiega jakością od serwisów na całym świecie i, tak jak za dawnych czasów, jest towarem luksusowym, tyle, że dużo bardziej dostępnym. Pragniesz ugościć rodzinę i przyjaciół w wyjątkowy sposób? Pomoże ci w tym serwis obiadowy MariaPaula Platynowa Linia. Czytaj dalej

Porcelana polska to najwyższej jakości produkty, których tradycja produkcyjna sięga XIXw. kiedy to modne były wystawne spotkania przy herbacie. Dziś codzienny obiad, uroczystość Pierwszej Komunii Świętej, kawa w towarzystwie przyjaciółek – to doskonałe okazje do tego, aby pochwalić się nową kolekcją prawdziwej porcelany polskiej. Piękno, styl i minimalistyczne fasony będą wdzięczną ozdobą Twojego stołu! Czytaj dalej

Biała porcelana, to klasyczna zastawa, która sprawdza się w każdym domu i przy każdej okazji. Jest w stanie uświetnić zarówno wystawne obiady, jak i codzienny rytuał picia kawy czy herbaty. Prostota i elegancja zawarte w białej kolekcji MariaPaula sprawiają, że każdy posiłek czy napój staje się wyjątkową ucztą dla naszych zmysłów.
Czytaj dalej

Zastawa porcelanowa w każdym domu jest produktem pożądanym. Jest nie tylko piękna i elegancka, ale także praktyczna i wytrzymała. Są to jednak cechy produktów o najwyższej jakości, a niestety na rynku nie brakuje podróbek i drogich imitacji. Dlatego przed wyborem porcelany warto się najpierw dowiedzieć, czego unikać i jakimi kryteriami się kierować.

Kolor i wytrzymałość

Przy wyborze porcelany warto kierować się dwoma podstawowymi kryteriami. Pierwszym z nich jest kolor. Wygląd zastawy bowiem wiele mówi o metodzie produkcji, proporcji surowców i temperaturze wypału. Im bielszy komplet porcelany, tym wyższa jakość produktu. Jeśli więc Twoje kubki porcelanowe mają szary odcień, to sygnał, że do ich wyrobu użyto surowców gorszej jakości. Cechą dobrej porcelany białej jest także przejrzystość. Przepuszcza ona światło i daje wrażenie niemal przezroczystości.

Drugim istotnym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę kupując porcelanę, jest jej grubość. Wbrew obiegowej opinii, dobrej jakości talerze porcelanowe są niezwykle cienkie. O ich trwałości świadczą proporcje wykorzystanych surowców oraz temperatura wypalania. Twarda porcelana MariaPaula jest wykonana z dużej ilości kaolinu i wypalana w temperaturze około 1 400°C, czyli poddawana procesowi szkliwienia. W ten sposób półmisek, mimo cienkiej struktury, jest odporny na zarysowania i będzie służył latami.

Ręcznie malowany komplet porcelany

Porcelanowy komplet obiadowy czy kawowy z pewnością wyróżni się rodzajem wykonanych zdobień. Do tych najładniejszych, a zarazem droższych, należą zestawy porcelany ręcznie malowanej. Jej wysoka cena wynika z pracy, jaką trzeba włożyć w zdobienie naczynia. Ręcznie malowane filiżanki porcelanowe są wykonywane z ogromną precyzją i wymagają naprawdę dużego talentu. Różnią się też wyglądem od tych zdobionych mechanicznie, z klejonymi dekoracjami.

Ręcznie malowany porcelanowy serwis kawowy może stanowić prawdziwe dzieło sztuki. Przy wyborze zdobionej porcelany warto zwracać uwagę również na rodzaj materiałów użytych do jej dekorowania. W kompletach polskiej porcelany MariaPaula wykorzystywane są prawdziwe złoto i platyna, co nadaje jej prawdziwej szlachetności. Tak jak ładniejsza jest porcelana ręcznie malowana, tak warto też wybierać tę ręcznie wyrabianą. Zastawa formowana mechanicznie jest bowiem podatniejsza na nierówności niż ta precyzyjnie formowana przez ceramika. Warto dodać, że każde z ręcznie wyrabianych naczyń wymaga także ręcznego czyszczenia, które jest jednym z najtrudniejszych etapów formowania porcelany – używa się do tego precyzyjnych przyrządów, takich jak żyletka.

Serwisy porcelanowe – przede wszystkim użyteczność

Zastawa porcelanowa powinna spełniać wymogi estetyczne, jednak przede wszystkim liczy się jej użyteczność. Na co dzień sprawdzi się więc uniwersalna, klasyczna biała porcelana, która nada się do podania obiadu czy deseru. Tę zdobioną ręcznie warto trzymać na szczególne okazje, takie jak jubileusze czy święta.

Przeczytaj: Jak dobrać i ustawić zastawę porcelanową na co dzień i od święta?

Rozwiązań jest mnóstwo, dzięki czemu z pewnością znajdziesz coś idealnie dopasowanego do własnych potrzeb. Po inspiracje sięgnij do propozycji zestawów porcelanowych MariaPaula, które oferują najwyższą jakość i szeroki wybór wzorów.

Święta to piękny okres w roku – czas miłości, radości i ciepła rodzinnego. Ale to także czas naprawdę dużych przygotowań, w którym zaczyna się świąteczna krzątanina. Jednym z istotnych elementów tej świątecznej gorączki jest wyjątkowa oprawa stołu, przy którym zbiera się cała rodzina. Odpowiednia zastawa i wzbogacające ją ozdoby na stół stanowią nieodłączne elementy każdej celebracji.

Dekoracja stołu na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie jest najbardziej lubianym przez Polaków świętem. Większości udziela się ciepła, radosna aura, zachęcająca do pielęgnowania bożonarodzeniowych tradycji. Nic więc dziwnego, że poczuć ją możemy już w listopadzie, kiedy to za oknem jest szaro i ponuro, a sklepy zaczynają się stroić w świecące choinki. W domowym zaciszu przygotowania również zaczynają się odpowiednio wcześniej. Robimy zakupy, gruntowne porządki, gotujemy i pieczemy. Na deser zostaje ubranie choinki i… nakrycie stołu.

Zacznij od porcelany

Podczas tych przygotowań warto wyciągnąć z szafki i odkurzyć nieużywany na co dzień serwis lub przejrzeć dostępne porcelanowe serwisy obiadowe MariaPaula i zakupić coś nowego – eleganckiego i ponadczasowego. Gdy mamy już wszystko, czas przejść do dekorowania. Świąteczne nakrycie stołu zaczynamy od tradycyjnego sianka, którego nie powinno zabraknąć na żadnym stole. Dobrze jest je równomiernie rozłożyć, tak aby talerze i półmiski nie przekrzywiały się. Na sianko kładziemy obrus, który powinien współgrać kolorystycznie z wnętrzem i ogólnym wystrojem. Najbezpieczniejszy będzie obrus w kolorze białym.

Dekoracje na stół – świece, kwiaty i stroiki DIY

W centralnym punkcie stołu powinien leżeć opłatek wigilijny, wraz ze świeczką. Sprawdzi się również świecznik ze świecami. Stół należy zawsze dekorować według dominujących kolorów na choince. Zazwyczaj jest to klasyczne połączenie czerwieni ze złotem lub granatu ze srebrem. Kierujmy się jednak indywidualnymi preferencjami. Do wybranych barw dobieramy pojedyncze elementy dekoracji, takie jak serwetki czy stroiki wokół świeczek. Do stroików warto wykorzystać gałązki z choinki, szyszki i girlandy. Jeśli wybierasz czerwień jako wiodącą barwę, na stole sprawdzi się również Gwiazda Betlejemska, czyli poinsecja. Między talerzami można rozłożyć ostrokrzew z owocami.

Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z liczbą dekoracji, ponieważ – jak we wszystkim – ważny jest umiar. Z porcelanowych kompletów obiadowych warto wybrać klasyczną, białą porcelanę, która po połączeniu z kryształowymi kieliszkami i srebrnymi sztućcami, podkreśli wyjątkowość świąt. Porcelana MariaPaula cieszy się dużym uznaniem nie tylko ze względu na wysoką jakość, ale również szeroki wybór. Bazę stanowią serwisy obiadowe na 6 osób, a jeśli potrzebujesz większej zastawy, bez problemu ją skompletujesz. Możesz też zainwestować w porcelanowy zestaw kawowy i podać świątecznym gościom pyszną kawę piernikową.

Wielkanocna dekoracja stołu

Można się spierać, które święta są ważniejsze, ale najlepiej będzie przyjąć, że zarówno jedne, jak i drugie są tak samo ważne – znalazły bowiem swoje stałe miejsce w naszych kalendarzach i wiążą się z konkretnymi, charakterystycznymi dla siebie tradycjami. Każde z nich jest też okazją, by zasiąść do wspólnego stołu. Wielkanoc kojarzy nam się z nadchodzącą wiosną i odrodzeniem, dlatego warto zadbać o żywe, wiosenne kolory. Jak udekorować stół na Wielkanoc?

Kolory wielkanocnego stołu

Na stół wielkanocny lepiej wybrać jaśniejsze barwy – sprawdzą się tu zielony i żółty, obecne w formie kwiatów, takich jak żonkile czy tulipany. Warto też postawić na biel i odcienie beżu. Sadzona wcześniej rzeżucha, ozdabiająca świąteczne potrawy jest oznaką rodzącej się przyrody. Innymi charakterystycznymi symbolami są wielkanocny baranek, pisanki, a nawet króliczki. W centrum stołu zazwyczaj staje koszyczek ze święconką, ale warto też udekorować stół świecą.

Serwisy porcelanowe nie tylko na święta

Ponieważ Wielkanoc to radosne, wiosenne święto, dobrze, żeby zastawa i dekoracje oddawały ten nastrój. Sprawdzi się tu np. porcelana z roślinnymi motywami, jak ta z kolekcji MariaPaula Natura, przypominająca swoją strukturą korę drzewa. Elegancji nadadzą natomiast jasne kolory połączone ze złotem, obecne w kolekcji MariaPaula Klasyka Złota Linia. Niedziela Wielkanocna to przede wszystkim śniadanie, dlatego oprócz tradycyjnej zastawy porcelanowej, warto posiadać serwis kawowy, w którym po posiłku podasz świeżą i aromatyczną kawę. Herbatę dla całej rodziny zaparzysz w dołączonym do zestawu imbryku

Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia

Ozdoby na stół wbrew pozorom nie są niczym skomplikowanym. W internecie znaleźć można mnóstwo sposobów na przygotowanie ich samemu w bardzo prosty sposób. Ograniczenie stanowi tutaj tylko nasza wyobraźnia. Przy tworzeniu dekoracji warto jednak kierować się zastawą, aby dekoracje do niej pasowały. W ofercie MariaPaula wybór porcelanowych serwisów jest naprawdę szeroki. Z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie.