Jak parzyć herbatę w dzbanku?

Szklany czy porcelanowy dzbanek do herbaty to dzisiaj nieco zapomniane naczynie. Żyjąc w biegu, korzystamy z najszybszych rozwiązań i sięgamy po ekspresowe herbaty, zalewając je w kubku. Wiele jednak przez to tracimy. Parzenie herbaty w dzbanku nie jest bardziej skomplikowane, a pozwala przygotować dużo bogatszy w smaku napar w większej ilości.

Dzbanek do herbaty – dlaczego warto go mieć?

Dzbanek do herbaty niektórym może wydawać się zbędnym naczyniem. Z łatwością możemy przecież przygotować ten napar w kubku czy szklance. Nic bardziej mylnego. Pijąc herbatę parzoną w kubku, najczęściej pozbawiamy się prawdziwej przyjemności. W biegu zapominamy o wyjęciu torebki w odpowiednim czasie, a wybierając herbatę liściastą, nie odcedzamy jej – w efekcie pijemy nieustannie herbatę przeparzoną, o dużo gorszym smaku.

Szklany lub porcelanowy dzbanek do herbaty rozwiąże ten problem. To znakomity pomocnik, dzięki któremu możemy przygotować napój w odpowiedni sposób, w większej ilości. Herbata liściasta w dzbanku ma odpowiednio dużo miejsca, by oddać do wody wszystkie aromaty. Po zaparzeniu wystarczy przelać ją przez sitko do filiżanek lub kubków. Jeśli zdecydujemy się na susz w torebce, możemy łatwo wyjąć woreczek, dzięki czemu nie przeparzymy herbaty, a otrzymamy sporą ilość naparu, który w dzbanku dłużej pozostanie ciepły. Dokładne wskazówki co do tego, jak parzyć herbatę w dzbanku, znajdziesz w dalszej części artykułu.

W zależności od tego dla ilu osób parzysz herbatę najczęściej (lub jak bardzo ją lubisz), wybierz dogodną wielkość dzbanka. Porcelanowe dzbanki, które idealnie nadają się do parzenia herbaty, dostępne są w różnych wielkościach. Klasyczna biała porcelana MariaPaula ma w zestawie imbryk już o pojemności 0,9 l – to wielkość idealna na dwie porcje pysznej herbaty. W nowoczesnej kolekcji Moderna znajdziesz średniej pojemności dzbanek 1 l, natomiast w kolekcji Pure – duży dzbanek o pojemności 1,3 l, który świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach.

Porcelanowy dzbanek do herbaty – zestawZestaw kawowy MariaPaula Nova Pure

Jak parzyć herbatę w dzbanku?

Parzenie herbaty w porcelanowym dzbanku nie jest niczym skomplikowanym, jednak należy wziąć pod uwagę rodzaj naparu – inaczej będziemy parzyć herbatę czarną, inaczej zieloną, a jeszcze inaczej czerwoną. Warto dodać, że do parzenia herbaty lepiej sprawdzi się miękka, przefiltrowana woda pozbawiona minerałów. Dzięki temu herbata będzie bardziej aromatyczna.

Rodzaje herbaty – jak parzyć w dzbanku?

Herbata czarna

Niezależnie od tego czy czystą, czy aromatyzowaną – w naszej szerokości geograficznej pije się naprawdę często. Dobrze jest ją parzyć w ogrzanym wcześniej naczyniu. Idealnie sprawdzi się więc porcelanowy dzbanek do herbaty, bo materiał ten nie tylko wytrzymuje wysoką temperaturę, ale też długo ją utrzymuje.

Średni czas parzenia czarnej herbaty powinien wynosić 3–4,5 minuty przy zastosowaniu 1,5–2,5 grama na każde 100 mililitrów wody. Pamiętajmy, że po 2–3 minutach parzenia czarna herbata traci właściwości pobudzające (zmniejsza się ilość teiny), ale również zyskuje więcej garbników, odpowiedzialnych za goryczkę. Czarną herbatę zalewamy zazwyczaj wrzątkiem.

Herbata czerwona (pu-ehr)

Do przygotowania jednej filiżanki (200 mililitrów) będziesz potrzebować łyżeczkę suszu. Zalewaj ją wodą o temperaturze ok. 90 stopni, by nie straciła swoich cennych właściwości. Jej maksymalny czas parzenia to 3 minuty. Po tym czasie stanie się gorzka i nieprzyjemna w smaku.

Herbata zielona

W przypadku zielonej herbaty temperatura wody ma ogromne znaczenie. Powinna mieć ok. 70–80 stopni. Jak to sprawdzić? Po zagotowaniu wody odczekaj 7–8 minut. W tym czasie temperatura wody spadnie właśnie o ok. 20 stopni. Jeśli chcesz, by herbata Cię pobudziła, przelej ją z dzbanka do kubka po 2–3 minutach. Jeżeli natomiast chcesz się zrelaksować, parzenie powinno trwać ok. 4–6 minut.

Porcelanowy dzbanek do herbaty czy szklany?

Porcelanowy dzbanek do herbaty będzie lepszym wyborem z kilku względów. Porcelana to materiał bardzo trwały, dużo bardziej odporny np. na wyszczerbienia niż szkło. Dzbanek pomoże zachować pełnię aromatów przygotowanego w nim napoju, ponieważ porcelana dzięki swojej neutralności nie wpływa na smak naparu. Co więcej, nie nagrzewa się tak szybko z zewnątrz, co stanowi znaczne ułatwienie w jej użytkowaniu, a także zmniejsza ryzyko oparzenia w porównaniu do cienkiego szkła. Jednocześnie porcelanowy dzbanek lepiej trzyma temperaturę wewnątrz naczynia, dzięki czemu napój będzie dłużej ciepły.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *