Zastawa porcelanowa w każdym domu jest produktem pożądanym. Jest nie tylko piękna i elegancka, ale także praktyczna i wytrzymała. Są to jednak cechy produktów o najwyższej jakości, a niestety na rynku nie brakuje podróbek i drogich imitacji. Dlatego przed wyborem porcelany warto się najpierw dowiedzieć, czego unikać i jakimi kryteriami się kierować.

Kolor i grubość ma znaczenie

Przy wyborze porcelany warto zwracać uwagę przede wszystkim na jej wygląd, który wiele mówi o metodzie produkcji, proporcji surowców i temperaturze wypału. Im bielsza zastawa, tym wyższej jakości jest nasz produkt. Jeśli twoje kubki porcelanowe mają szary odcień, to sygnał, że do ich wyrobu użyto surowców gorszej jakości. Cechą dobrej porcelany białej jest jest przejrzystość. Przepuszcza światło i daje wrażenie niemal przezroczystości.

 

Kolejnym istotnym czynnikiem, na który zwracają uwagę wytwórcy porcelany MariaPaula, jest jej grubość. Wbrew obiegowej opinii, porządne talerze porcelanowe są niezwykle cienkie. O ich trwałości świadczą proporcje wykorzystanych surowców oraz temperatura wypalania. Porcelana twarda jest wykonana z dużej ilości kaolinu i wypalana jest w temperaturze około 1400°C, czyli poddawana procesowi szkliwienia. W ten sposób półmisek, mimo cienkiej struktury, jest odporny na zarysowania i będzie służył latami.

Zdobienie wykonane ręcznie

Kolejną cechą dobrej zastawy porcelanowej jest rodzaj wykonanych zdobień. Znacznie ładniejsza, choć dużo droższa, jest porcelana ręcznie malowana. Wynika to z pracy, jaką trzeba włożyć w zdobienie takiego naczynia. Ręcznie malowane filiżanki porcelanowe są wykonywane z ogromną precyzją i wymagają naprawdę dużego talentu. Różnią się też wyglądem od tych zdobionych mechanicznie, i z klejonymi dekoracjami. Są one znacznie ładniejsze i niejednokrotnie są prawdziwym dziełem sztuki. Przy wyborze zdobionej porcelany warto również zwracać uwagę na rodzaj materiałów użytych do dekorowania. Producent porcelany MariaPaula wykorzystuje do tego prawdziwe złoto i platynę, dzięki czemu każda zastawa jest piękna i bardzo szlachetna.

 

Tak jak ładniejsza jest porcelana ręcznie malowana, tak samo warto wybierać tą ręcznie wyrabianą. Zastawa formowana mechanicznie jest mniej równa i zadbana niż ta wyrabiana ręcznie. Dlatego znacznie większą wartość będzie miał czajnik porcelanowy precyzyjnie formowany przez ceramika, niż ten wykonany na maszynie. Warto dodać, że każde z takich naczyń wymaga również ręcznego czyszczenia, które jest jednym z najtrudniejszych etapów formowania porcelany. Używa się do tego cieniutkich przyrządów, takich jak żyletka.

Przede wszystkim użyteczność

Zastawa porcelanowa, choć powinna spełniać wymogi estetyczne, to przede wszystkim powinna spełniać swoje zadanie. Gdy forma przerasta treść, to naczynia będą się tylko kurzyć w kredensie, zamiast nie lśnić na stole. Uniwersalna jest porcelana biała, która idealnie sprawdza się podczas uroczystości, ale także na co dzień. Zdobioną porcelanę warto trzymać na szczególne okazje – jubileusze i święta. Szczególnie elegancka i piękna jest zastawa zdobiona złotem, która uświetni wigilijny stół. Szeroki wybór polskiej porcelany znajdziesz w kolekcji MariaPaula.