Zastawa porcelanowa w każdym domu jest produktem pożądanym. Jest nie tylko piękna i elegancka, ale także praktyczna i wytrzymała. Są to jednak cechy produktów o najwyższej jakości, a niestety na rynku nie brakuje podróbek i drogich imitacji. Dlatego przed wyborem porcelany warto się najpierw dowiedzieć, czego unikać i jakimi kryteriami się kierować.
Kolor i wytrzymałość
Przy wyborze porcelany warto kierować się dwoma podstawowymi kryteriami. Pierwszym z nich jest kolor. Wygląd zastawy bowiem wiele mówi o metodzie produkcji, proporcji surowców i temperaturze wypału. Im bielszy komplet porcelany, tym wyższa jakość produktu. Jeśli więc Twoje kubki porcelanowe mają szary odcień, to sygnał, że do ich wyrobu użyto surowców gorszej jakości. Cechą dobrej porcelany białej jest także przejrzystość. Przepuszcza ona światło i daje wrażenie niemal przezroczystości.
Drugim istotnym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę kupując porcelanę, jest jej grubość. Wbrew obiegowej opinii, dobrej jakości talerze porcelanowe są niezwykle cienkie. O ich trwałości świadczą proporcje wykorzystanych surowców oraz temperatura wypalania. Twarda porcelana MariaPaula jest wykonana z dużej ilości kaolinu i wypalana w temperaturze około 1 400°C, czyli poddawana procesowi szkliwienia. W ten sposób półmisek, mimo cienkiej struktury, jest odporny na zarysowania i będzie służył latami.
Ręcznie malowany komplet porcelany
Porcelanowy komplet obiadowy czy kawowy z pewnością wyróżni się rodzajem wykonanych zdobień. Do tych najładniejszych, a zarazem droższych, należą zestawy porcelany ręcznie malowanej. Jej wysoka cena wynika z pracy, jaką trzeba włożyć w zdobienie naczynia. Ręcznie malowane filiżanki porcelanowe są wykonywane z ogromną precyzją i wymagają naprawdę dużego talentu. Różnią się też wyglądem od tych zdobionych mechanicznie, z klejonymi dekoracjami.
Ręcznie malowany porcelanowy serwis kawowy może stanowić prawdziwe dzieło sztuki. Przy wyborze zdobionej porcelany warto zwracać uwagę również na rodzaj materiałów użytych do jej dekorowania. W kompletach polskiej porcelany MariaPaula wykorzystywane są prawdziwe złoto i platyna, co nadaje jej prawdziwej szlachetności. Tak jak ładniejsza jest porcelana ręcznie malowana, tak warto też wybierać tę ręcznie wyrabianą. Zastawa formowana mechanicznie jest bowiem podatniejsza na nierówności niż ta precyzyjnie formowana przez ceramika. Warto dodać, że każde z ręcznie wyrabianych naczyń wymaga także ręcznego czyszczenia, które jest jednym z najtrudniejszych etapów formowania porcelany – używa się do tego precyzyjnych przyrządów, takich jak żyletka.
Serwisy porcelanowe – przede wszystkim użyteczność
Zastawa porcelanowa powinna spełniać wymogi estetyczne, jednak przede wszystkim liczy się jej użyteczność. Na co dzień sprawdzi się więc uniwersalna, klasyczna biała porcelana, która nada się do podania obiadu czy deseru. Tę zdobioną ręcznie warto trzymać na szczególne okazje, takie jak jubileusze czy święta.
Przeczytaj: Jak dobrać i ustawić zastawę porcelanową na co dzień i od święta?
Rozwiązań jest mnóstwo, dzięki czemu z pewnością znajdziesz coś idealnie dopasowanego do własnych potrzeb. Po inspiracje sięgnij do propozycji zestawów porcelanowych MariaPaula, które oferują najwyższą jakość i szeroki wybór wzorów.