Jaką wybrać zastawę stołową na 12 osób, co wchodzi w skład porcelanowego serwisu i dlaczego warto użyć na przyjęciu polskiej porcelany? Czy bardziej się sprawdzi biała porcelana, ozdobnie dekorowana, czy ta ze złotą lub platynową linią?

Porcelanowa zastawa stołowa przez wieki traktowana była jak „białe złoto”. Była odniesieniem do zamożności i statusu społecznego właścicieli, a wręcz przekazywana z pokolenia na pokolenie lub jako posag panny młodej. W ciągu ostatnich dziesięcioleci porcelana stała się powszechnie dostępna, także cenowo — a polskie fabryki porcelany wyrobiły sobie marki, kojarzone z pięknym wzornictwem i wybitną wręcz jakością. Polska, markowa porcelana stołowa jest dziś gwarancją wysokiego kunsztu i nowoczesnego podejścia do dekoracji wnętrz.

Choć przez lata proces produkcji porcelany ewoluował, wciąż najlepsza jakościowo porcelana, także ta polska, jest dekorowana ręcznie — wielki kunszt i doświadczenie pozwala na wykonywanie pięknych dekoracji ze szlachetnych domieszek (złota czy platyny). Także niektóre elementy naczyń porcelanowych są łączone do dziś ręcznie — np. uszka kubków czy filiżanek, stopki czajniczków i imbryków itp. Najwyższa jakość surowców oraz ręcznie wykonywane zdobienia to wciąż wyróżnik polskiej porcelany.

Porcelanowa zastawa stołowa na co dzień

Porcelanowa zastawa nie jest dziś traktowana jako dobro luksusowe. Chcemy otaczać się pięknymi rzeczami na co dzień, a polska porcelana zdecydowanie na to zasługuje. Tym bardziej, że naczynia porcelanowe są bardzo trwałe i wytrzymałe — wykonana z najlepszych surowców porcelana jest odporna na zarysowania i bezpieczna w kontakcie z żywnością, jest też niezwykle łatwa w codziennym utrzymaniu w czystości.

Zastawa stołowa do codziennego użytku może być tą samą, którą ustawiamy na stole podczas ważniejszych uroczystości, ale równie dobrze na własne potrzeby możemy skompletować osobną kolekcję. Na codzienny użytek częściej wybieramy porcelanę łatwą w utrzymaniu — ważna staje się możliwość częstego mycia w zmywarce. Najczęściej też nie potrzebujemy zastawy stołowej na 12 osób, by codziennie korzystać z niej w gronie najbliższych. Choć równie dobrze 12-osobowy zestaw może nam służyć przy każdej okazji.

Możliwość mycia porcelany stołowej w zmywarce zależy głównie od tego, czy wybieramy tę dekorowaną, czy gładką — oraz od rodzaju dekoracji:

  • Porcelana gładka, ta najbardziej klasyczna, wersji białej lub kremowej (ecru) nadaje się do codziennego mycia w zmywarce. Nie jest wrażliwa na środki chemiczne, używane w tabletkach czy soli do zmywarki;
  • Porcelana z dekoracjami ze szlachetnych dodatków (np. złota czy platyny) może być myta w zmywarce jedynie okazjonalnie. Chemia zawarta w środkach używanych w zmywarkach może zaszkodzić delikatnej, szlachetnej dekoracji przy zbyt częstym kontakcie;
  • Porcelana dekorowana innymi materiałami niż złoto czy platyna nadaje się tak samo dobrze do mycia w zmywarce jako ta gładka;

 

Porcelana stołowa na ważne okazje

Organizując przyjęcia przy ważnych rodzinnych okazjach, przygotowujemy odświętną aranżację stołu, tak aby podkreślała ona wagę uroczystości. Szlachetna polska porcelana jest nieodłączną częścią takiej aranżacji, do której możemy użyć zarówno porcelany codziennej, jak i tej przeznaczonej na ważniejsze momenty w naszym życiu. Prawidłowo pielęgnowana, piękna porcelana gładka lub dekorowana będzie równie dobrze wyglądała na co dzień i od święta.

Domowe przyjęcia to większa ilość gości przy stole — warto więc zaopatrzyć się w porcelanę na 12 osób, tak aby uniknąć sytuacji, gdy musimy podać różne talerze poszczególnym gościom. Nawet gdy gości jest mniej, większy komplet porcelany pozwala na podawanie kolejnych dań czy deserów bez konieczności ich mycia. Gospodarze powinni w trakcie przyjęcia jak najwięcej czasu poświęcać gościom, a nie spędzać czas przy zlewie w kuchni.

Porcelanowa zastawa jest jednym z najważniejszych elementów domowego stołu podczas przyjęć. Jej elegancja i klasa znacząco podkreśla wagę uroczystości. Dobrze dobrane dodatki (obrus, serwetki, wazony czy świeczniki) sprawiają, że całość wygląda wręcz imponująco. Jeśli interesuje Cię temat aranżowania stołu z porcelaną, zapraszamy do osobnego artykułu.

Zestawy porcelany ze szlachetnymi zdobieniami są świetnym pomysłem na prezent z okazji ślubu, jego rocznicy czy na nowe mieszkanie.

Porcelana na 12 osób — co zawiera serwis porcelanowy?

Serwis porcelanowy przeznaczony dla 12 osób pozwala na pełne wyposażenie domowej jadalni i kuchni w naczynia, niezbędne nam na co dzień, a także przy ważnych okazjach i przyjęciach. Zawiera wszystkie niezbędne elementy, które przydadzą się do podania dań obiadowych wraz ze wszystkimi dodatkami, przystawkami i deserami:

  • talerze obiadowe — w zestawie porcelany znajdują się talerze głębokie oraz płytkie;
  • talerzyki deserowe — niezbędne do podawania przystawek, deserów, ciast czy lodów;
  • półmiski — służące do podawania dań obiadowych, mięs, przekąsek;
  • salaterki — przydatne, gdy podajemy sałatki, drobne owoce, oliwki;
  • sosjerka — serwujemy w niej wszelkiego rodzaju sosy do dań głównych;
  • waza do zupy — opcjonalny element serwisu obiadowego, służący do podawania na stół zup;

Dodatkową opcją może być także zestaw do bulionu, zawierający bulionówki, w których podajemy zupy bez dodatków i kremy. Aby nasza domowa kolekcja porcelany byłą pełna, warto dodać do niej także zestaw kawowy, w skład którego zawsze wchodzą filiżanki ze spodeczkami. Większe zestawy posiadają dodatkowe elementy: czajniczek lub imbryk, cukiernicę i mlecznik.

Jak ustawić porcelanową zastawę na stole?

Najważniejszym elementem zastawy stołowej są talerze i tylko ich dotyczą zasady ustawiania na stole. Talerze ustawiamy blisko krawędzi stołu. Zawsze jako pierwszy stawiamy talerz płaski (zwany też obiadowym), służący do serwowania dania głównego. Na nim kładziemy głęboki talerz na zupę, ewentualnie bulionówkę, jeśli podajemy zupę-krem, bulion. Przed podaniem obiadu nie ustawiamy na stole talerzyków deserowych — powinny one pojawić się w chwili, gdy zabieramy ze stołu talerze głębokie i płytkie. Pozostałe elementy zastawy obiadowej — półmiski, salaterki, sosjerka czy waza do zupy — są wspólne dla wszystkich gości, stawiamy je więc tak, by każdy z nich miał możliwie łatwy dostęp.