Obserwując królewskie przyjęcia, nabrałaś ochoty urządzić podobne, ale nie wiesz za co się zabrać aby wyszło idealnie ? Dzięki tej krótkiej lekcji savoir vivre przy stole dowiesz się jaką wybrać zastawę stołową na 12 osób i czy bardziej się sprawdzi biała porcelana, czy taka ze złotą linią? Podpowiemy Ci również, co wchodzi w skład takiej zastawy stołowej i dlaczego warto użyć na przyjęciu polskiej porcelany.

Jak nakryć do stołu – od serwetki, do porcelanowej zastawę stołową?

Przygotowania zaczynamy od wybrania obrusu – najlepiej śnieżnobiałego i jednolitego. Koniecznie zwróć uwagę, czy nie jest poplamiony. Powinien on zwisać około 20 cm z każdej strony stołu. Jeżeli chcemy użyć kolorowego obrusu pamiętajmy, aby użyć wówczas jednolitej zastawy stołowej, najlepiej się tutaj sprawdzi biała porcelana albo porcelana ze złotą linią. W przypadku, gdy używamy zdobionej porcelany, powinniśmy zminimalizować ozdoby na obrusie i  wybrać ten jednolity.

Jak dobrać zastawę stołową na przyjęcie ?

Przede wszystkim wzór i kolor zastawy powinien współgrać z tematyką przyjęcia, kolorem kwiatów, dekoracji ustawionej na stole i z obrusem. Jak już było wspominane – jednolity obrus pasuje do wzorzystej porcelany, a jednolita zastawa stołowa powinna być dobrana do kolorowego obrusu. Jaką zastawę stołową wybrać? Tak naprawdę zależy to od dań, które mamy zamiar podać i ilości osób. Zastawa stołowa powinna być dopasowana do liczby gości. Spodziewając się 6 osób możemy przygotować zastawę stołową na 12 osób, aby móc spokojnie wymienić brudny talerzyk bez konieczności mycia. Co powinno znaleźć się na Twoim stole?

 

  • Sztućce:
  • widelec do przystawki rybnej (z trzema lub czterema zębami),
  • duży widelec (dania jarskie i dania mięsne),
  • widelczyk do deseru (jeżeli nie ma łyżeczki do deseru, wówczas oznacza to, iż na deser będzie tort bez sosu),
  • nożyk do masła,
  • nóż do przystawki (służy do dzielenia poszczególnych kawałków, nie do krojenia),
  • duży nóż (dania jarskie i dania mięsne – WYJĄTEK! dużym nożem nie kroimy steków),
  • mała łyżeczka (leżąca ponad widelczykiem służy do nabierania sosu),
  • łyżka do zupy.

 

  • Zastawa stołowa – zwykle porcelanowa składa się z:
  • talerzyka na pieczywo (zabierany po daniu głównym),
  • talerzyka średniego do przystawek,
  • bulionówki na spodeczku (stosunkowo płaskie naczynie do zupy),  
  • głębokiego talerza na zupę,
  • talerza na danie główne,
  • talerzyka deserowego.

 

  • Kieliszki i szklanki:
  • kieliszek do wina czerwonego,
  • kieliszek do wina białego,
  • szklanka do wody (czasem można użyć specjalnego kielicha do wody),
  • kieliszek do likieru (podawany przy deserze).

Dlaczego na przyjęciach warto podawać na porcelanie?

Ręcznie zdobiona porcelana jest wykonana z najwyższej jakości materiałów, a dodatkowo ozdobiona klasyczną złotą linią. Brzmi jak opis zastawy stołowej jednego z balu u pary królewskiej. Dlatego, jeżeli chcesz urządzić wystawne przyjęcie, a może wesele czy rodzinne święta, najlepszym wyborem będzie porcelanowa zastawa stołowa. Polska porcelana nie wchodzi w reakcje chemiczną ze spożywanym jedzeniem, a dodatkowo jest prosta w myciu. Porcelanowe szkliwo zniweluje porysowania, na które jest odporne, a piękne śnieżnobiałe wykończenie doda największego szyku i najwyższego poziomu Twojemu przyjęciu.

Teraz możesz stać się prawdziwą perfekcyjną organizatorką wystawnych przyjęć i urządzić je dla swoich najbliższych. Dzięki tym kilku radom już wiesz jak dobrać zastawę stołową na swój bankiet.