Organizując domowe przyjęcie przy ważnych okazjach (urodzinowe, imieninowe, rocznicowe, świąteczne), warto zadbać, by dekoracja stołu była na najwyższym poziomie i odzwierciedlała charakter spotkania. Porcelanowe nakrycie stołu, kwiaty, sposób ułożenia sztućców, serwetek i dodatków – wszystkie te elementy połączone w całość budują piękną, odświętną aranżację jadalni.

Jak nakryć do stołu?

Porcelana MariaPaula Nova

Porcelana MariaPaula Nova

Idealne przyjęcie to nie tylko jedzenie i goście, równie ważne jest nakrycie do stołu. Nie trzeba mieć wybitnego zmysłu dekoratorskiego, wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wszystkie elementy powinny wizualnie do siebie pasować, choć niekoniecznie muszą pochodzić z jednej kolekcji. Coraz modniejsze staje się mieszanie elementów różnych zestawów i tworzenie przy tej okazji aranżacji stołu o indywidualnym charakterze. Dopasowanym do innych elementów wnętrz, preferencji stylistycznych gospodarzy czy wręcz do rodzaju okazji.

Planowanie stołu na wyjątkowe okazje warto zacząć od przemyślenia sposobu usadzenia gości. Jeśli wszyscy mają siedzieć przy jednym stole, zwróć uwagę na odpowiednie odstępy między nimi, tak aby operowanie sztućcami nie sprawiało im problemów. Najlepiej w tym momencie ustawić przy stole krzesła i wizualnie sprawdzić poprawność ich rozmieszczenia. Jeśli sporą część gości będą stanowiły dzieci, naprawdę warto przemyśleć ustawienie dla nich osobnego stołu. Dzieci lepiej czują się we własnym towarzystwie, często też przygotowujemy dla nich osobne menu i dekoracje czy nakrywamy stół inną zastawą.

Podstawowe elementy nakrycia i dekoracji stołu to: obrus, porcelanowa zastawa stołowa, sztućce, serwetki i dodatkowe dekoracje (wazony, świeczniki i inne elementy dekoracyjne). Planowanie stołu zaczynamy od tych elementów, w ramach których mamy w domu najmniejsze pole wyboru — zazwyczaj jest to porcelana, ewentualnie sztućce. Niezbyt często bowiem mamy do wyboru kilka rodzajów porcelany czy zestawów sztućców. Za to obrus czy dekoracje możemy już najczęściej dość swobodnie wybierać spośród tych posiadanych.

Główna zasada dekorowania stołu

Najważniejszą zasadą jest trzymanie się dwóch do trzech kolorów i powtarzanie go, tak aby uzyskać spójność.

Nakrywanie stołu – nasze podpowiedzi

  • Układanie zastawy stołowej – jeśli należysz do grona posiadaczy więcej niż jednego kompletu porcelany, warto na początku przemyśleć zestawienie kolorystyczne zastawy z obrusem. Te dwa elementy nakrycia stołu zajmują wizualnie najwięcej miejsca, stąd ich dopasowanie jest najbardziej istotne. Jeśli chodzi o prawidłowe ułożenie — zastawę stołową układamy 2 cm od krawędzi stołu zgodnie z następującą kolejnością — na początku duży talerz, a na nim głęboki talerz do zupy (lub bulionówka);
  • Wybór obrusu – jednolity obrus idealnie się sprawdzi, jeżeli porcelana, której użyjemy, będzie mieć dekoracyjne wzory. I odwrotnie — jeżeli chcesz postawić na stole białą porcelanę, możesz wykorzystać wzorzysty lub kolorowy obrus;
  • Ułożenie sztućców – najczęściej stosujemy tradycyjne sztućce w kolorze metalicznym, srebrnym. Jeśli posiadasz np. sztućce złote lub czarne — będą pięknie wyglądać, o ile rozsądnie dopasujesz porcelanę i dodatki dekoracyjne. Utarła się zasada, że sztućce układamy w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Najbliżej talerza układamy sztućce, które będą używane jako ostatnie. Nad talerzem układamy sztućce do deseru (widelczyk bądź łyżeczkę), z lewej widelce, a z prawej łyżki i noże;
  • Serwetki – dodają świeżego wyglądu i stanowią nie tylko element dekoracyjny stołu, ale są też praktyczne dla gości, stąd powinny znaleźć się na stole przy ważniejszych okazjach. Serwetkę układamy z lewej strony zastawy stołowej. Materiał serwetki powinien być zbliżony, do tego, z którego wykonany jest obrus. Ale już kolorystyka i forma ułożenia serwetek na stole jest miejscem na inwencję gospodarzy;
  • Dekoracja stołu – jest elementem aranżacji stołu, przy którym możemy się najbardziej „wykazać”. Ustawianie wazonów z kwiatami, świeczników czy innych dekoracyjnych elementów (np. figurek świątecznych) nie jest obłożone żadnymi sztywnymi regułami. Kwiaty i świece świetnie komponują się z piękną porcelaną;
Porcelana MariaPaula Sissi

Porcelana MariaPaula Sissi

Dodatkowe elementy dekoracji stołu

  • Etykiety z imionami – jeżeli organizujesz przyjęcie dla dużej ilości gości, możesz wykorzystać etykiety z imionami. Ten element dekoracji jest szczególnie wykorzystywany w dekoracji stołu weselnego. Etykiety z imionami ułatwiają organizację miejsc – unikamy sytuacji, że ktoś siedzi obok kogoś, kogo nie lubi;
  • Kwiaty – dobierane według własnego uznania, zwykle zgodnie z utartym zastosowaniem konkretnych gatunków kwiatów. Pamiętaj, aby wysokość kwiatów nie zasłaniała osób siedzących naprzeciwko – utrudnia to integracje podczas przyjęcia;
  • Świece – zapalone świece, szczególnie wieczorem, nadają romantycznego charakteru i są dodatkowym źródłem światła. Sposób ustawienia i dekoracje na świecach uzupełniają całą kompozycję i nadają spójności;

Wazony z kwiatami i kwiatowe dekoracje na stole

Odpowiednio dobrane kwiaty są jednym z najlepszych wyborów, jeśli chodzi o dekorowanie domowego stołu podczas ważnych przyjęć i uroczystości. Bardzo ożywiają wnętrza, wprowadzając jednocześnie powiew świeżości i radości. Nie mniej ważny jest też ich piękny zapach. Jak dobrać kwiaty do dekoracji wnętrz i stołu?

  • Jeśli aranżacja przewiduje przewagę czerwieni i złota — sprawdzą się tutaj takie rodzaje kwiatów jak: róże, poinsecja, amarylis, goździki czy lilie;
  • Jeżeli preferujesz przewagę koloru srebrnego i niebieskiego — postaw na kwiaty w kolorze białym lub kremowym: róże, lilie, goździki, eustomy;

Dobrze zaaranżowane nakrycie i dekoracja stołu oraz odpowiednie zaplanowanie miejsc dla gości to duży krok ku temu, aby domowe przyjęcie odniosło sukces i zostało zapamiętane. Odświętne, świeżo przyrządzone posiłki i rodzinne rozmowy przy pięknie udekorowanym stole to najprostszy przepis na udaną domową uroczystość. Warto zapamiętać kilka podstawowych zasad, dodać do tego szczyptę własnej inwencji i „voilà” – zadanie wykonane.