Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Lecz czy tak samo świadomie wybieramy to, z czego jemy? Naczynia, w których codziennie przygotowujemy posiłki mają znaczący wpływ na nasze zdrowie. Dlatego w dzisiejszym artykule prezentujemy materiał, który sprawdzi się w kuchni bez zarzutu.
Bezpiecznie i praktycznie – porcelana na zdrowie!
Porcelana kojarzy się przede wszystkim z uniwersalnością, eleganckim wyglądem i luksusem. To prawda! Porcelanowa zastawa sprawdzi się i na wystawnych przyjęciach, i podczas codziennych rodzinnych posiłków, a podarowana bliskiej osobie z pewnością sprawi jej radość. Jeśli dodamy do tego różne rodzaje porcelany, jej wzory i kolory, dużą łatwość użytkowania oraz proste przechowywanie, otrzymamy produkt prawie idealny. Zalety porcelany można długo wymieniać, jednak tym razem skupimy się na jej właściwościach, które sprawiają, że jest bezpieczna dla naszego zdrowia.
Porcelana – materiał bezpieczny w kontakcie z jedzeniem
Wyroby powstające z porcelany są wytrzymałe i bezpieczne dla zdrowia. Dzieje się tak, ponieważ do ich produkcji wykorzystywane są surowce naturalne najwyższej jakości – kaolin, skaleń i kwarc, a wszystkie naczynia podlegają trzykrotnemu wypalaniu w wysokiej temperaturze. Tak też robimy podczas produkcji naszych kolekcji.
Porcelana MariaPaula to gwarancja odporności na zabrudzenia. W naczyniach możesz podawać potrawy i napoje o intensywnych kolorach, bez obaw, że na Twojej zastawie pozostaną nieestetyczne odbarwienia. Ewentualne osady z łatwością usuniesz naturalnymi środkami do czyszczenia. Ponadto, dzięki niskiej przewodności cieplnej, wszelkie dania zaserwowane w zastawie MariaPaula dłużej zachowują swoją temperaturę. Wybór naszej porcelany to nie tylko pewne bezpieczeństwo, lecz także funkcjonalność.
7 zasad, aby prawidłowo użytkować porcelanę i przedłużyć jej cenne właściwości
- W zmywarce możesz spokojnie myć porcelanę bez zdobień oraz barwioną metodą wszkliwną. Do czyszczenia mechanicznego idealnie nadaje się np.: porcelana MariaPaula Klasyka Biała. Natomiast jeśli Twoja zastawa malowana jest wysokokaratowym złotem, to mycie w zmywarce stosuj sporadycznie, aby na długo zachować doskonały wygląd zastawy. Przy tak wyjątkowych produktach zalecane jest mycie ręczne.
- Naczynia w zmywarce ułóż luźno, aby nie spowodować zarysowań na poszczególnych elementach zastawy.
- Jeśli chcesz się długo cieszyć blaskiem porcelany, stosuj tylko programy przeznaczone do delikatnego mycia i najlepiej tabletki żelowe.
- Podczas mycia ręcznego oczyszczaj porcelanę w wodzie z łagodnym detergentem. W przypadku cięższych zabrudzeń polecana jest woda z sokiem z cytryny.
- Zawsze czytaj informacje zamieszczone przez producenta na opakowaniu lub stemplu spodnim, aby uniknąć nieprzyjemnych wypadków.
- Jeśli zastawa przez dłuższy czas nie będzie używana, dokładnie osusz poszczególne elementy i poprzekładaj je papierowymi ręcznikami lub serwetkami.
Zdrowe, bo porcelanowe
Porcelana uznawana jest za jeden z najzdrowszych surowców, a przy tym pięknie wygląda na stole. Nowoczesne naczynia porcelanowe można bez obaw myć w zmywarce czy używać w kuchence mikrofalowej (elementy bez złota i platyny). Dzięki wieloetapowemu procesowi wypalania, charakteryzują się kwasoodpornością i nienasiąkliwością. Nie trzeba chyba dodawać, że posiłek podany w ładnym naczyniu będzie smakował lepiej. Nie bagatelizujmy tego, z czego jemy i wybierajmy bezpieczną zastawę porcelanową.
Używam porcelany na okazje specjalne, zawsze bałam się gdy dzieci zasiadały przy stole ;-)Wtedy drżałam o moje filiżanki porcelanowe. Miałam komplet porcelany jeszcze po rodzicach. Teraz kompletuje sobie MariaPaula Promise i staram się trzymać nerwy na wodzy, chociaż o starszych członków rodziny będę się pewnie stresować czy mi czegoś nie zbiją…