Wielkanocny stół to miejsce, przy którym rodzina gromadzi się, by wspólnie celebrować tą wyjątkową uroczystość. Oprócz tradycyjnych potraw, gospodarze zapraszający gości dbają o wiosenny i uroczysty wygląd stołu, który jeszcze bardziej podkreśli charakter obchodzonych świąt. Odpowiednia oprawa jak podania żurku, jajek czy też mazurka pojawiającego się na stole w towarzystwie aromatycznej kawy, tworzy prawdziwie rodzinną i ciepłą atmosferę. O czym warto pamiętać przy wyborze wiosennych dekoracji oraz aranżacji wielkanocnego stołu?
Dekoracja wielkanocnego stołu – od czego zacząć?
Wiosna to czas, w którym przyroda budzi się do życia. Kojarzy się z zieleniącą się trawą, żółtymi żonkilami, coraz dłuższymi ciepłymi dniami i Wielkanocą. Zejście się wiosny z obchodami Wielkanocy sprawia, że można pomyśleć o dekoracjach, które będą pasować nie tylko na czas świąt. Pastelowe obrusy, elegancka porcelana w ozdobne wzorki, figurki uroczych zajęcy czy kwiaty sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, jak i później. Miłośnikom tematycznych dekoracji, w tym radosnych kurcząt czy kolorowych koszyczków, dedykowane są jednolite serwisy obiadowe oraz tradycyjna porcelana. Intensywne odcienie licznych dodatków złagodzi podanie ulubionej kawy w filiżance do cappuccino ecru czy też wyłożenie słodkich babeczek na białym okrągłym talerzu. Z kolei w duecie ze stonowanymi dekoracjami pojawiającymi się na stole świetnie wygląda porcelana w delikatne wzorki, czego przykładem jest np. kolekcja Platynowa Linia, Snow, czy też Kantata. Filiżanki, salaterki, zarówno klasyczne, jak i zdobione, mogą posłużyć jako ciekawa alternatywa dla osłonek na kwiaty goszczących na świątecznym stole.
Porcelanowa zastawa – uroczysty wymiar świątecznego stołu
Trudno wyobrazić sobie święta spędzane w rodzinnym gronie bez porcelany, zwłaszcza takiej, która została stworzona przez polskich producentów. Święta Wielkanoc to czas pielęgnowania tradycji, zwyczajów, dekoracji oraz propozycji podania świątecznych potraw. Porcelanowa zastawa to synonim klasyki, którą z powodzeniem można łączyć także z nowoczesnym wyglądem wielkanocnego stołu. Wybór poszczególnej kolekcji zależy od stylu, jaki panuje w jadalni oraz w kuchni. Szeroki asortyment pozwala dopasować design naczyń do pozostałych dekoracji. Obok porcelanowej filiżanki czy talerza do żuru warto położyć trójkątną serwetkę, w której środku znajdą się drobne bazie oraz gryczpan. Kreatywne osoby mogą pokusić się o złożenie serwetki w kształt zabawnych zajęczych uszu.
Zalety porcelany, którą wybierzesz na Wielkanoc
Porcelanowe filiżanki, talerze, bulionówki czy sosjerki z łatwością można wyczyścić w zmywarce. Jest to duża zaleta, zwłaszcza kiedy na wielkanocnym śniadaniu zgromadzi się kilkunastoosobowa rodzina. Wesoły gwar oraz radosne bieganie wokół stołu, zwłaszcza najmłodszych członków rodziny, nie zakłóci nawet przypadkowe stłuczenie filiżanki czy talerzyka. Gospodarze mogą bez problemu dokupić brakujący element zastawy, bez konieczności ponownego wyboru całego kompletu. Porcelanowa zastawa cieszy się trwałością i solidnym wykonaniem. Często pojawia się na stołach nie tylko w czasie świąt, ale także na co dzień, gdzie pomaga celebrować każdą chwilę.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!