Kawa piernikowa – poczuj wyjątkowy smak świąt

Święta to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Wspólne chwile może umilić smaczna, rozgrzewająca kawa, która doskonale wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Aromat świeżo mielonych ziaren połączony z korzennym smakiem piernika i słodkimi dodatkami pozwala poczuć wyjątkową, zarezerwowaną wyłącznie dla kilku grudniowych dni atmosferę. Co więcej, przygotowanie napoju jest proste, a gotowa kawa na pewno zachwyci wszystkich gości.

 

Czego potrzebujesz do przygotowania kawy piernikowej?

Do zrobienia świątecznego naparu potrzebujesz ziaren swojej ulubionej kawy, a także przyprawy do piernika. Możesz przygotować ją samodzielnie z cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru oraz kardamonu. Dodatki te pozwolą poczuć prawdziwy smak Bożego Narodzenia. Biały cukier zastąp miodem. Całości niepowtarzalnego aromatu doda migdałowy napój, który stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego mleka.

Do ozdobienia kawy piernikowej warto wykorzystać bitą śmietanę. Słodki, kremowy puch możesz obsypać dodatkowo płatkami gorzkiej czekolady, która świetnie podkreśli wyjątkowy smak naparu. Również ciasteczka oraz kolorowe pianki ciekawie prezentują się w formie dekoracji. Pamiętaj też o przygotowaniu odpowiednich naczyń do serwowania gotowego napoju. Tak podana kawa uświetni każde rodzinne spotkanie i sprawi, że wspólne chwile nabiorą jeszcze większego znaczenia.

 

Kolekcja MariaPaula Biała. Więcej produktów znajdziesz w sklepie pieknowdomu.pl

 

Przepis na smaczną kawę piernikową

Przygotowanie bożonarodzeniowej kawy zacznij od zmielenia ziaren. Postaw na te o delikatnie orzechowym smaku, który doskonale komponuje się z aromatem przygotowanego napoju. W zależności od tego, jak pobudzający i wyrazisty napar chcesz uzyskać, odpowiednią ilość otrzymanego proszku zalej gorącą wodą. Do naczynia dodaj dwie łyżeczki miodu oraz jedną łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie wymieszaj.

Kolejnym krokiem jest spienienie napoju migdałowego i wlanie go do naparu. Jeśli nie masz tego produktu pod ręką, możesz wykorzystać mleko. Gotowe! Teraz czas na słodkie dekoracje – wzbogać przygotowaną kawę piernikową o bitą śmietanę oraz inne wcześniej wymienione dodatki. Napar podany w ten sposób stanie się ozdobą świątecznego stołu i nada spotkaniu wyjątkowy charakter.

 

W czym podawać bożonarodzeniową kawę?

Oprócz odpowiedniego przygotowania świątecznego naparu ważne jest także naczynie, w którym podaje się go gościom. Bożonarodzeniowe spotkania, ze względu na wyjątkowy charakter, wymagają odpowiedniej oprawy. Wyjątkowość wspólnych chwil podkreśli stylowa porcelana. Możesz wybierać spośród wielu naczyń, które zachwycają swoją prostotą lub urzekają ręcznie wykonanymi zdobieniami.

Naczynia z porcelany są dziś uznawane za najlepsze do podawania kawy również na co dzień. Miano to zawdzięczają zdolności utrzymywania ciepła naparu, co ma bardzo duże znaczenie dla zachowania prawdziwego aromatu piernikowego napoju. Ponadto, nawet jeśli goście będą długo ze sobą rozmawiać przy stole i na chwilę zapomną o kawie, ta szybko nie wystygnie i dalej będzie smakować wyśmienicie.

Jeżeli zapraszasz rodzinę na świąteczną, popołudniową kawę, napój podaj w filiżankach, które dodadzą spotkaniu eleganckiego charakteru. Możesz również dopasować do naczyń talerzyki do ciasta. Goszcząc u siebie przyjaciół, warto zaserwować piernikowy napar w kubkach, które są uznawane za świetnych towarzyszy wspólnych chwil.

 

Kolekcja MariaPaula Złota Linia. Całą kolekcję znajdziesz w sklepie pieknowdomu.pl

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *