Herbaty 6 rodzajów i sposoby ich parzenia

Mieszkańcy Wysp Brytyjskich mają swój Tea Time, a my sympatyczną i relaksującą przerwę na herbatę. Tym, co je łączy, jest pragnienie rozkoszowania się smakiem ulubionego naparu i przyjemność czerpana z aromatycznego rytuału spożywania. Herbata jest doskonałym zamiennikiem kawy, niesie za sobą niezliczone korzyści prozdrowotne. Nie bez powodu zajmuje szczególne miejsce w wielu kulturach świata, stanowiąc przyjemny akcent w codziennej rutynie i umilając towarzyskie spotkania.

Jak podawać herbatę?

Istotą kultury picia herbaty jest odpowiedni sposób jej parzenia i podania. Nieprzemyślanym doborem naczyń możemy nieświadomie naruszyć zasady savoir-vivre’u, szczególnie w sytuacjach oficjalnych. Ale już popijając ulubioną herbatę w domowym zaciszu, można swobodnie sięgnąć po ulubiony kubek ceramiczny, a nawet przezroczystą szklankę. Dużą popularnością wśród herbaciarzy cieszą się filiżanki z porcelany o szerokiej czaszy, które otulone dłonią, zapewniają niebywały komfort użytkowania, zwłaszcza w chwilach błogiego, zimowego relaksu. Z kolei dostojne, wysokie i bardziej pojemne kubki sprawią, że delektowanie się ulubionym napojem będzie trwać bez końca.

Pijąc herbatę w domowym zaciszu możesz sięgnąć po ulubiony kubek

Jeśli zdarza Ci się zapraszać rodzinę i przyjaciół na odprężający herbaciany seans – koniecznie zaopatrz się w dzbanek na herbatę oraz lekkie filiżanki z porcelany. Nie musisz od razu decydować się na zakup obszernej wieloelementowej zastawy. Kompletowanie porcelany warto rozłożyć w czasie, starannie dobierając poszczególne elementy według własnego gustu i potrzeb. Marka MariaPaula daje możliwość zakupu wysokiej klasy porcelany w dowolnej konfiguracji, zarówno w zestawie, jak i pojedynczo. Jedna cudownej urody filiżanka na herbatę czasami znaczy więcej, niż zbiór przypadkowych kubków. Taki racjonalny sposób kompletowania naczyń zagwarantuje Twojej osobistej kolekcji unikalność.

Porcelana MariaPaula Promise

Którą herbatę wybrać?

Czarna herbata to jeden z najstarszych napojów świata. Ten znany i ceniony od pokoleń napój, doskonale nawadnia oraz podobnie jak kawa, pobudza do działania. Z uwagi na swoje właściwości przeciwutleniające, przyczynia się do opóźnienia procesu starzenia się organizmu, a dzięki właściwościom obniżającym poziom złego cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne. Pobudzający wariant naparu powinno się parzyć do 3 minut w temp. ok. 95 stopni C. Jeśli zależy Ci na działaniu relaksującym – co najmniej 4 minuty. Im dłuższy czas parzenia, tym intensywniejszy smak i charakter napoju.

Zielona herbata znana jest głównie ze swoich parametrów odchudzających. Hamuje wchłanianie tłuszczów z pożywienia i przyspiesza ich utlenianie. Podobnie jak jej czarna odpowiedniczka, może działać zarówno pobudzająco, jak i relaksująco. Temperatura przygotowywania tego rodzaju herbaty pozostaje stała i wynosi. 80-90 stopni C. Owa różnica działania na nasz organizm wynika z długości czasu parzenia herbaty. Np. dla pobudzającej wersji optymalny czas wynosi 2-3 minuty. Ale zieloną herbatę warto też parzyć dłużej oraz pić tuż przed snem, by nieco uspokoić nerwy i równocześnie pobudzić metabolizm.

 

Właściwości białej herbaty są podobne do tych przypisywanych herbacie zielonej. Zawiera ona jednak trzykrotnie więcej antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się komórek naszego organizmu, a przy okazji zapobiega też miażdżycy naczyń krwionośnych. Białą herbatę parzymy 7-8 minut w temp. ok. 70 stopni C.

Choć czerwona herbata nie jest tak znana, jak jej siostry, to jest równie interesująca. Poza wpływem na redukcję nadprogramowych kilogramów dzielnie walczy z wolnymi rodnikami, minimalizując skutki stresu oksydacyjnego. Wspomaga także układ odpornościowy i moczowy. Warto pić ją w czasie przeziębienia oraz stanów zapalnych organizmu.

Rooibos to pochodzący z RPA czerwony krzew, często mylony z czerwoną herbatą. Poleca się go osobom cierpiącym na bezsenność, ponieważ nie zawiera kofeiny. Jest silnym przeciwutleniaczem i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Rooibos parzy się przez ok. 5 minut po zalaniu wrzątkiem, można go także posłodzić.

Rynek herbat w ostatnim czasie zdominowała yerba mate. Pochodzący z Ameryki Płd. napój aktywizuje, stymuluje przemianę materii i daje poczucie sytości. Znany ze swoich właściwości przeciwwirusowych, sprawdzi się w walce z przeziębieniem bądź zatruciem pokarmowym. By przygotować yerba mate, wystarczy susz zalać na chwilę zimną wodą, a potem odcedzić i parzyć przez 5 minut w temp. 70 stopni C. Kultura picia yerba mate nakazuje przyrządzanie w kalebasie, a picie przez bombillę. Tak zrytualizowany sposób przygotowywania wiąże się z dawnymi wierzeniami, przypisującymi piciu yerby działanie integrujące ludzi i sprzyjające zacieśnianiu więzi.

Dobór właściwej mieszanki herbat, czy receptura jej parzenia są tak samo istotne jak estetyka serwowania napoju. Nawet najsmaczniejszy liściasty napar wymaga odpowiedniej oprawy, a tą zagwarantuje niezmiennie elegancka i prawdziwa porcelana.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *