Angielska herbatka to coś znacznie więcej niż zwykły napój pity do posiłku. Tzw. „Five o’clock tea” to znana na całym świecie tradycja, która przywodzi na myśl piękną porcelanę, herbatę z mlekiem, konfiturę z róży i… samą brytyjską królową. Jeśli zastanawiasz się w czym podać herbatę, sięgnij po filiżanki MariaPaula.

Historia rytuału

Słynna na całym świecie angielska tradycja picia popołudniowej herbatki narodziła się w XIX wieku w Wielkiej Brytanii i była początkowo rytuałem typowo kobiecym. Arystokratyczne damy spotykały się w czasie luźnych od reguł obyczajowych spotkań — dziś moglibyśmy to nazwać „pójściem na ploteczki”. Nie obowiązywały wówczas sztywne zasady, dotyczące wykwintnych strojów czy zachowania. Jedynym stałym elementem była typowo angielska herbata, czyli z mlekiem.

Popołudniowa brytyjska herbata, najprościej mówiąc, stanowiła okazję do zaproszenia gości. Tego typu spotkanie przy herbatce w Wielkiej Brytanii określa się do dziś mianem afternoon tea lub low tea – bo dawniej podawano ją do niskiego stolika kawowego, wokół którego w wygodnych fotelach siedzieli uczestnicy spotkania. Low tea było przeciwieństwem high tea, czyli herbaty podawanej po eleganckim posiłku.

Brytyjczycy wymieniają różne rodzaje herbacianych spotkań ze względu na to, jaki rodzaj herbaty jest na nich podawany i co serwuje się na dodatek. Np. light tea to herbata plus małe ciasteczka. Cream tea to oczywiście herbata z mlekiem lub śmietanką (czyli tzw. bawarka, której nazwa niesłusznie sugeruje związki tego napoju Bawarią). Do cream tea podaje się ciasteczka z dżemem.

MariaPaula Sissi, zestaw kawowy

Filiżanka do herbaty – jaką wybrać?

Tradycyjna dla angielskiej herbatki jest oczywiście filiżanka porcelanowa – napój powinien być podawany w filiżankach z cienkiej porcelany. Na myśl przychodzi nam tu głównie porcelana dekorowana, np. z motywem kwiatowym, choć filiżanki porcelanowe do herbaty sprawdzą się również w wersji gładkiej – białej lub kremowej. Filiżanki do herbaty mogą mieć kształt klasyczny lub posiadać ozdobnie wymodelowane uszka.

Przeczytaj: Doskonały smak i aromat napojów podanych w porcelanie

Porcelanowe naczynia do serwowania herbaty

Podczas typowego brytyjskiego spotkania przy herbacie, na środku stołu powinien znaleźć się imbryk. Parzy się w nim tylko „prawdziwą”, liściastą herbatę (do jej odmian zaliczają się m.in. Oolong, Darjeeling czy Earl Grey).

Jeśli podawana jest ona w tradycyjny angielski sposób, czyli z mlekiem, wzorcowym staje się dodatek do filiżanki na herbatę w postaci wypełnionego mlekiem mlecznika. Warto wiedzieć, że jedną z podstawowych reguł podawania herbaty z mlekiem jest nalewanie do porcelanowej filiżanki najpierw zimnego mleka, a dopiero potem zalewania go gorącym naparem. W ten sposób mleko stopniowo się ociepla, nadając herbacie jednolity, kremowo-brązowy kolor.

Przeczytaj: Propozycje podania leczniczych ziół w porcelanie

Picie herbaty może stać się także i naszym domowym zwyczajem – w końcu to doskonała okazja, by wyciągnąć zestaw filiżanek i sprawić sobie chwilę przyjemności w miłym towarzystwie. Dobra herbata wypita przy stole to doskonała okazja do wytchnienia, w sam raz na miarę dzisiejszych zabieganych czasów. Piękna porcelana przypomni nam, że czasem warto zwrócić się w stronę tradycji, by odkryć smak wspólnych chwil na nowo. Najlepiej z dodatkiem słodkiej przekąski.